top of page
Back Logo (Clean, White).png
  • Birden Fazla Yazar

Formula 1 Geri Döndü!

“It’s lights out and away we go!” - David Croft

Formula 1, Bahreyn’de gerçekleşen görkemli bir mücadeleyle geri döndü. Sporun yeni dönemini coşkuyla karşılayan Ferrari, Singapur 2019’dan beri ilk kez dubleyle ulaşırken hem sıralama turlarının hem de yarışın galibi Charles Leclerc oldu.



Geçen sene hem pilotlar hem de takımlar şampiyonasında zirveye oynayan Mercedes ve Red Bull, bu seneki kural değişiklikleriyle beraber zirveyi Ferrari’ye kaptırdılar. Ferrari takım patronu Mattia Binotto, geçtiğimiz sezon boyunca 2022’deki yeni döneme odaklandıklarını belirtmişti. Haliyle, İtalyan ekibin üstündeki baskı ve beklenti de yüksekti. Ferrari’nin yarış temposu olarak en yakın rakipleri Red Bull’dan 0,2-0,3 saniye, Mercedes’ten ise yaklaşık 1 saniye hızlı olması Tifosi tarafından coşkuyla karşılandı. Peki bu farkın sebebi ne?


ANTRENMAN SEANSLARI


Bahreyn Grand Prix 2022 sezonunun başlangıcı olduğundan antrenman bölümleri epey önemliydi. Barselona’da yapılan sezon öncesi testlerinde güçlü gözüken Ferrari ve Red Bull bu üstünlüklerini antrenman seanslarında da sürdürdüler. McLaren ve Alpine ise sorun yaşayan takımlar arasındaydı. McLaren araçta ciddi bir frenleme problemi yaşadığı için antrenman seasnlarından yeterince veri toplayamadı. Alpine de ise Estaban Ocon’un aracının motor kapağının kopması araçta dayanıklılık sorunları olabileceğini şüphelerini doğurdu. Alfa Romeo pilotu Valtteri Bottas ise aracında yaşadığı yakıt sorunu nedeniyle ilk antrenman seasını yarıda bırakmak zorunda kaldı.


Antrenman seanslarında dikkat çeken bir diğer takım ise sidepodsuz tasarımıyla Mercedes idi. Diğer takımlardan oldukça farklı bir tasarım anlayışı benimsemiş olan Mercedes çok ciddi bir yunuslama (porpoising) problemi yaşadı.


Red Bull baş mühendisi Adrian Newey, tüm takımların bu sorundan muzdarip olduğunu belirtirken asıl zor olanın yunuslama sorununu zaman kaybetmeden çözmek olduğunu vurguladı.


“Yunuslama sorununu çözmek zor değil. Zor olan, zaman kaybetmeden sorunu çözmek.” - Adrian Newey

SIRALAMA TURLARI


Hafta sonu boyunca güçlü bir performans gösteren Charles Leclerc pole pozisyonunun sahibi oldu. Kariyerinin 10. pol pozisyonunu alan Monakolu pilot 2021 sezonunda Silverstone’dan beri ilk kez zafere bu kadar yakın görünüyordu.


Şüphesiz ki sıralama turlarının en sürprizli ismi ise Kevin Magnussen idi. Sene başında yaşanan sponsorluk karmaşası ve Rus pilot Nikita Mazepin’in kovulması sonucu kendini Kevin Magnuessen sıralama turlarında yedinci sırayı almayı başardı. Henüz ikinci senesinde olan Mick Schumacher ise on ikinci sırayı aldı. Geçtiğimiz seneler boyunca performans ve dayanıklılık konusunda sorunlar yaşayan Amerikalı takımın bu seneki gelişimi tüm Formula 1 severlerce büyük bir coşkuyla karşılandı.


Alfa Romeo da gelişim gösteren takımlar arasındaydı. 5 yılın ardından Mercedes’den ayrılan Valtteri Bottas, harika bir sıralama turları performansı göstererek Mercedes koltuğunun yeni sahibi George Russell’ı geride bırakmayı başardı. Mercedes’in düzlüklerde yaşadığı şiddetli yunuslama problemi ekibin son hızlarını oldukça olumsuz etkiledi. Yunuslama problemi ve zayıf Mercedes motoru Lewis Hamilton’a ancak beşinciliği getirirken, George Russell dokuzuncu sırayı aldı.



YARIŞ


Yarışa iyi bir başlangıç yapan Leclerc, ilk virajda liderliğini koruyarak Verstappen’i geride tutmayı başardı. Monakolu pilot Ferrari’nin güçlü yarış temposu sayesinde farkı açmayı başardı.


Red Bull’un erken pit stratejisi sayesinde Leclerc ve Verstappen arasındaki farkın 3,5 saniyeden yaklaşık yarım saniyeye inmesi, “undercut” stratejisinin yeni nesil araçlarda kayda değer bir etkisi olabileceğini gösterdi.


Üç tur boyunca birbirinden pozisyon alıp veren ikili, seyir zevki oldukça yüksek bir mücadele sergilediler. 2019’dan beri merakla beklenen Leclerc-Verstappen rekabetinin 2022 sezonunda bir sürücüler şampiyonluğa kapışmasına dönüşme ihtimali oldukça yüksek.


