top of page
  • Birden Fazla Yazar

10. Sınıf Öğrencilerinin Ders Seçme Telaşı!

AP (Advanced Placement); Amerika’da College Board’un düzenlediği, lise öğrencilerine üniversite düzeyinde ders alma ve sonrasında sınava girme olanağı veren bir sistemdir. Her yıl Mayıs ayında gerçekleştirilen AP sınavlarında öğrenciler sınava girdikleri alan üzerindeki bilgilerinden 5 üzerinden değerlendirilmektedir.


Lise öğrencileri bu sınavlara girerek Calculus, Statistics ve Physics gibi birçok alandaki ilgi ve bilgilerini üniversitelere gösterebilmekte ve giriş şanslarını artırabilmektedirler. Ayrıca üniversiteler, bu sınavlara giren öğrencilerin belirli notlar almış olması durumunda bu sınavları bazı başlangıç derslerinde kredi olarak da sayabilmektedirler. Okulumuzda öğrencilere 11 ve 12. sınıfta seçmeli ders olarak alabilecekleri toplam 8 AP dersi sunulmakta.


10. sınıf öğrencileri için bu sisteme yönelip yönelmeyeceklerine karar verme süreci geçtiğimiz hafta içerisinde başladı. Seçebilecekleri AP dersleri veya MEB temelli dersler üzerine bir sunum dinleyen öğrencilerin 19 Ocak 2021 tarihine kadar ders seçimlerini yapmaları gerekiyor. Öncelikle Fen veya Eşit Ağırlık alanlarından hangisine yöneleceklerine karar veren öğrenciler buna göre Türk Dili ve Edebiyatı dersini haftada 5 veya 9 ders alacaklarını seçecekler. Buna ek olarak ise, bu dersi haftada 5 ders alan öğrencilerin olası dersler arasından 3, 9 ders alanlarınsa 2 seçmeli ders seçme hakkı var. Olası dersler arasında ise AP dersleri, MEB temelli Fen dersleri, İkinci Yabancı Diller, Ekonomi, Bilgisayar Bilimleri gibi birçok ders yer alıyor. Öğrencilerden alacakları Calculus dersini MEB temelli Calculus veya AP Calculus AB seçenekleri içerisinden seçmeleri, ve aynı zamanda bir seçmeli Sanat dersi seçimi yapmaları da bekleniyor. Bu seçimleri yaparken ise bazı derslerin ön koşulları olabileceği unutulmamalı. Öğrencilerin formlarını doldurmadan önce sorumlu rehber öğretmenleri ve alan öğretmenleriyle, seçecekleri derslerin üniversite planları ile uygunluğunu ise üniversite danışmanları ile görüşmeleri önerilmekte.


-Ece İrem Yılmaz 10-G & İpek İlhan 9-H & Can Almelek 9-D

Comments


bottom of page