top of page
  • Birden Fazla Yazar

2021 F1 Katar GP

F1 sezonunun Arap Yarımadasındaki ayağı, Katar Grand Prix’siyle başlamış oldu. Bu ülkelerdeki düşük insan hakları standartları ise F1’in “We Race As One” girişimiyle uyuşmaması üzerinde oldukça fazla eleştiri aldı. Bu konuda seslerini çıkaranların arasında F1 pilotları da vardı. Mercedes pilotu Lewis Hamilton ve Aston Martin pilotu Sebastian Vettel, gökküşağı şeritli özel kask tasarımlarıyla LGBTQ+ komünitesine desteklerini gösterdiler.


Sıralama Turları

İlk kez bir Formula 1 yarışına ev sahipliği yapan Losail pistinde takımlar antrenman seanslarını pisti tanımak ve doğru araç ayarlarını bulmak için kullandılar. Antrenman seanslarında da Red Bull’a üstünlük sağlayan Mercedes, bu üstünlüğünü sıralama turlarına da taşımayı başardı ve pol pozisyonunun sahibi şampiyonadaki rakibi Max Verstappen’le 0.455 saniyelik bir fark yaratan Lewis Hamilton oldu. Sıralama turlarında dikkat çeken diğer isimler 4 ve 5. sıraları alan Alphatauri pilotu Pierre Gasly ve deneyimli Alpine pilotu Fernando Alonso oldu.


Hafta sonuna beklenen başlangıcı yapamayan pilotlar ise Charles Leclerc, Sergio Perez ve Daniel Ricciardo oldu. Şasisindeki yırtık nedeniyle 2. sıralama turunda elenen Leclerc yarışa 13. başlamasına rağmen yarışı 8. sırada bitirerek 4 puan almayı başardı. McLaren pilotu Ricciardo ise yarışta da beklenen performansı gösteremeyerek hafta sonunu puansız kapattı.


Cezalar

Sıralama turların 2 ve 3. sıralarda tamamlayan Max Verstappen ve Valtteri Bottas bir hayal kırıklığına uğradı. 3. sıralama turunun sonunda lastiği patlayan Pierre Gasly’nin aracından dolayı çıkan sarı bayraklara rağmen yavaşlamamaları gerekçesiyle sürücüler hakemler kuruluna çağırıldılar. Değerlendirmeler sonucunda tek sarı bayrakta yavaşlamadığı gerekçesiyle Bottas 3 sıra grid cezası alırken, çift sarı bayrakta yavaşlamayan Max Verstappen 5 sıra grid cezası alarak 7. sıraya geriledi.


Grid cezasına tepki gösteren Red Bull takım patronu Christian Horner “Orada çift sarı bayrak sallanması yanlıştı.” diyerek cezaya itiraz etti. Bayrağı sallayan pist görevlisine hakarete varan tabirler kullanan Horner FIA tarafından uyarıldı.


Yarış

Yarışa gelecek olursak 7. Sıradan başlamasına rağmen çok iyi bir start alan Verstappen ilk turlardan ikinciliğe yükselirken; aracını doğru devir aralığına getiremeyen Valtteri Bottas ise kalkışta çok sıra kaybetti. 33. turda orta hamur lastiğinin patlamasıyla beraber oldukça gerilere düşen Finlandiyalı pilot; 48. turda yarıştan çekilerek takımına puan getiremedi. Buna karşılık Sergio Perez’in 11. sıradan başlamasına rağmen yarış sonunda 4. sıraya yükselip takımına yüksek miktarda puan getirmesiyle takımlar şampiyonasındaki Mercedes-Red Bull farkı oldukça azaldı.


Yarışın en büyük kazanını ise iki dünya şampiyonluğu bulunan Fernando Alonso’ydu. 2 senelik bir aranın ardından Alpine takımıyla F1’e geri dönüş yapan tecrübeli pilot 2014 Macaristan Grand Prix’sinden beri ilk podyumunu kazanarak yaklaşık 7 seneden sonra podyuma döndü. Motor gücü konusunda geride kalan Alpine takımı bu konudaki eksikliklerini küçük ve az eğimli kanatlar kullanarak en aza indirgemeye çalışan takım bu haftada araçta oldukça iyi bir denge sağlamayı başararak Alonso’ya iyi bir sürüş imkanı tanıdılar. Buna karşın Alonso’nun podyumunda en büyük pay yine de kendisine verilmeli. Yarış boyunca hatasız bir sürüş ortaya koyan İspanyol sürücü lastiklere oldukça zarar veren kerblerden uzak durarak lastiklerini korudu ve tek pit stop yaparak podyuma adını yazdırdı.


