top of page
  • Nur Deniz Kocakalay

Güç Nedir?

Güç sözlükte; fizik, düşünce ve ahlak yönünden bir etki yapabilme veya bir etkiye direnebilme yeteneği, kuvvet, efor diye geçmektedir ama tek bir anlamı yoktur. Hatta insandan insana bile değişebilir.


Gazete için yazı konusu ararken bir arkadaşlarımdan bana konu önermesini istedim. Bana "Güç fiziksel güç müdür, ekonomik güç müdür?" konusunu önerdi. İlk düşündüğümde üstüne yazıyı yazamam sanıyordum ama biraz detaya inince aslında yazabileceğimin farkına vardım. Bana konuyu öneren arkadaşıma göre güç, ekonomik güç demekmiş ama bu, başka birine göre fiziksel güç demek olabilir.


Böyle bir konuda bile farklı düşüncelerde olan kişiler olduğunu bilmek şaşırtıyor insanı aslında. Eğer kendi düşüncemi savunacak olursam bence de güç ekonomik güç demektir. Ekonomik gücü olan insanın, öncelikle elinde istediklerini yapma ve yaptırabilme şansı var. Bu ister fiziksel güç olsun ister akıl gücü olsun. Ekonomik açıdan güçlü insan bir kavga esnasında kendi fiziksel gücüne ihtiyaç duymaz çünkü zaten fiziksel gücü sergileyecek kişiyi parasıyla kendi tarafında tutuyordur. Bu akıl gücü için de geçerli. Eğer ekonomik açıdan güçlü olan kişi bir program geliştirmek istese bunu alanında en başarılı programcıları belirli bir ücretle çalıştırarak gerçekleştirebilir.


Bunların yanında ekonomik açıdan güçlü olan kişinin, hayat kalitesini artırması için de elinde olanakları vardır. İstediği tatili yapıp istediği yerlerde gezebilen kişiler olur genellikle ekonomik açıdan güçlü insanlar. Peki fiziksel açıdan güçlü insanların çıkarları nelerdir?


Fiziksel açıdan güçlüyse biri, elinde bazı kayda değer çıkarlar olsa da o kadar fazla bir yarar yoktur. Bazı spor dallarında belki daha üstün olup daha başarılı olabilirler. Hatta milli takımlara kadar ilerleyebilirler bu başarı yolunda. Onun dışında daha önce belirttiğim gibi tartışma ve kavgalarda da üstün ayrılabilirler ama hayattaki tek güçlü olunan alanın bu olması da insana zarar verir bariz bir şekilde.


Kısacası, insanlar fiziksel olarak ne kadar güçlü olsalar da -evet milli sporcu olmak gibi başarılara ulaşma şansları var- genellikle ekonomik açıdan güçlü insanları geçemezler. Ekonomik açıdan güçlü olanlar parasıyla fiziksel, sosyal, kültürel gibi tüm alanlarda da güçlenmiştir. O yüzden ben de gücün tanımının ekonomik güç olduğunu düşünüyorum ve asıl gücün ekonomik güç olduğuna inanıyorum.

Comments


bottom of page