top of page
Back Logo (Clean, White).png
  • Yazarın fotoğrafıUAA Formula 1 Club

2023 SUUDİ ARABİSTAN GP Notları

Red Bull

Red Bull, cuma antrenmanlarda sezona bıraktığı yerden devam ediyor gibi gözüküyordu. Üç antrenman seansının üçünde de geçtiğimiz Bahreyn yarışının podyumunda olan üç sürücü(Ver, Per, Alo) üç antrenman seansında da ilk üç sıradaydı. Q2'de en yakın rakibine 0.5 saniyeye yakın fark atan Verstappen oldukça rahat bir hafta sonu geçirecek gibi gözüküyordu. Lakin sıralama turlarının ikinci bölümünde yaşadığı şanzıman arızasıyla arabayı pite çekmesi gerekti ve yarışa 15. sıradan başlamak durumunda kaldı. Red Bull'un diğer garajında ise sıralamadan itibaren her şey kusursuza yakın ilerledi. Perez neredeyse rakipsiz bir şekilde pole pozisyonunu aldı(en yakın rakibine 0.15 saniye fark atarak) Ardından yarışta da startta Alonsoya geçilmesine rağmen üç tur içerisinde yerini geri aldı ve bir daha bırakmadı. Güvenlik aracından sonra yarışı profesyonelce başlatması olsun, yarış boyunca tutturduğu tempo olsun; Meksikalı pilot kuşkusuz kariyerinin en iyi yarışlarından birini çıkardı. Red Bull ile dördüncü kariyerinin ise beşinci galibiyetini alan deneyimli pilotun belki de bu zaferin üzerine şampiyonaya aday olma umutları yeşermiş olabilir.

Lakin, takım arkadaşı Verstappen'in on beşinci başlamasına rağmen rahat bir şekilde ikinciliğe çıkması Perez için yine işlerin kolay olmıyacağını kanıtlar nitelikte. Verstappen ve Red Bull yarış boyunca gridin kalanına olan tempo farkını yine gün yüzüne koydu. Verstappen'in özellikle Russell'i ve Hamilton'u düzlükte elini kolunu sallaya sallaya geçmesi yine Mercedes cephesi ve biz F1 fanları için endişe verici. Hollandalı pilot cumartesi günü yaşadığı şanssızlığa rağmen iyi yükseldi ve şampiyonada liderliğini korudu.


Ferrari

Haftaya Leclerc'in batarya değişimi sebebiyle on sıra ceza alacağı haberiyle olumsuz bir başlangıç yapan Ferrari'nin haftasonu da daha iyi gitmedi. Şimdiden şampiyonluğa havlu atmış gibi gözüken İtalyan takım, performans bulmakta zorlanıyor. Bu hafta Leclerc'in sıralamalarda şapkadan tavşan çıkarması haricinde SF23 iç karartıcı bir performans gösterdi. Sainz ve Leclerc yarışı bu sırayla arka arkaya altıncı ve yedinci bitirdiler.


Aston Martin

Aston Martin 2023 mucizesini sürdürüyor. Haftaya antrenman turlarında Red Bull'un arkasında ikinci araç gibi gözükerek başladılar. Fernando Alonso sıralama turlarında Leclerc'in de cezasıyla ön sıradan yarışa başlamaya hak kazandı. Yarışın başlangıcında da Alonso harika kalkarak ilk virajdan önde çıktı. İki stint boyunca da etkileyici bir tempo tutturdu. Red Bull'lardan 0.5 saniye yavaş olsa da Mercedes pilotlarından yaklaşık 0.1,0.2 saniye daha hızlı tempo tutturan Alonso yarışı üçüncü sırada bitirdi. Tabi yarış sonrasında FIA'in karışık kararları sebebiyle üçüncü kalamadı. İlk olarak yarışın başında grid pozisyonuna tam yerleşmediği, biraz solda kaldığı için beş saniye cezaya çarptırıldı. Sonrasında güvenlik aracı ardında bu cezayı çekerken beş saniye geçmeden aracına dokunulduğu için yarışın sonunda on saniyelik bir cezaya çarptırıldı. Podyumda o kadar sevinip, sponsorları gösterip podyumunun elinden alınması gerçekten tatsızdı. Ancak, klasman gece yarısı bir kez daha değişti. Aston Martin, Alonso'nun başına geldiği gibi, süre dolmadan araca dokunulan ve ceza alınmayan yedi örneğini FIA'ya yollamış. Kuralda "araçta işlem yapılmaz" dendiğini, araca dokunmanın işlem yapmak olmadığını iddia etmişti. Bunun üzerine Alonso'nun cezası kaldırıldı ve yarışı podyumda noktaladı. Bu sonuç kurt pilotun yüzüncü podyumu oldu.

Aston Martin'in diğer arabasında ise Lance Stroll, iyi başladığı yarışı fren arızası sebebiyle yarıda bıraktı. Stroll yarışın başında Sainz'ı harika bir şekilde geçse de yarışı noktalayamadı.


Mclaren

İngiliz takımı için kabus olarak başlayan sezon aynen öyle devam ediyor. Piastri aracı Q3'e taşıyıp yarışa dokuzuncu sıradan başlamasına rağmen ilk turda yaşadığı temas ile geriye düştü. Norris'se kariyerinde ikinci kere Q1'de elendi ve yarış boyunca en arkalarda mücadele etti. Yarış boyunca on beşincilik mücadelesi veren Mclaren ve taraftarları için üzücü bir hafta sonu. Şimdiye dek sezonun en büyük kaybedeni Mclaren gibi gözüküyor.


Mercedes

Mercedes yarış haftasına Bahreyn'de beklenen performansın gelmemesiyle karamsar bir şekilde başladı. Toto Wolff arabayı yanlış bir felsefeyle geliştirip bir sene kaybettiklerini, Russell ise geçtiğimiz sezon Brezilyadaki galibiyetin takımı yanıltmış olabileceğini ifade etti. Dolayısıyla yanlış bir felsefeyle yarıştığına inanmış Mercedes takımının yarıştan çok büyük beklentileri yoktu. Sıralama turlarında da Ferrari, Aston Martin ve Red Bull'un arkasında dördüncü en hızlı araç gibi gözüküyorlardı. Yarışa gelindiğinde ise en azından Ferrari'lerin önünde kalarak yarışı dördüncü ve beşinci bitirdiler ve yavaş gözüktükleri bir haftasonundan fena olmayan bir avuç puan almayı başardılar. Yine de yedi kez dünya şampiyonu Lewis Hamilton'un yarışın ilk evrelerinde sert hamurla attığı bölümde geriye düşmesi ve bir noktada Gasly'den bile yavaş gözükmesi moral kırıcı olsa gerek. Özellikle aracın daha düzlüğün ortasında RB19 tarafından çiğ çiğ yenmesi Alman otomobil devi için onur kırıcıydı. Tüm bunlara rağmen takım haftasonun iki saatini podyumda geçirdi...Evet, yine Russel-Alonso karışıklığından söz etmekteyiz. Russel dün akşam on ile gece iki arası podyumdaydı ancak en son klasman açıklanmasıyla beraber dördüncülüğü kesinleşti.

Milton Keynes merkezli takımın Imola GP'e kadar yeni bir konsept araç ile gelmesi bekleniyor. Bakalım başarılı olacaklar mı...



留言


bottom of page