Yarıştaki en büyük tartışma konusu ise lastik patlamalarıydı. Formula 1 resmi lastik sağlayıcısı Pirelli cuma günü alınan verilere göre iki ya da üç pit stop beklerken çoğu takımın tek pit stop denemesi izleyicileri şaşırttı. Sürücüler pistte miktarı fazla olan yüksek hız virajlarında yüksek kerblerden kaçınmakta zorlanarak aracın tabanına, bargeboard bölgesine, ön kanadına hatta şasisine zarar verdiler. Bu kerblerden yüksek miktarda zarar alınmasının ana sebebi de bordo-beyaz kısmın pistle eş yükseklikte olmasına karşın dış taraftaki yeşil-beyaz kerblere geçişteki ani yükseklik farkı düşük tabanlı aracın yere yakın neredeyse her bölüme zarar vermesiydi. Düz bir pist olup yüksek hızla ilerleyen ve aracın şasisine büyük yük koyan bu pistte sadece kerbler değil, neredeyse her viraj lastiklerin tutuşunu zorlayarak lastiklere zarar verdi. Yüksek sayıda sürücünün sol ön lastiğinin patlaması ve pistin viraj yönleri özellikle bu lastiğe koyulan yükü gösteriyor. Lastik patlamaları hakkında ne kadar bazı kişiler Pirelli’de suç arasa da hem Pirelli’nin iki-üç pit stop tavsiye etmesi hem de kerblerin tek zarar verdiği şeyin lastikler olmaması suçun Pirelli’de olmadığına kanıt. Örneğin, üçüncü sıralama turunda son virajlarda kerblerle fazla temas kuran Pierre Gasly’nin lastiğinin patlaması dışında ön kanadının çoğunluğu da kopmuştu. Buradan anlayabiliyoruz ki Katar gelecekte Losail pistini Formula 1 için kullanmaya karar verirse kerbler hakkında değişiklik yapacaktır.


Peki, haftasonu boyunca korunan Mercedes üstünlüğünün sebebi neydi? Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen Brezilya Grand Prix’sinde Lewis Hamilton yeni bir içten yanmalı motora geçerek araçtaki güç üretimini arttırmış ve Brezilya GP’yi kazanmayı başarmıştı. Geriye kalan iki yarışta maksimum motor gücüne sahip olmak isteyen Mercedes takımı Losail pistinde eski motoru kullanmasına karşın Red Bull’a üstünlük kurmayı başardı. Eski motorla daha düşük beygir gücüne sahip takım düzlüklerde beklenen farkı yaratamasa da uygun aerodinamik yapıyla birlikte virajlarda farkı açmayı başardı.


Buna karşın Red Bull istediği ayarları yakalayamadı. Bir süredir arka kanat problemi yaşayan takım sık sık arka kanadını onarmak zorunda kalıyor. Yere basma kuvvetini azaltmak için tasarlanmış olan ince kanatların yapısal sorunu nedeniyle yüksek yere basma kuvveti üreten büyük arka kanadı kullanan takım düzlüklerde Mercedes’e göre yavaş kaldı.


Şampiyonanın geleceği

Sonuna yaklaştığımız Pilotlar Şampiyonasında Lewis Hamilton ve Max Verstappen Suudi Arabistan GP’ye Red Bull sürücüsünün 8 puanlık üstünlüğüyle gidiyorlar. Çoğu izleyici iki sürücünün yarışı 1-2 sıralarında bitirmesini bekliyor. Hamilton’ın kazanması ve En Hızlı Tur ödülünü alması durumunda sezonun son yarışı olan Abu Dhabi GP’de iki sürücünün puanları eşit olacak. Yenilenen Yas Marina pistiyle birlikte bizi uzun süredir tanıklık etmediğimiz heyecanlı bir sezon finali bekliyor!


