top of page
Back Logo (Clean, White).png
  • Yazarın fotoğrafıArmağan Gül

Fransız Enstalasyon Sanatçısı JR Bu Sefer de İtalya'da!

2016 Rio Olimpiyatları'nda sergilediği devasa enstalasyonlarıyla tanınan fransız JR, bu sefer de İtalya'nın Floransa kentinde son enstalasyonunu yoldan geçenlere açtı. Sanat kariyerine 13 yaşında bir graffiti sanatçısı olarak başlayan JR, sonrasında merdivenlere, trenlere, hatta Louvre'un üstüne çalışmalarını bırakıyor. Bu enstalasyonunda ise bir optik illüzyon kullanarak yoldan geçenlerin eserine baktığından emin oluyor.


"La Ferita" adını verdiği bu çalışması 28 metre boyunda devasa bir çalışma. Palazzo'nun rönesans tipinde bir mimariye sahip binanın üstüne yaptığı çalışması, bir delikten içeri bakarmış gibi hazırlanmış. İçerisi, 19. ve 20. yüzyılların meşhur kale yapısına sahip binalarının içi gibi tasarlanmış. JR, röportajlarında da söylediği gibi siyah beyaz renklerini kullanmayı seçmiş, çünkü şehrin tarihi yapısı ve eskiden kalma mimari özellikleri ile paralellik kuracağını düşünmüş.


Floransa'da gezerken sokakları boş ve turistsiz görmenin çok garip olduğunu söyleyen JR, şehrin müzeleri ve galerileri açık olmadan çok renksiz ve sıkıcı durduğunu söylüyor.

Bu çalışmasıyla pandemi yüzünden zarar gören sanat camiasını da sembollemek istediğini dile getiriyor. Galerilerin ve müzelerin kapanmasıyla birçok enstütünün ekonomik sıkıntılar yaşadığının da üstünde duruyor.

Comments


bottom of page