top of page
  • Yazarın fotoğrafıSıla Nur Yorulmaz

Emir Deniz Durahim ile TÜBİTAK Araştırma Projeleri Yarışması Röportajı

Bu yarışmaya katılmaya nasıl karar verdin ve proje konusu olarak neden tarihi seçtin?

9. Sınıfın başında ilk tarih dersimizde Ceylan Hoca teker teker tarihi sevip sevmediğimizi soruyordu. Sıra bana gelince “Hocam inanılmaz seviyorum.” dedim. Hoca ilk dalga geçtiğimi sandı, sonra ben konuşmaya devam edince ciddi olduğumu fark etti. Tarihe olan ilgimden etkilenip “O zaman seninle bir TÜBİTAK projesi yapalım.” dedi. Normalde 9’da katılacaktık ancak yoğun olduğum bir döneme denk geldi, o yüzden katılamadım. 10’a geçince çok daha yoğun olduğum için katılma şansımın olmadığını düşündüm. Sonra dönem projesi olarak tarih denk geldi, ben de madem tarih çıktı bari TÜBİTAK projesi yapayım dedim.


Tarihe ilgin ne zaman başladı?

İlkokulda en yakın arkadaşlarımdan biri deli gibi tarih kitabı okuyordu. Onunla konuşurken sürekli okuduklarından bahsediyordu. Ben zaten kitap okumayı çok severim, en son ben de tarih okumaya karar verdim. Arkadaşım da doğum günümde bana çocuklar için Osmanlı tarihini anlatan bir kitap hediye etmişti. Böylece tarihle ilgilenmeye başladım.


Projenizin detayları neydi ve nasıl aklına geldi?

Projeyi güncel konularla alakalı yapmak istiyordum. Şu an en güncel konu pandemi olduğundan geçmişteki salgınlarla ilgili bir rapor hazırlayıp günümüzdeki ve gelecekte olabilecek salgınlara önermeler sağlayabileceğimiz bir proje hazırlayalım dedim, Ceylan Hoca da bu fikri çok beğendi. Tarihteki en büyük salgınlardan üçü olan çiçek, kolera ve veba salgının dünyadaki etkileri, Osmanlı’daki etkileri ve Osmanlı’nın aldığı önlemler şeklinde üç ana başlık altında incelemeye karar verdik.


Bu yarışma sana ne kattı?

Başta proje kapsamında bir rapor hazırlamak benim için çok büyük bir deneyim oldu. Araştırma becerilerimin de çok geliştiğini düşünüyorum çünkü onlarca makale okuyup kullanacağım bilgileri ayırt etmek çok uğraşlıydı. Eğer yarışmayı kazanırsam bir miktar para ödülü ve eğer tarih bölümünü seçmek şartıyla üniversite sınavında ek puan kazanacağım ancak Türkiye'de kalmayı ve de tarih okumayı düşünmediğimden bunların bana pek bir katkısı olmayacak. Bunların dışında eğer kazanırsam onaylanmış ve YÖK'te yayınlanmış bir raporum olucak ve bu benim için hepsinden daha önemli.


Nasıl bir hazırlık sürecinden geçtin?

Konuyu belirledikten sonra araştırma süreci başladı. Bu süreç gerçekten çok yorucuydu. Bir sürü kaynak bulup taramak, gerekli bilgileri not etmek için çok zaman ve enerji harcadım. Ayrıca okuldaki öğrencilere anket gönderip gelen cevaplarla proje içeriğimi zenginleştirmeye çalıştım. Kaynaklarımı derledikten sonra geçmişteki olaylar ışığında günümüz ve gelecek hakkında yorumlar ve önermeler çıkardım. Ondan sonra bütün bu yaptıklarımı yazıya döküp raporu oluşturmak kaldı. Kaynakça oluşturmak ve yazının formatı gibi şeyler de biraz uğraştırdı ancak bu aşama nispeten kolaydı.


İlk aşamayı geçtin fakat şimdi önünde daha zorlayıcı rakipler var, projene güveniyor musun?

Projemden çok ümitliyim çünkü gerçekten çok güzel bir rapor ortaya koyduk. Raporun formatı, kaynak zenginliği, konunun güncelliği, önemi ve geleceğe dönük önermeler çıkarmış olmamızın projemi gayet güçlü kıldığını düşünüyorum. Projenin kendisi dışında bir de projenin nasıl sunulduğu çok önemli, bu konuda da kendime güveniyorum.


TÜBİTAK Araştırma Projeleri Yarışması'na katılmak isteyenler için ne önerirsin?

Katılmayı düşünenler için öncelikle güzel ve kesin bir konu belirlemelerini öneriyorum. Eğer sağlam bir konu seçmezlerse proje sırasında bu çok büyük sıkıntılara yol açabilir ve konuyu proje ortasında değiştirmek zorunda kalabilirler. Bunun dışında, bir diğer önerim ise araştırma sürecini çok güzel tamamlamaları. Zamanlarının çoğunu araştırmayla geçirsinler çünkü doğru düzgün araştırma yapıp konu hakkında iyice bilgi sahibi olurlarsa raporu yazmak çok kısa zaman alacaktır. Ayrıca araştırdıkları şeyleri not alsınlar, notlar raporu hazırlama sürecini çok hızlandırıyor ve kolaylaştırıyor.


Emir Deniz Durahim ve TÜBİTAK Araştırma Projeleri Yarışması'nda bir sonraki aşamaya geçmeye hak kazanan herkese başarılar diliyoruz!

Comments


bottom of page