Katar Grand Prix’si öncesinde Alfa Romeo’nun pilot kararını açıklamasıyla 2022 sezonu F1 gridi resmi olarak tamamlanmış oldu. İsviçreli takım, geçtiğimiz aylarda Kimi Raikonnen’in emekli olmasıyla yerine Valtteri Bottas’ın geleceğini duyurmuştu ancak ikinci pilotun kim olacağını konusunda henüz kesin bir karar vermediklerini belirtmişti. Takımın elinde iki seçenek var gibi gözüküyordu, ya Antonio Giovinazzi’yi takımda tutacak ya da çaylak bir pilotla anlaşacaklardı. Ayrıca, takımın adı Red Bull yedek pilotu Alex Albon ile de anıldı ancak Taylandlı pilotun Williams ile anlaşmasıyla bu söylentiler son bulmuş oldu. Geriye kalanlar seçenekler ise şunlardı: F2’yi çaylak sezonunda lider götüren Oscar Piastri, şampiyonada hemen onun ardında bulunan Çinli pilot Zhou, Sauber’in kendi genç sürücü programında yer alan ve bu sene F2’ye kaydadeğer başarılara imza atan 17 yaşındaki Theo Pourchaire ve 2019 F2- 2021 Formula E şampiyonu Nyck de Vyres bulunuyordu. Ve sonuç olarak Alfa Romeo, Zhou ile kontrat imzalamayı seçti. Peki neden bu kararı aldı ve şampiyonayı lider götüren Piastri’yi seçmedi? Bunun ardındaki temel sebep Piastri’nin Alpine akademisinde olması ve Zhou’nun takıma getireceği reklam ve sponsor gelirleri. Böylelikle F1 kariyeri sonra eren Giovinazzi ise yaptığı açıklamada F1’in “para konusunda acımasız olduğunu” söyleyerek F1’deki “pay driver” sorununa dikkat çekti. Zhou’nun “pay driver” kategorisine girip girmediği konusunda fikir ayrılıkları olsa da şu bir gerçek ki Zhou şu anda F2’de üçüncü sezonunda, ki şampiyonluğu kazanması pek olası gözükmüyor, ve geçtiğimiz sezon F2 pilotlar şampiyonasında F1’de olması epey eleştirilen Nikita Mazepin’in ardında yer aldı.


Peki motor sporlarında milli sporcularımız geçtiğimiz hafta hangi başarılara imza attı? FIM World Superbike Şampiyonasında Yamaha ile yarışan Toprak Razgatlıoğlu, Endonezya’daki ilk yarışı ikinci sırada tamamlasa da bu dünya şampiyonluğunu kazanması için yeterli oldu ve böylece Ducati sürücüsü Jonathan Rea’nın 6 yıllık serisini sona erdirmiş oldu. Aynı zamanda, temsilimiz sayesinde Yamaha’nın 14 yıllık şampiyonluk hasreti de son bulmuş oldu ve 2022 WSBK sezonunda Türkiye’de bir yarış düzenlenmesi ihtimali konuşulmaya başlandı. Peki bu şampiyonluk, 22 yaşındaki Razgatlıoğlu’nun kariyerini nasıl şekillendirecek? Genç sürücü, geçtiğimiz aylarda Yamaha ile WSBK kontratını 2 yıl daha uzattığını açıklamıştı ancak Toprak’ın menajerliğini yapan eski dünya şampiyonu Kenan Sofuoğlu, MotoGP’de fabrika takımlarından birinin iyi bir teklif yapması durumunda bunu değerlendirebileceklerini söyledi. Ayrıca, halihazırda uydu takımlardan birinin teklif yaptığını ancak bunu kabul etmediklerini belirtti. Temsilcimizi şampiyonluğu için tebrik ediyoruz ve bize bu heyecanı yaşattığı için gönülden teşekkür ediyoruz!


Bir diğer temsilcimiz Cem Bölükbaşı ise Trident ile Formula 2 sezon sonu testlerine çıkacağını doğruladı. Hatta S Sport, twitter üzerinden Bölükbaşı’nın önümüzdeki sezon F2’de yarışacağı paylaştı ancak çok geçmeden bu haber, temsilcimizin menajeri tarafından yalanlandı ve henüz kesin bir durumun olmadığı söylendi.


-Deniz Çiçek, Selin Yardım, Selin Elif Köse

Comments


bottom of page