top of page
Back Logo (Clean, White).png
  • Sanal Müze Kulübü

Bronte Papaz Evi Müzesi (Bronte Personage Museum)

Müze Kulübü olarak bu hafta Bronte Kardeşlerin Müzesini online olarak gezdik. İngiltere'de bulunan müze, kardeşlerin yaşamlarını geçirdikleri, rahip olan babalarının evidir.


Bronte Kardeşler olarak bilinen Charlotte, Emily ve Anne Bronte hepsi yazar olan üç kız kardeştir. En ünlü eserleri Jane Eyre (Charlotte B.), Uğultulu Tepeler (Emily B.), Agnes Grey (Anne B.) dir. Bronte Kardeşlerinin hayatlarının en üzücü yanı bütün kardeşlerin (yazar olmayan Elizabeth, Branwell ve Maria da dahil olmak üzere) çok genç yaşlarda tüberkülozdan dolayı hayata veda etmiş olmalarıdır. Yazdıkları sınırlı sayıda kitaplara rağmen İngiliz edebiyatında kendilerine yer bulmayı başaran Bronte Kardeşler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz linke tıklayarak hayatlarını anlatan videoyu izleyebilirsiniz:


Müze Ev




Günümüzde müze olan evde, yazar kardeşlerin çalışma odaları dışında ortak yaşam alanlarını da gezebilmekteyiz.




Giriş

Charlotte'nin okul arkadaşı Ellen Nussey burayı yerleri kumtaşı ve inanılmaz temiz, duvarları ise kağıtla kaplanmamış ve açık gri olarak tasvir etmiştir.


Normalde daha büyük olan giriş 1850 yılında Charlotte 'nin yaptığı değişimler sonucu yemek odasını büyütmek için küçültülmüştür.


Mr. Bronte'nin Çalışma Odası

Girişte sağdaki ilk odadır. Mr. Bronte çoğunlukla cemaat işlerini burada yürütürmüş. Odada Emily’nin çalmış olduğu bir piyano ve duvarda İncil sahnelerinin olduğu üç gravürü görebiliriz.


Yemek Odası

Yemek odası evde bir çok farklı işlev görmüştür. Charlotte, Emily ve Anne. Jane Eyre, Uğultulu Tepeler, Agnes Grey adlı kitaplarını bu odada yazmışlardır.

Oda aynı zamanda misafirleri ağırlamak için de kullanılmıştır. Sade bir şekilde dekore edilen oda, başlangıçta gri renkli iken, 1850'de yapılan değişiklikler sonrası kırmızıya boyanmıştır. Odanın arka tarafında döneme ait kitaplar bulunmaktadır. Odadaki mobilyalar babalarının ölümünden sonra satılmış olsa da daha sonra tekrardan müzeye dönmüştür.


Mutfak


Günümüzde müze ziyaretçilerinin gördüğü mutfak, Brontelerin orijinal mutfağı değildir. Çünkü Rahip Bronte'nin ölümünün ardından, John Wade adlı başka bir rahip evi satın almış ve evde değişiklikler yapmıştır.En çok da mutfak kısmı değiştirilmiştir. Ancak müze olarak hazırlanırken olabildiğince dönemine uygun hale getirilmeye çalışılmış ve Brontelerin kendilerine ait mutfak eşyaları ile düzenlenmiştir. Brontelerin zamanında kardeşler ateşin yanına oturup yardımcıları Tabby'nin hikayelerini dinlerlermiş.


Bay Nicholls'un Odası

Oda başlangıçta depo olarak kullanılmaktayken daha sonra Rahip Nicholls’ın Mr. Bronte’nin yanına çalışmaya gelmesiyle kendisi için bir çalışma odasına çevrilmiştir. 1854 yılında Bay Nicholls ve Charlotte Bronte evlenmiştir fakat ertesi yıl Charlotte, hamileliğinin dokuzuncu ayında diğer kardeşleri gibi tüberkülozdan ölmüştür. Rahip Nicholls, Charlotte'nin ölümünden sonra da Patrick Bronte'ye bakmaya devam etmiştir.


Charlotte'nin Odası

Evin ana yatak odası olan bu oda evde kim varsa onun tarafından kullanılırmış. Başlangıçta Mr. ve Mrs. Bronte'nin yatak odasıyken Mrs. Bronte ölünce çocukların bakımı için yardıma gelen teyzelerinin odası olmuştur ve bu dönemde bebek olan Anne Bronte de teyzesi ile bu odada kalmıştır. İlerleyen yıllarda kız kardeşler bu odayı paylaşmışlardır. İki kız kardeşinin ölümünden sonra Charlotte bu oda yalnızca misafirler geldiği zaman çıkmak üzere yerleşmiştir. Tıpkı annesi gibi Charlotte da bu odada vefat etmiştir.


Çocuk Odası

Bronte Kardeşler küçüklüklerini geçirdiği bu odada oyunlarını sergiler ve küçük hikayeler yazarlarmış. Daha sonra bu odayı Emily, yatak odası olarak da kullanılmıştır.








Bay Bronte'nin Odası

Karısının ölümünden sonra bu odaya taşınan Patrick Bronte hayatının geri kalanında bu odayı kullanmış. Bay Bronte, alkol bağımlısı olan oğlu Branwell'in kendisine zarar vermesini önlemek için odasını onunla paylaşmaya başlamıştır.

Branwell Bronte de diğer kardeşleri gibi bu odada tüberkülozdan hayatını kaybetmiştir.


-Nehir Özyedek


 

Kaynakça:

Comments


bottom of page