Üç tur düren mücadele sonucu ilk virajda cesur bir dalışa geçen Verstappen’in frenlerinde blokaj oluşturmasıyla Leclerc aradaki farkı tekrardan 3 saniyeye çıkarmayı başardı. Sonrasında Leclerc, DRS desteği alabilmek adına düşük vites modunda kalarak Verstappen’in DRS bölgesinden önce öne geçmesine izin verdiğini belirtti.


Red Bull yenide bir erken pit stratejisi denese de Verstappen’in takım talimatı sonucu pitten çıkış turunda (outlap) son sürat sürmemesi sonucu Leclerc önde kalmayı başardı. Sonralarda çıkan güvemlik aracı sayesinde kazançlı bir pit stop yapan Ferrari, 2019 senesinden beri hasret kaldığı zafere kavuşmuş oldu. Red Bull araçlarının arızalanması sonucu Leclerc’in takım arkadaşı Sainz ise ikinciliği elde ederek Ferrari’nin duble yapmasını sağladı.


İlaveten, Leclerc 2019 senesinde Bahreyn yarşını kazanmak üzereyken bir motor problemi sonucu üçüncü olmuştu. Monakolu pilot bu sene bitiş çizgisini geçmeden önce 2019 senesindeki telsiz konuşmasına atıfta bulunarak “Motorumda problem var.” dedi ve Ferrari mekanikerlerine tatsız bir şaka yaptı.



Ferrari’nin iyi başlangıcına karşılık rakipleri Red Bull ve Honda motorlu araçlar hafta sonunda sorunlar yaşadılar. Üçüncü pit stop sonrası direksiyon kontrolünde güçlük çeken Max Verstappen, yaşadığı yakıt sistemi sorunundan dolayı yarışı tamamlayamadı. Red Bull kaynakları sorunun yakıt sisteminin son turlarda kalan yakıtı işleyememesi olduğunu belirtti. Verstappen’in takım arkadaşı Sergio Perez ise motor gücünü kaybettikten sonra spin attı. Red Bull iki pilotunun da yarışı tamamlayamaması sonucu hafta sonunu sıfır puanla tamamlayarak sezona kötü bir başlangıç yaptı. Red Bull’un bu durumu sayesinde Lewis Hamilton podyumda üçüncülük kupasını kaldırmaya hak kazandı.


Alpha Tauri pilotu Pierre Gasly ise MGU-K ünitesinin yanması sonucu yarış dışı kaldı. Honda motoru bu yarışta sınıfta kalarak dayanaklılık konusunda eksikleri olduğunu gösterdi.


Yarışta iyi performans gösteren pilotlardan biri de Alfa Romeo’nun çaylak pilotu Guanyu Zhou oldu. Geçen seneki yazımızda Guanyu Zhou’nun Formula 1 koltuğu bulması hakkındaki çelişkili yorumlardan ve olumsuz eleştirilerden bahsetmiştik. Eleştirilere karşın Zhou, ilk yarışında kayda değer bir performans sergileyerek puan almayı başardı. Alfa Romeo takımının bu yılki gelişimi genç pilota kendini gösterme şansı verecek gibi duruyor.


LASTİKLER

Yarışa en çok etki eden dış faktör ise yeni lastikler oldu. Geçen seneye göre daha ağır ve daha büyük lastikler pit takımları için sorunlar yarattı. Taşıması ve yerleştirmesi daha zor olan bu lastikler pit stop sürelerinin uzamasına sebep oldu. Bazı takımlar pit sürelerini 2,5 saniye altında tutabilseler de Mercedes gibi bazı takımlar daha çok sorun yaşadı ve 3-4 saniye bandında gezdiler. Bir yandan da pit çıkışında ısıtması daha zor olan bu lastikler birçok pilotun piste geri dönüşte aracın kontrolünü kaybetmeye yaklaşmalarına ve yavaşlamalarına sebep oldu. Aynı zamanda daha ağır araçlar ve daha agresif lastik dizaynından dolayı geçen seneye göre pit stop sayıları epeyce arttı. Son birkaç yıldır takımlar olabildiğince az pit denerken bu yıl daha ilk yarıştan çoğu takım üç pit stop yapmayı tercih etti. Daha yumuşak ve hızlı ancak çabuk eriyen lastiklerin kullanılması stratejileri daha agresifleştirdi ve Formula yönetiminin de istediği gibi rekabeti artırdı.


CEM BÖLÜKBAŞI VE FORMULA 2

Bu hafta aynı zamanda temsilcimiz Cem Bölükbaşı’nın yer aldığı Formula 2 serisinin ilk yarışı da gerçekleşti. Cem, sıralama turlarını 20. sırada tamamladı. Buna karşın yarışta kayda değer bir performans sergileyen Cem Formula 2 ana yarışını 15. sırada tamamlamayı başardı. Cem’in henüz çaylak senesinde olduğu ve griddeki diğer pilotlardan tecrübesiz olduğu düşünülürse iyi bir performans ortaya koyduğunu söylemek mümkün.




- Deniz Çiçek & Selin Yardım

Comments


bottom of page