top of page
  • Yazarın fotoğrafıGöktuğ Akbıyık

Hüseyin Yağız Devre ile Röportaj

Nanoteknoloji ve malzeme bilimi konulu Buca IMSEF yarışmasında dünya şampiyonluğu derecesini elde ettin, bize yarışmaya katıldığın projenden biraz bahsedebilir misin?

Katıldığım proje esasında şu ana kadar ölçülmüş en hassas sıcaklık sensörünü tasarlamak üzerineydi. Yaklaşık 50-60 mikrometre boyutunda bir sensör tasarladım. Tasarladığım bu sensör esasında üniversite seviyesi fizik ve elektromanyetik konuları içeriyordu, özellikle sensör tasarımımda fiziğin apayrı bir alanı olan fotonik kristaller üzerine oldukça yeni bilgiler öğrendim. Bu tasarladığım sensörün hassasiyetini de kendi yazdığım bir simülasyo n programı ile test ettim ve şu ana kadar bu boyuttaki bir fotonik sensör için elde edilmiş bir hassasiyet değeri elde ettim. Bu sensör ileride medikal alanda kullanılabilir ve küçük boyutu ve yüksek hassasiyeti ile giyilebilir teknolojilerde ve akıllı teşhişlerde oldukça önemli bir yere sahip olabilir.


Peki bu yarışmaya katılmak aklına ilk nereden geldi ve fizik alanına olan bu ilgini ilk ne zaman fark ettin?

Bu projenin varlığından danışmanım Betül Karagöz sayesinde haberdar oldum. Benzer bir şekilde fizik alanına olan ilgimi yine Betül Hoca'nın 10. sınıf IB Fizik dersinde fark ettim. Daha sonrasında Nihat Berker'in derslerini üstün başarı ile tamamlayınca ileride fizik okumak istediğime kesin olarak karar verdim.


Bu yarışmada aldığın derecenin haricinde daha önce katıldığın fizik yarışmaları ya da bu alanda yaptığın projeler var mıydı?

Aslında bu projenin benzeriyle 2021 Tübitak Proje Yarışmasına da katıldım. Orada bölge 3. lüğü aldım ancak yarışmada daha fazla ilerleyemedim. Ancak bu beni yıldırmadı ve projemi 6 ay gibi kısa bir sürede daha da geliştirerek IMSEF'e katıldım ve dünya birinciliği aldım, aynı zamanda ülkemizi de 3 fuarda temsil etmeye hak kazandım.


Bu yarışmaya hazırlanmak amacı ile özel bir çalışma planın bulunuyor muydu peki?

Aslında bu yarışmaya katılmak için pek de özel bir çalışmam yoktu. Pandemi sürecinde evdeyken araştırdığım bu konu beni oldukça çok etkilemişti ve bunun üzerine güzel bir proje yapabileceğimi düşünmüştüm. Sonrasında internetten ve çeşitli kütüphanelerden elde ettiğim kitap ve makaleleri derinlemesine inceleyerek bu konu üzerine yoğunlaştım.


Senin gibi fizik alanında çeşitli yarışmalarda bulunmak isteyen ya da projelere ilk defa katılmak isteyen bir kişiye öneri olarak ne verebilirsin?

Aslında fizik alanına ilgi duyuyorsanız kesinlikle fizik departmanı ile iletişime geçin. Eğer bir proje fikriniz varsa kesinlikle sizi her anlamda destekleyen hocalarımız var, ben kendimden biliyorum, bu proje ile Betül Hoca'ya gidince çok beğenmişti ve proje üzerine baya zaman harcadık. Benzer bir şekilde, eğer fizik ile ilgileniyorsanız kesinlikle Fizik Proje Kulübüne ve Fizik Olimpiyat Kulübüne katılın.


Comments


bottom of page