top of page
  • Yazarın fotoğrafıNehir Elkin

IBDP Röportajları - Cansu Ayabakan

9. Sınıfta IB’ye neden girmek istedin? Türkiye benim için ikinci plandaydı. Ailemle konuşunca onlar “Madem okul IB veriyor, o zaman onu seçelim” dedi. Sunumlarda da bize bu program çok fazla seçenek sunuyor denmişti. Bu nedenle IB’nin güzel bir seçim olacağını düşündüm.

Sana göre IB’nin olumlu ve olumsuz yanları neler? Olumlu yan olarak şunu söyleyebilirim ben sözelci biri değilim ve IB’de hangi derslere yoğunlaşmak istediğimizi seçebiliyorduk. Şimdi fark ediyorum ki ben hiç edebiyat dersi almadan 10. ve 11. sınıfı geçmiş oldum. Bu derslerde hayatımda kullanmayacağımı düşündüğüm şeyler olduğu için dersleri almadan geçmek benim için olumlu bir şey oldu. Onun dışında ben 9. sınıfın sonlarına doğru biyoloji okumak istediğimi anlamıştım. O yüzden IB’ye girip o dersleri iyice odaklanmış bir şekilde öğrenmiş olmak benim bayağı bir işime yaradı çünkü üniversite konuları görüyorsun ve geleceğe yatırım oluyor. Olumsuz yanları ise birçok kişinin söylediği şeyler ise program yapmak çok zor oluyor, kendini planlamak zor, psikolojik olarak moralini yüksek tutmak çok zor (özellikle ikinci yılında çok zor oluyor). Derslerin üniversite seviyesinde olmasının zorluğu da daha zor olmaları. İlk başladığında kafan karışıyor. Bir şekilde moralini yüksek tutup devam etmen gerektiğini öğrenmen gerekiyor.

Eğitim şeklindeki değişiklik IB derslerinin işlenişine yansıdı mı? Özellikle fen derslerine odaklanmak çok zor oluyor. benim seçmeli derslerim fen olduğu için en fazla gördüğüm ders fendi. Uzaktan matematik ve kimyayı öğrenmek bana çok zor geldi. Biyoloji eskiden takip ediyordum online’a geçince takip edememeye başladım. Odaklanmakta zorluk yaşadım. Online’a geçtiğimiz için hocaların da öğretim stili değişti bu yüzden öğrenmekte zorluk yaşadım. Şimdi yine yakaladım ama şu anda MEB işliyoruz o yüzden pek bir önemi yok.

IB beklediğin/ Hazırlık ve 9. sınıfta bahsedildiği kadar zorlayıcı mı? 9. sınıf sonunda bayağı abartmışlardı, neden seçtiniz diye sormuşlardı. Ben de bütün yaz tatili boyunca stres olmuştum. 10. sınıf başlayınca aslında, matematik dışında, o kadar da zor olmadığını gördüm. Yılmadan odaklanmaya başlayınca yürütebiliyorsun. 11’in başları da iyi gidiyordu. 11’in sonlarına doğru sınav zamanı yaklaşınca stres olmaya başladım çünkü IB’nin başında sana vermiş oldukları ödevlerin hepsi 11. Sınıfın sonuna isteniyor. Ödevleri sona bırakmamak lazım.

IB ile extracurricular aktiviteleri birlikte yapmak zorlayıcı mı? İkisini dengelemek için neler yapıyorsun? Extracurricular aktivite olarak basketbol takımındaydım ve piyano çalıyordum. 11 sınıfın başından itibaren piyano çalmam düştü ama yine de sınavlara giriyordum. Basket takımı ile de Uğur Hoca bizim maçlara götürüyordu. Ödevler ve okul dışı aktiviteleri bir arada götürmek biraz zor, uyku düzeni kayıyor. Hafta sonları kendine bir iki saat ayırabilip, zamanını planlarsan kolaylaşıyor. Onun dışında CAS (Creativity Activity Service) yapman gerekiyor zaten. Ediz Hoca hep söylerdi “No CAS, no IB!” CAS’te uzun süreli yaptığın sosyal yardım, sanat spor gibi aktiviteleri kayıt etmeni istiyorlardı. Bunu yapmak zorunda olduğun için kendini zorluyorsun zaten.

Şu anda tekrar seçme şansın olsaydı IB mi AP mi seçerdin? IB, neden? Biliyorum insanlar neden kendine bunu yapıyorsun diyecekler. 9’un sonunda AP seçmeyi düşündüm çünkü Amerika’ya mı Avrupa, İngiltere’ye mi gitsem diye emin olamıyordum. Ama ailem bana dedi ki dünyanın durumu değişebilir, sen o yüzden IB yap, Amerika’ya SAT de yetiyor. 11. sınıfın sonlarına doğru ben direkt İngiltere'ye döndüm, İngiltere’deki okulların çoğu AP veya SAT ile kabul etmediği için şu an kararımdan çok memnunum. Fakat bu benim kişisel görüşüm. Amerika isteyen arkadaşlarım var ve bazıları AP alsam daha iyi olurdu diyorlar.

IB sınavının iptal olması iyi bir şey mi? Ben bu konuda çok ortada kalmışım. Bazıları sınavların olmasını istiyorlardı, bu kişiler genelde yazın sınava çalışmaya başlamış olanlardı. “Hazırlandım o kadar boşuna gitmesin”ciler. Bu mantıklı. Çoğu kişi yazın sınava çalışmamıştı o yüzden onlar “direkt sınav olmasın” demeye başladılar. Bu da iyi bir şey tabii ki ama sınavlar iptal olunca bir tek AI’den (seçmeli derslerin yıllık tez ödevi) not alıyorsun. Yazın hiçbir şeye çalışmayanlar AI’a da çalışmamış olanlardı o yüzden onlara çok dezavantaj oldu. Kişisel olarak ben AI’lerimi aşırı ciddiye almıştım bu nedenle benim için çok güzel oldu. Fakat şurada bir dezavantajım var, bir önceki sınavlarda puanım çok iyi gelmişti ve eğer sadece o sınavlara bakarlarsa kötü olabilir. Fakat sonuç olarak bence iptal olması iyi oldu.

Üniversite seçmeye başladın mı? Evet, hatta birkaç tane okula başvuru yaptım. Amerika düşünmüyorum dedim ama İngiltere’de zor kabul eden okullar var bu yüzden ne olur ne olmaz diye Amerika’ya da başvurdum. Sınavların iptal olması şu şekilde de iyi oldu. Üniversite başvuruları için yazılarımı yazmaya başladım. Yazılar için sordukları sorular çok zor değil.

Comments


bottom of page