top of page
  • Yazarın fotoğrafıOlgar Bilallar

Basılı Kitapların Sonu Mu Geliyor?


Farklı türleri ile çeşitli işlevleri bulunan kitapların fiziksel formu, teknolojik gelişmeler ve bu gelişmelere sağlanan adaptasyon sonucunda hakkında görüş farklılıklarına sebebiyet vermiş durumda.

Teknolojinin hayatımızdaki öneminin gün geçtikçe artmasının birçok alanda derinden etkisi bulunmakta, bu bahsedilen alanlardan bir tanesi de kitaplar. Dijital ortamda yayımlanmak üzere hazırlanan, bilgisayar yahut özel okuyucularla okunabilen kitaplara e-kitap adı veriliyor. Kullanımının toplum arasında bu kadar fikir bölmesinin ardından e-kitaplar ile basılı kitapların birbirlerine üstün geldikleri özelliklerin analizi, bu iki konseptin geleceği.


E-Kitapların, basılı kitaplara göre ilk katkısı taşınmasındaki kolaylık. Yolculuk halindeki bir insanın bu esnada kalın kitaplar taşıyabilmesi bir külfet olabilir, diğer tarafta ise e-kitapların herhangi bir ağırlığı bulunmaz. Buna ek olarak, elektronik kitaplar yapım aşamasında ağaç kesilmesini engelleyerek doğaya olan olumsuz etkilerin önüne büyük oranda geçmiş olur. Üretiminde matbaanın kullanılmamasının bir sonucu olarak ise E-Kitaplara ulaşımımız daha cüzi meblağlar karşılığında sağlanabiliyor. Bu tarz işlevsel faydalar göz önüne alındığında e-kitap kullanma tercihinin, insanların da teknolojik ilerlemeleri benimsemesiyle, artacağına inanıyorum. Amma velakin yakın zaman içinde E-Kitapların kullanım sıklığının basılı kitaplara kıyasla olan talebe göre çok önemli bir üstünlük kurabileceğini düşünmüyorum. Bu fikrimin arkasındaki gerekçelendirmem ise basılı kitap değerinin toplum tarafından kolayca bir kenara atılamayacağı. Aksine, yüzyıllardır insanlığın bir parçası haline gelmiş basılı kitapların yerini e-kitaplara bırakma sürecinin uzun sürecek bir aşama olacaktır.

Öncelikle, çeşitli araştırmaların da desteklediği üzere basılı kitaplar aracılığıyla gerçekleştirilen öğrenim süreci e-kitaplara kıyasla daha başarılı oluyor. İkinci olarak, bir koleksiyonun verdiği estetik tatmin uğruna fiziksel kitap koleksiyonuna sahip olmak isteyen insan kesiminin teknolojinin ilerlemesiyle ortadan kalkacağını düşünmüyorum.


Sonuç olarak, hareket kolaylığının ürünlerde günümüzde vazgeçilmez iki kriter olması nedeniyle e-kitapların yeterli zamanın ardından basılı kitapların yerini alması son derece muhtemel. Amma velakin bu özellikler çerçevesinde kitlesel insan gruplarının böylesine köklü bir değişiklik yapması uzun zaman alacaktır.

Comments


bottom of page