top of page
  • Eliz Payaslı

Doktorlar, Covid-19 Aşısı Hakkında Neler Düşünüyor?

Müge P. (43), Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Doktoru


Covid geçirdiniz mi?

Geçirmedim.


Sizce Covid aşısı olmak gerekli mi? Neden?

Kesinlikle gerekli. Çünkü virüsten koruyabilecek başka bir bilimsel yöntem yok. Ayrıca aşının koruyuculuğu yüzde elliler civarında olsa bile hem virüsü geçirme ihtimalini hem de geçirdikten sonraki yan etkileri azaltıyor.


Aşıyı nerede vuruldunuz?

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde vuruldum.


Sıra beklediniz mi? Beklediyseniz ne kadar sürdü?

Sıra beklemedim. Randevu alarak gitmiştim. Ama randevu almadan gelenler de çok sıra beklemediler. Çünkü çok odada aşı yapılıyordu. Çok kişi hizmet veriyordu. Bu yüzden sorun olmadı. Duyduğum kadarıyla da bu durum çoğu hastanede geçerli. Çünkü teması önlemek için de çok sıra beklenmemesi gerekiyor.


Aşı vurulurken endişeleriniz var mıydı? Varsa nelerdi?

Aşı, ölü virüs aşısı. Bu yüzden yan etki çok beklenmiyor. Ama daha önce de Faz 3 olmadığı için yani çok denenmediği için biraz endişeleri vardı. Mesela alerjiye neden olabileceğini düşünüyordum ya da Taşıkardi (Kalp Çarpıntısı)'ye etkisi olabileceğini düşünüyordum. Ama bunların hiçbiri olmadı.


Aşıyı vurdurduktan sonra endişeleriniz ve aşı hakkındaki görüşleriniz değişti mi?

Endişelerim düzeldi. Ama endişem olsa da yine de aşıyı yaptırmak istiyordum. Çünkü başka geçerli bir yöntem yok. Evet, şu anda endişem yok. İkinci dozu da oldum ve olurken de hiçbir endişem kalmamıştı birincinin aksine. Fakat aşı olduk diye virüse karşı aldığımız tedbirleri azaltmamalıyız. Çünkü aşının koruyuculuğu yüzde elli civarında ve bilemiyoruz ne kadar koruyucu olacağını. Onun için maske takmaya, sosyal mesafemizi korumaya, hijyen kurallarına kesinlikle önem vermeliyiz. Ama eğer aşının 2. dozundan sonra herkese Antikor bakılır ve insanlar, Antikorları'nın olduğunu görürlerse toplumun yine de bu önlemlere pek dikkat etmeyeceğini düşünüyorum. Ama Antikor düzeyine rutin olarak bakılmayacağı için de önlemlerin devam edeceğini düşünüyorum. Ki öyle de olmalı...


Sizin veya tanıdıklarınızın üzerinde herhangi bir yan etkisi oldu mu? Olduysa nelerdi?

Aşı yapılan bölgede 1-2 gün ağrı oldu. Ama bu zaten bütün aşılarda görülebilen bir durum. Bazı kişilerde baş, bazılarında kas ağrısı, bazılarında ise yorgunluk ve halsizlik gibi semptomlar görüldü. Bunların hepsi çok kısa sürede geriledi. Ciddi bir yan etki görülmedi.


Ne kadar etkili olacağını düşünüyorsunuz?

Diğer ülkelerdeki çalışmalar gibi bizde de yüzde elliler civarında etkili olacağını düşünüyorum. Ama bu da çok iyi bir oran. Onun için hem bulaşmayı bir derecede önleyecek hem de geçirilse bile virüsün daha hafif atlatılmasını sağlayacak.

Comments


bottom of page