top of page
  • Deniz Kayıkçı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Zorunlu Okul Öncesi Aşıları Desteklediğini Açıkladı!



Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), okul öncesi çocukların zorunlu olarak aşılanmasını zorunlu tutan Çek Cumhuriyeti'ni destekledi.


Dava, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne çocukları aşılarını tamamlamadığı için para cezasına tabi tutulan ve anaokuluna kabul edilmeyen çocukların aileleri tarafından taşındı.


Bu karar tartışmalı bir konu haline geldi. Çek Cumhuriyeti’nin aşıların zorunlu olmasını gerektiren politikası özel yaşam hakkını ihlal etse de, halk sağlığını korumaya yönelik yasalara göre de kaçınılmaz bir durumdu. Bundan dolayı mahkeme dönüm noktası niteliğinde bir karar alarak Çek Cumhuriyeti’ni destekler nitelikte yargıda bulundu.


Bu karar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin çocukluk hastalıklarına karşı zorunlu aşılamaya ilişkin ilk kararı olma niteliği taşımakta.


Yargıçlar arasında yapılan oylama sonucunda Çek Cumhuriyetinin bu politikası 16’ya karşı 1 oyla geçerlilik kazandı.


Mahkeme, tedbirlerin demokratik bir toplumda gerekli olduğunu belirtirken bu aşıların amacının her çocuğun aşı yoluyla veya sürü bağışıklığı sayesinde ciddi hastalıklara karşı korunması olması gerektiğine de parmak bastı


Bu sayede, ebeveynlerin çocuklarını çocukluk hastalıklarına karşı aşılamak zorunda olmalarını gerektiren Çek kanunu tam geçerlilik kazanırken, aşıların zorla verilemeyeceği ve ilkokul çağına gelen çocukların aşı olmasalar bile okula başlayabileceği belirtildi



Bundan dolayı, Çek Cumhuriyeti, zorunlu çocukluk aşıları olan tek AB ülkesi değil. Geçen yıl Almanya'da, tüm ebeveynlerin çocuklarını kızamık aşılamasını sağlamak için aşı yaptırmayan ailelere 2.500 € 'ya kadar para cezasına çarptırıldığı bir yasa yürürlüğe girdi.


Son yıllarda Fransa ve İtalya'da etkili olan kızamık salgınının ardından, ülkeler aşı kurallarını sıklaştıran konular çıkarırken, İngiltere'de olası salgınları önlemek için yasalar çıkararak önlemini aldı.

Comentarios


bottom of page