top of page
  • Yazarın fotoğrafıEce İrem Yılmaz

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Bugün, Türk milletinin milli iradesini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve egemenliğin Türk halkına verildiği bu önemli tarihin 101. Yıldönümünü kutluyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk tarafından milli bayram olarak kutlanmasına karar verilen bu önemli gün, yine Atatürk tarafından 23 Nisan 1929’da çocuklara armağan edilmiştir ve 23 Nisan, Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. 27 Mayıs 1935 tarihinde çıkarılan bir kanun ile "Ulusal Egemenlik Bayramı" ismiyle kutlanmaya devam edilmiş olan bu bayramın ismi, 20 Nisan 1983'te yapılan bir düzenlemeyle "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" olarak değiştirilmiştir.


Devletimizin tarihi için bu kadar önemli bir günün çocuk bayramı ilan edilmesinin kökünde ise Atatürk’ün çocukların milletin geleceği olduğuna dair inancı yatar. Millî bayramlarımızdan olan 23 Nisan'ı çocuklara armağan etmesi, onlara duyduğu sarsılmaz güvenin ve büyük sevginin göstergesidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmi bayramlarından biri olan bu bayram, Kosova Cumhuriyeti'nde ise "23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı" olarak kutlanmaktadır. Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan, Almanya gibi ülkelerde de kutlanmakta olmakla birlikte, ülkemizde pandemi dışı şartlarda yurdumuzda ve yurtdışındaki temsilciliklerimizde, kurumlarımızda, okullarımızda çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Bu sene ise içinde bulunduğumuz şartlar göz önünde bulundurularak ve Milli Eğitim Bakanlığının illere gönderdiği yazıya uygun olarak 23 Nisan saat 09.00’da, il ve ilçe milli eğitim müdürleri tarafından “asgari düzeyde personel ve öğrenci katılımı” ile Atatürk anıtlarına çelenk konuldu. Okul törenleri ise “yüz yüze eğitime devam eden okullarda” yapılabiliyor. Vaka sayılarının artması nedeniyle okul öncesi eğitim kurumları, 8. ve 12. sınıflar dışında yüz yüze eğitime devam eden sınıf grupları olmaması göz önünde bulundurulduğunda bu, ilkokul öğrencilerinin tören heyecanını yaşayamayacağı anlamına geliyor. Büyük coşku ve farklı ülkelerden birçok çocuğun katılımıyla kutlamasına alışık olduğumuz bu bayram pandemide nasıl değerlendirilebilir, çocuklara bu bayramın heyecanı sokağa çıkma yasağı süresince nasıl aşılanabilir sorularının akıllara gelmesi elbette kaçınılmaz. Evde ailecek bu bayramı kutlamak, sınıflar ve okullar yerine evleri süslemeler ve bayraklarla süslemek, birlikte şarkılar söyleyip şiirler okumak ise yapılabilecek aktivitelerden sadece bazıları.

Tüm okurlarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını içtenlikle kutluyoruz!

“Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir.” - Mustafa Kemal Atatürk.
 

Kaynakça:

Коментари


bottom of page