top of page
  • Derin Özkan

Bitcoin'den Daha Çevreci Olan Yeni Kripto Para Birimi: Chia


Bu sene kripto para birimleri için büyük bir yıl oldu. Bitcoin 12 ay önceki değerinin beş katı değerine sahip ve Dogecoin'in fiyatında yüz kat artış gözlendi. Ayrıca, kripto para birimiyle aynı teknolojiye dayalı ticareti yapabilen "non-fungible tokens" veya NFT'ler üzerindeki ilgi piyasayı derinden etkilemekte.

Piyasadaki bu büyüme ile birlikte, eleştirmenler özellikle büyük miktarda enerji kullanan ve gerçek bir değer üretmediğini iddia ettikleri Bitcoin üzerinde yoğunlaşmış durumda. Ticaretine yeni başlanılan "Chia" adlı yeni bir kripto para birimi, kripto para biriminin güvenli, merkezi olmayan bir ödeme şekli vaadini sürdürürken Bitcoin'deki kusurları gidermeye çalışıyor. Chia para birimi Bram Cohen'in buluşu ve Cohen'e göre Chia, diğer kripto para birimlerinden daha güvenilir ve çevre dostu olucak.


Kripto para birimi nedir?

Merkez bankaları tarafından kullanılan ve hükümetler tarafından kullanılan dolar ve euro gibi geleneksel para birimlerinin aksine, kripto para birimleri, karmaşık kriptografik araçlarla güvence altına alınmış, blok zinciri adı verilen merkezi olmayan bir veritabanına dayanır.


İlk kripto para birimi 2009 yılında ortaya çıkan Bitcoin'dir ve günümüzde yaklaşık 5,922 kripto para birimi vardır. Bitcoin hala aralarında en yaygın olmakla birlikte toplam değeri $1.2 trilyon. Kripto paraların artan yaygınlığına ve popülerliğine rağmen, kripto para birimi çoğu yerde ödeme olarak kabul edilmiyor.


Chia ve Bitcoin arasındaki fark nedir?

Bitcoin ve diğer çoğu kripto para birimi, matematiksel bulmacaları çözmek için bilgisayar kullanarak para biriminin oluşturulduğu veya "mine" edildiği bir sistem kullanır.

Bu sistemler "proof of work" sistemleri olarak bilinir ve bulmacayı çözmek, bilgisayarın belirli bir miktarda iş yaptığının kanıtıdır. Ancak bu işi yapmak özel donanım ve çok fazla enerji gerektiriyor. Bitcoin madenciliği grafik işlem kıtlığı yaratmış durumda ve verilere göre normal madencilikten daha fazla enerji ve bazı ülkelerden daha fazla elektrik kullanıyor.

Chia, daha az enerji kullanacak olan "uzay ve zaman kanıtı" adı verilen bir sistem üzerinde çalışıyor. Bu sistemde, kullanıcıların belirli bir zamanda belirli bir sabit disk alanı ayırdıklarını göstermeleri gerekiyor. Sonuçta, Chia büyük miktarda elektrik kullanmayacak ancak sabit disk depolama alanı gereksinimi başka dezavantajlara yol açabilir.


Sabit Disk Fiyat Artışı

Resmi tanıtımdan önce bile Chia bir eksabayttan fazla veri depolama alanı kullandı. Bu, ortalama bir masaüstü bilgisayarda bulunabilen 1 terabaytlık sabit sürücünün yaklaşık bir milyonuna eşdeğerdir. South China Morning Post'a göre Chia'nın bu yıl Şubat ayında duyurulmasından bu yana 12 terabaytlık disklerin fiyatı% 59 arttı ve 8 terabayttan fazla kapasiteye sahip profesyonel kalitede sabit disklerin çoğu tükendi. Ayrıca, Vietnam'da da Chia'nın tanıtımı ile birlikte sabit disk eksikliği yaşanıyor.

Yakın bir gelecekte başka ülkelerde de benzer etkiler görülmesi mümkün. Şu anda Chia, Bitcoin ve Dogecoin'in yükselmesinde etkili olan reklamcılıktan ve ünlü insanların onaylarından yoksun olsa da net bir maliyet avantajına sahip durumda. Kripto para "madencilerinin" şu anda var olan kripto para birimlerinden daha ucuz bir seçenek olan Chia'yı denemek isteyecekleri tahmin ediliyor. Bunun sonucunda, sabit disk üreticileri gelirlerini arttırmak için fiyatları da arttırabilirler.


Chia'nın piyasadaki performansını yakın zamanda gözlemleyebileceğiz. Eğer Chia beklenilen etkiyi yaratırsa sabit disk fiyatlarında bir patlama bekleyebiliriz. Ancak diğer yandan Chia'nın yaygınlaşması, grafik işlemci fiyatlarının düşmesi anlamına da gelebilir.


Comments


bottom of page