top of page
  • Yazarın fotoğrafıEren Mengeş

Bir Uçağa Karşı Bir Koltuk: Ryanair'in 4978 Sefer Sayılı Uçuşu

Ryanair'in 4978 Sefer Sayılı Uçuşu, 23 Mayıs 2021 tarihinde Belarus’un üzerinde inişe zorlandı. Peki bunun arkasındaki hikaye ne?


<---- Belarus başkanı Lukashenko


Bu olayı tamamen anlayabilmek için, ilk önce Belarus’ta yaşanan güncel olayları kavramak gerekli. Belarus’ta yaklaşık 1 yıldır mevcut hükümete karşı protestolar devam ediyor. Başlarda daha yoğun ve güçlü olan protestolar, şimdi zamanla biraz daha zayıflamış konumda. Belarus hükümeti baskıcı ve otoriter politikalarıyla protestoları bastırmaya çalışıyor. Bu politikaların içinde protestocuları, muhalif siyasetçileri ve gazetecileri tutuklamak, hatta uluslararası bir yolcu uçağını kaçırmak bile var. Belarus başkanı Lukashenko, koltuğundan kalkmamakta kararlı.


Belarus protestolarından bir kare


Bahsi geçen uçak


Ryanair uçuşu, Yunanistan’dan Litvanya’ya giden bir uçuştu. Belarus ile tek alakası, uçağın Belarus hava sahasını kullanacak olması ve uçakta Belarus’lu yolcuların olmasıydı. Uçak neredeyse Belarus hava sahasından çıkmak üzereyken, Belaruslu bir MIG-29 savaş uçağı yolcu uçağının yanına yaklaştı. Savaş uçağı pilotu, yolcu uçağı pilotlarına şunları söyledi: Yolcu uçağında bir bomba tehlikesi vardı ve uçağın acilen en yakın havalimanına, yani Minsk’e (Belarus’un başkenti) iniş yapması gerekiyordu. Savaş uçağı pilotunu dinleyen pilotlar, uçağı Minsk’e indirdi. Uçağın rotası aşağıda:


Uçak indiği anda, uçaktaki iki yolcu Belarus yetkilileri tarafından gözaltına alındı. Bu yolcular muhalif bir Belarus’lu gazeteci ve onun kız arkadaşıydı. Er geç Belarus’lu yetkililerin hikayesindeki çelişkiler ortaya çıkmaya başladı. Uçakta aslında bomba falan yoktu. Belarus’lu yetkililer, uçaktaki gazeteciyi yakalamak için Belarus’la tek ilgili hava sahasını kullanması olan uluslararası bir yolcu uçağını zorla indirmişlerdi. Ayrıca, yukarıda görebileceğimiz üzere uçak Belarus hava sahasını terk etmeye çok yakındı ve en yakın havalimanı Minsk Havalimanı bile değildi.


Bu olay dünya arenasında çok büyük tepki topladı. Belarus, olaydan sonra bomba tehditini Hamas’ın yaptığını söyleyerek kendini aklamaya çalışsa da kimse inanmamıştı. Avrupa Birliği olaydan sonra toplanarak Belarus’lu bütün havayollarının Avrupa Birliği ülkelerinin hava sahasını kullanmasını yasakladı. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü, attığı bir tweet’te Belarus’un bu hareketinin Uluslararası Sivil Havacılık Konvansiyonu’nun bir ihlali olabileceğini söyledi.


Belarus’un bu hareketi, Belarus’taki basın özgürlüğüne bir darbe daha vurdu. Avrupa devletlerine de tepkileri için teşekkürler, ancak gazeteci elden gittikten sonra yaptırım ne yazar...


Gelişme: Euronews'in haberine göre Belarus'a karşı yapılan NATO bildirisi NATO toplantısında Türkiye tarafından yumuşatıldı. Eğer Türkiye bildiriyi yumuşatmasaydı, bildiri tehdit dili içerecekti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bildiriye destek olan bütünlüğü korumak için Türkiye'nin yumuşatmasına izin verdi. Diğer NATO üyelerinin Türkiye'ye bu konuda tepkili olduğu biliniyor.


 

Resim Kaynakçaları:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:GDN_SP-RSM_1.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Protest_actions_in_Minsk_(Belarus)_near_Stella,_August_16.jpg


Kaynakça:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ryanair_Flight_4978

https://tr.euronews.com/2021/05/27/reuters-belarus-konusundaki-durusu-nedeniyle-nato-uyeleri-turkiye-ye-tepkili

Comments


bottom of page