Japon-Amerikalı indie şarkıcı Mitski, 21 Mayıs tarihinde Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde sevenleriyle buluştu. 11 Şubat’ta Passolig’de satışa çıkan biletler çok kısa sürede tükendi. Biletler satışa çıkmadan önce hiçbir duyuru yapılmadığından ötürü biletlerin çoğunluğunu sosyal medyayı aktif kullananlar ve yakınları kaptı. Ben de hem büyük bir Mitski hayranı hem de Claw muhabiri olarak konserdeydim. Okulumuzdan birçok öğrenci ve 11-12. sınıflar müdür yardımcısı Mr. Hillhouse kızıyla birlikte konserde yerini almıştı. “Love Me More” şarkısıyla konseri başlatan Mitski, 1 saat 15 dakika boyunca sahnede harikalar yarattı.
Konserde iki farklı izleme seçeneği mevcuttu. Bazı seyirciler koltuklardan bilet alırken bazıları ise konseri sahnede ayakta izlemeyi tercih etti. Ayakta bileti olanlar önlere geçebilmek adına konser saatinden 7-8 saat önce PSM’de kamp yaparak konser alanına alınmayı bekledi. UAA'23 döneminden Şiir Eren ise en öne geçebilmek adına sabah saat 10'da sıraya girmiş. Konserin akşam 21.30'da başladığını hatırlatayım. Şiir, duygularını şu şekilde aktardı: "Genellikle metal müzik dinleyen birisi olarak Mitski'nin müziği benim için normalde dinlediğim tür gruplardan ve sanatçılardan farklı olsa da Mitski'nin piyasadaki en zekice şarkı sözü yazan sanatçılardan biri olduğunu düşünüyorum ve onu çok seviyorum. Mitski'nin şarkıları hayatımın farklı anlarını ve duygularını %100'e kadar varan bir doğruluk oranıyla yansıtıyor ve şu ana kadar en çok beni anladığını düşünen şarkı sözlerini yazıyor. Şarkı sözleri alışılmış şarkı sözlerinin aksine neredeyse tamamen fiziksel dünyadan kopuk ve saf duygular ve düşünceler üzerine dolayısıyla birçok insanın şarkılarıyla bağ kurabilmesine sebep oluyor, cinsiyet ve cinsel yönelim fark etmeksizin. Ben de hayran olduğum Mitski'nin simülasyon olmadığına kendimi ikna edebilmek için konserden 11 saat önce sıraya girdim, oradaki diğer hayranlarla tanıştım ve sahne önü bariyerlerine dayanarak konseri en önden izleme şansı buldum. Gerçek hayatta gerçekten harika bir kadınmış bir kez daha hayran oldum ve en önde yer aldığım için gözünün içine baktığı seyircilerden biri oldum. Artık o 1 saniyelik anı defalarca zihnimde canlandırıp duracağım. Mitski gerçekmiş.
Hem konser hakkındaki sosyal medya gönderilerinden hem de seyircilerin giyim ve tutumlarından Mitski’nin izleyici kitlesinin kayda değer bir kısmını queer gençlerin oluşturduğu anlaşılıyordu. Karşılıksız aşk, yalnızlık, sahip olamayacağı şeylere karşı özlem ve çalkantılı aile ilişkileri hakkında şarkılar yazan sanatçının böyle bir kitleye hitap etmesi hiç de şaşırtıcı değil. Bu nedenle konsere, “Türkiye’nin en büyük queer mitingi” ve “Zorlu Center gay pride” gibi takma isimler de atfedildi. Japon-Amerikalı sanatçının etnik kökeni nedeniyle çeşitli topluluklara ait hissedemeyişi ile ilgili şarkılarda cinsiyet kimliği ve yönelimleri nedeniyle benzer hisler yaşayan LGBTQIA+ gençlerin kendilerinden bir şey bulabilmesi ise azınlıklara dair aktivizmin kesişimselliği hakkında ipuçları veriyor.
Bir saatten uzun sıra beklemenin ardından konser alanına arkadaşlarımla adım attığımda adeta onur ayı erken gelmiş gibi hissettim. Mitski’nin sahneye çıkması beklenirken çığlıklar ve alkışlarla sayısız gökkuşağı bayrağı açıldı, elden ele gezdirildi. Gençlerin kimliklerini özgürce giyim ve makyajlarıyla ifade ettiğini gözlemledim. Queer çiftler, Türkiye’nin muhafazakar ortamından bir anlığına kaçabilmenin sevinciyle el ele geziyordu. Bir yandan içim umutla dolarken öte yandan da hissettiğimiz güven ve özgürlük duygularının geçici olduğunu düşündükçe karamsarlık bastı.
Konserin beni en çok büyüleyen kısmı Mitski’nin danslı performansıydı. Beyaz, uzun, sade bir elbise giyen Mitski, sahnede adeta bir peri gibi süzüldü. Ritüelistik, şehvetli ve dışavurumcu dansıyla şarkılarındaki temaları, aşk, öfke, özlem, yabancılık duygularını tüyler ürpertici bir şekilde Türkiye’deki dinleyenlerine aktardı. Bu sırada seyirciler ise ara ara “Mommy!” naraları atarak şarkılarına eşlik ettiler. Hatta salonun arka kısmındaki seyirciler, bazı şarkılarda salondakilerin sesinin Mitski’nin sesini bastırması nedeniyle sanatçıyı hiç duyamadıklarını belirttiler. Beni en çok şaşırtan şey ise Mitski “First Love/Late Spring” şarkısını söylerken salondakilerin şarkının nakaratındaki Japonca dizelere de eşlik edebilmeleriydi.
Mitski’nin Türkiye’de bu kadar sevilmesinin nedenlerinden biri ise lisenin bir kısmını babası büyükelçilik yaparken Ankara’da okumasıyla ünlü olması. Hatta “Bag of Bones” şarkısını Ankara’da yazdığı biliniyor. Özel hayatını hayranlarıyla paylaşmayı tercih etmeyen Mitski, Türkiye’deki anıları hakkında konuşmasa da konser boyunca çok akıcı bir şekilde Türkçe konuşarak Türkiye’deki dinleyicilerine duyduğu minneti gösterdi. Şarkıcı, konser sırasında “Merhabalar.”, “Burada olmaktan çok mutluyum.”, “Hazır mısın? Hazır mısın dedim!?”, “Ben Mitski.” cümlelerini kurarken konser sonunda da “Geldiğiniz için çok teşekkür ederim.” diyerek bizlere veda etti.
Comments