top of page
Back Logo (Clean, White).png
  • Yazarın fotoğrafıGüneş Yıldız

Genç Yetenekler ve Skandallar: Kadınlar Artistik Patinaj Dalında Rusya Olimpiyat Komitesi (ROC)

Kış Olimpiyatları bu yıl Beijing’de 4-20 Şubat tarihleri arasında gerçekleşti. Genç ve parlak sporcuların yarıştığı kadınlar artistik patinaj ise en çok takip edilen kategorilerden biri oldu. Rusya Olimpiyat Komitesinden (ROC) 15 yaşındaki gözde sporcu Kamila Valieva da bu kategorinin ses getirmesinin nedenlerinden biriydi.


2019 yılında Dünya Anti-Doping Ajansı, Rusya’yı bir doping olayını örtbas etmesinden ötürü dört yıl süreyle uluslararası yarışmalardan men etmişti. Rus sporcuların bu durumdan zarar görmemesi için ise Rusya Olimpiyat Komitesi kuruldu. Komiteye mensup sporcuların yarışmalarda ülkenin bayrağını taşıması yasaklandı. İtibarı zedelenmiş ülke, olimpiyatlardan hemen önce tekrardan bir doping skandalıyla gündeme geldi. Kamila Valieva’nın vücudunda performans artırıcı olarak tanımlanmış bir kalp ilacı bulundu. Olimpiyatlar sırasında dava henüz sonuçlanmamış olduğundan Valieva’nın yarışmasına izin verildi. Ancak madalya kazanması durumunda dava sonuçlanana dek madalya töreni yapılmayacağı şartı koşuldu. Sporcu henüz 15 yaşında olduğundan velileri ve koçları bu olaydan sorumlu tutuldu. Kariyerleri ağır stres ve yaralanmalar nedeniyle erken yaşta sona eren yıldız sporcuları eğiten Eteri Tutberidze, Valieva’nın koçu, zan altındaydı. Durumun getirdiği stres, kadınlar bireysel artistik patinaj tarihindeki tüm rekorların sahibi genç yeteneği kötü etkiledi.


Kamila Valieva, kısa programı 82.16 puanla birinci sırada tamamladı. Ardından 80.20 puanla Anna Shcherbakova (ROC), 79.84 puanla Kaori Sakamoto (JPN) ve 74.60 puanla Alexandra Trusova (ROC) geldi. Final sıralamasını kısa programdan iki gün sonra gerçekleşen serbest program belirledi.


Serbest programın yıldızı şüphesiz Alexandra Trusova (ROC) oldu. 17 yaşındaki sporcu, hayatı boyunca hiçbir turnuvada başarılı bir şekilde üçlü aksel yapamamıştı. Bu nedenle sporun sevdalıları tarafından şüpheyle yaklaşılan bir yarışmacıydı. Kısa programda da üçlü aksel denemediğinden mükemmel performansına rağmen ilk üçe oturamamıştı. Uzun programda üçlü aksel deneyip denemeyeceği merak konusuydu. Serbest programda verilen aralarda pistte aksel yaparken düşmesine rağmen cesaretini toplayarak triple akseli kareografisinden çıkarmadı ve başarılı bir inişle triple akselini yaptı. Ayrıca aynı performansta beşli quadı ilk kez yapan kadın ünvanını kazandı. Serbest programda tarih yazmasına ve en yüksek puanı alan sporcu olmasına rağmen olimpiyat birinciliğini elde edemedi. Yarışmayı ikinci olarak bitirdi. Sonuçların açıklanmasıyla beraber ağlamaya başlayan Trusova, antrenörüne beşli quad yapmasına rağmen birinci olamadığından dolayı spordan nefret ettiğini ve pateni bırakacağını söyledi. Ancak sonraki bir röportajda artistik patinajı asla bırakmayacağını, dediklerini üzüntüsünden dolayı söylediğini açıkladı.



Kısa programı birinci bitiren ve serbest program dünya rekorunu elinde tutan Kamila Valieva, olimpiyattaki serbest programda birçok hata yaptı ve iki kez yere düştü. Hataları ve düşüşleri sporcuya fazlasıyla puan kaybettirdi. Kareografisi bittiği gibi ağlamaya başlayan sporcu, pistten inince antrenörü Tutberidze’nin “Sana ne oldu, neden düştün? Hemen açıkla!” sözlerine “Bilmiyorum.” diyerek cevap verdi. Bazı kişiler Valieva’nın stresten dolayı vasat bir performans sergilediğini söylerken bazıları ise sporcunun ilk üçe girmesi durumunda hiç kimsenin madalya alamayacağından kendini sabote ettiğini speküle ediyor. Sonuç olarak Valieva olimpiyatı dördüncü sırada bitirdi.



Olimpiyat şampiyonu yine Eteri Tutberidze’nin öğrencisi Anna Shcherbakova oldu. Trusova serbest programda 177.13 puan kazanırken Shcherbakova 175.15 puan kazandı. Buna rağmen Shcherbakova kısa programda Trusova’dan neredeyse 6 puan fazla kazandığı için aradaki farkı kapatıp birinci sıraya oturdu. Serbest performansının artistik elementleri en az teknik elementleri kadar göz kamaştırıcıydı. 17 yaşındaki sporcunun şarkıyla uyumlu yüz ifadeleri, beden dili, hatta ve hatta parmaklarını zarif bir şekilde hareket ettirmesi, jüri tarafından ödüllendirildi. Valieva’nın doping skandalı ve Trusova’nın çok konuşulan beşli quadı nedeniyle spot ışıklarından uzakta kalan sporcu, ilginin üzerinde olmayışını değerlendirerek üst üste iki hatasız performans sergileyerek altın madalyayı sonuna kadar hak etti. Böylece artistik patinaj dalında takım yarışlarında altın madalya kazanan Rusya Olimpiyat Komitesi, bireysel yarışlarda bir altın, bir gümüş madalya ve de bir dördüncülük kazanmış oldu.



 

Kaynakça:




Comentários


bottom of page