top of page
Back Logo (Clean, White).png
  • Yazarın fotoğrafıElif Demir

Haziran Ayı Normalleşme Tedbirleri Genelgesi Yayınlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık dört saat süren Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısının ardından Covid-19 pandemisi ile mücadelede 1 Haziran'dan itibaren geçerli olacak yeni düzenlemeleri açıkladı.


Yapılan açıklamaya göre, Haziran ayı boyunca sokağa çıkma kısıtlamasının başlama saati 22.00'ye ertelendi. Bitiş saati ise 05.00 olarak uygulanmaya devam edecek. Haftasonu ise yalnızca pazar günleri sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Yasak, Cumartesi akşamı 22.00'de başlayacak ve pazartesi sabah 05.00'te sona erecek.

İçişleri Bakanlığı, açıklamadan kısa bir süre sonra bir genelge yayımlayarak, 1 Haziran'dan itibaren getirilen düzenlemelerin ayrıntılarını açıkladı.


Kademeli normalleşme döneminin ikinci etabında; Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri 22.00 - ­05.00 saatleri arasında; Pazar günleri ise Cumartesi günü saat 22.00’den başlayıp Pazar gününün tamamını kapsayacak ve Pazartesi günü saat 05.00’te tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak Pazar günlerinde ise bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, vatandaşlarımız zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılara gidip gelebilecekler.


Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamül ruhsatlı işyerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri (sadece ekmek ve unlu mamul satışı için) açık olacak.


Yabancılara yönelik sokağa çıkma kısıtlamasına dair muafiyet sadece turistik faaliyetler kapsamında geçici/kısa bir süre için ülkemizde bulunan yabancıları kapsamakta olup; ikamet izinliler, geçici koruma statüsündekiler veya uluslararası koruma başvuru ve statü sahipleri dahil olmak üzere turistik faaliyetler kapsamı dışında ülkemizde bulunan yabancılar sokağa çıkma kısıtlamalarına tabi.


Sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olup olmadığına bakılmaksızın 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 18 yaş altı gençler ve çocuklarımız şehir içi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş vb.) kullanamayacak. Bu hükümden, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yüz yüze eğitim ve öğretim yapmasını uygun gördüğü öğrenciler istisna tutuluyor..


1. ŞEHİRLER ARASI SEYAHAT KISITLAMASI

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde, uçak, tren, otobüs gibi toplu taşıma vasıtalarıyla yapacakları şehirler arası seyahatler için ayrıca seyahat izni alması istenmeyecek, şehirler arası seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu vb. ile ibraz etmeleri yeterli olaca. Bu durumdaki kişilerin şehirler arası toplu taşıma vasıtaları ile ikametleri arasındaki hareketlilikleri, kalkış-varış saatleriyle uyumlu olmak kalmak kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak..

2. İŞ YERLERİNİN FAALİYETLERİ

Paket servis dışında hizmeti olmayan restoran – kafeler ile uzun zamandır kapalı olan hizmet sağlayıcılar, perakende ve konaklama sektörleri kademeli olarak 1 Haziran itibari ile yeniden açılmaya hazırlanıyor.

Yeni normal ile birlikte;

  • Haziran ayı boyunca sokağa çıkma kısıtlaması Pazar günleri dışında 22.00 – 05.00 saatleri arasında uygulanmaya devam edecek.

  • Cumartesi 22.00 ve pazartesi 05:00 saatleri arasında kısıtlamaya devam edecek.

  • Kafe, lokanta vb. yerler sabah 07:00 ve akşam 21:00 saatleri arasında masaya servis yapabilir, 24:00’e kadar da paket servis yapabilecekler.

  • Halı saha, lunapark, spor salonu gibi yerler pazar günleri hariç açık olabilecek.

3. EĞİTİM - ÖĞRETİM FAALİYETLERİ

Halihazırda faaliyetlerine devam etmekte olan kreşler ve anaokulları kademeli normalleşmenin ikinci etabında da faaliyetlerine devam edecek olup diğer tüm okul ve sınıf seviyeleri için Milli Eğitim Bakanlığınca kamuoyuna duyurulduğu şekilde uygulama sürdürülecek.

 

Kaynakça

Comments


bottom of page