top of page
  • Ece İrem Yılmaz

Hindistan’da COVID Patlaması

Koronavirüs salgının hızla yayıldığı Hindistan'da son 24 saat içinde (6 Mayıs 2021) 414 188 yeni vaka tespit edilirken, 3920 can kaybı da kayıtlara geçti. Ölümcül ikinci dalga Maharaştra, Delhi, Mumbai, Lucknow ve Pune bölgelerinde özellikle büyük etki gösteriyor, can kayıpları her gün yeni zirve noktaları görerek artışını sürdürüyor. Uzmanlar, gerçek vaka ve ölü sayısının belirtilenden çok daha yüksek olabileceği uyarısını yaparken, ülkede şu ana kadar toplam 21 485 285 vaka, 234 021 ölüm kaydedilmiş durumda.



Ülkede koronavirüsün son haftalarda hızla yayılmasına neden olarak, insanların umursamaz tutumu gösteriliyor. Hindistan'da yapılacak bölgesel seçimler için düzenlenen ve geniş kitlelerin katıldığı mitingler, insanların maske takmadığı ve sosyal mesafe kurallarına uymadığı dini kutlamaların virüsün yayılmasını kolaylaştırdığı düşünülüyor. Kumbh Mela Bayramı nedeniyle yüz binlerce insanın Ganj Nehri'nde yıkanmak için Haridwar kentinde bir araya gelmesinin ve devletin bu etkinliklere kısaltılmış haliyle de olsa izin vermesinin ardından gözlenen bu vaka artışı, dış basın tarafınca hükümetin inancı sağlıktan önce mi tuttuğu düşüncesiyle eleştirilmesine yol açıyor.


Ülkede aşılanmanın ülke nüfusuna bakıldığında oldukça yavaş gerçekleştiği de kaçınılmaz bir gerçek. Hindistan Sağlık Bakanlığı’nın bildirdiğine göre, 27 Nisan itibariyle ülkede yaklaşık 129 milyon kişi en az bir doz aşı oldu. Bu, 1,3 milyar nüfuslu Hindistan'da halkın yalnızca yüzde sekizinden biraz fazlasının aşı olduğu anlamına geliyor. Bunun yanında günlük yapılan test sayılarının bazı bölgelerde artan vakalara rağmen düşmekte olduğunu da göz önünde bulundurmak gerek.



Hindistan hükümetinin Covid-19 danışmanı Dr. Krishnaswamy VijayRaghavan yaptığı basın açıklamasında, "Virüsün dolaşımdaki yüksek seviyeleri göz önüne alındığında 3. aşama kaçınılmazdır. Yeni dalgalara hazırlanmalıyız" ifadelerine yer verdi.


Comments


bottom of page