top of page
Back Logo (Clean, White).png
  • Filiz Karabulut

James Webb Uzay Teleskobu Evreni Keşfetmek İçin Yola Çıktı!

25 yıldır çalışmaları devam eden, Büyük Patlama sonrası oluşan ilk yıldızları görmemizi sağlayacak, daha önce fırlatılma tarihi birçok kez ertelenen, 10 milyar dolara mal olan, dünyanın en büyük ve gelişmiş teleskobu James Webb 25 Aralık 2021'de fırlatıldı. Peki bu teleskobun dünyanın yörüngesinde yıllardır uzaydan görüntü almamızı sağlayan Hubble teleskobundan farkı ne?




James Webb Uzay Teleskobu, dev aynası ve son derece hassas cihazlarıyla, 13,5 milyar yıl öncesinde oluşan yıldızların ışıklarını tespit etmeye çalışacak, yaşam belirtisi aramak için uzak gezegenlerin atmosferlerini araştıracak.






Oxford Üniversitesi'nden Profesör Andy Bunker,

"Bu devasa ilk yıldızların hızla kara deliklere düşüp parçalanabileceğine dair spekülasyonlar var"

diyor. Profesör Bunker'ın ifadesine göre, başka büyük yıldızların da çekirdekleri hızla parçalanacak. Buna "süpernova" deniyor.

Bunker,

"Bunları yıldız patlamaları olarak görüyoruz. Ancak yıldız kütlesinin doğrudan kara deliğin içine çekilerek parçalandığı bir nokta bulunuyor ve bu noktanın varlığı öngörülmesine rağmen şimdiye kadar hiç gözlemlenmedi"

diyor ve ekliyor:

"Dolaylı da olsa, Webb teleskopu bize bu konuda kanıt sunabilir."

Teleskop, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) ait bir proje ancak roketi fırlatma görevini Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile Kanada Uzay Ajansı (CSA) üstlendi. ESA bu görev için, Ariane-5 roketini kullandı. Ariane-5, 25 Aralık 2021 tarihinde Fransız Guyanası'ndaki Kourou uzay üssünden Dünya'dan yaklaşık 1,5 milyon kilometre uzaklığındaki bir gözlem istasyonuna gitmesi için gereken yörüngeye fırlatıldı.


Bir ay sürecek bu yolculuk sırasında teleskobun 6,5 metre çapındaki ana aynası ile bir tenis kortu büyüklüğündeki güneş kalkanı açılacak. James Webb teleskobu, Büyük Patlama’dan sonra oluşan ilk nesnelerin görüntüsünü alacak şekilde tasarlandı. Bunların ilk galaksileri oluşturan dev yıldızlar olduğu sanılıyor.


James Webb Teleskobunun Bazı Özellikleri:

  • James Webb ile daha önce gözlemlenemeyen, evrenin uzak köşelerinden görüntüler elde edilecek. Zira James Webb Teleskobu, sahip olduğu ileri optik donanımlar sayesinde evrenin yaklaşık 13,7 milyar yıl önce oluşumuna sebep olan "Büyük Patlama"den (Big Bang) 200 milyon yıl sonraki halini inceleyebilecek.

  • James Webb keşfedilen yeni gezegenlerin birçoğunun atmosferinin yaşam için uygun olup olmadıklarını analiz etme kabiliyetine de sahip olacak.

  • James Webb Hubble'ın aksine Dünya'dan 1,6 milyon kilometre uzakta Güneş'in etrafındaki yörüngesinde dönecek.



 

Kaynakça:


Comments


bottom of page