top of page
Back Logo (Clean, White).png
  • Ilgar Başpınar

Kripto Piyasasında Çalkantılı Hafta

Dünyanın dört bir yanından tasarruflarını değerlendirmek isteyenlere yüksek geri dönüş oranları vadeden kripto para birimlerine olan rağbet her geçen gün artıyor. Bununla beraber; devletler, borsalar ve majör yatırımcılar tarafından atılan adımlar piyasada adeta çığ etkisi yaratıyor. İşte geçtiğimiz haftadan öne çıkan bazı başlıklar...



Bitcoin’i eleştiren Elon Musk’tan kritik toplantı

Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk, geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada Bitcoin üretilirken doğaya verilen zararın boyutunun büyük olduğunu belirtmiş ve Tesla’nın Bitcoin yoluyla satış yapmasını askıya aldığını duyurmuştu. Gelen tepkiler üzerine, Twitter hesabından bazı “kripto para madencileri” ile görüşeceğini söylemişti. Pazar günü gerçekleşen bu görüşmenin perde arkasını ABD medyası ortaya çıkardı. ABD’nin popüler TV kanallarından CNN, Musk’ın görüştüğü Marathon Digital Holdings isimli kripto para madenciliği yapan şirketin CEO’su Fred Thiel ile bir röportaj gerçekleştirdi. Musk ile yapılan toplantının detaylarını paylaşan Thiel, “Amacımız Elon’a Bitcoin madenciliği endüstrisinde ne kadar enerji kullanıldığını göstermek ve Bitcoin üretilirken karbon salınımını elimine etmenin mümkün olup olmadığına dair bir resmi çizmekti. Çin dışındaki endüstri yüzde 70 karbon salınımsız bir sisteme geçiyor. Gelecek yıl için hedefimiz ise tamamen karbon salınımsız üretim.” dedi.


Kore'deki Kripto Para Borsalarına Yeni Regülasyon

Ülke genelinde faaliyet gösterebilmek ve düzenleyici otoritelerin onayını almak için bazı koşulları karşılaması gereken binlerce kripto para borsası, tabiri caizse varoluşsal bir krizin içinde. Düzenli denetim koşulunun yanı sıra 2.200 USD'ın üzerinde gelir elde eden kripto para yatırımcılarının gelecek seneden itibaren yüzde 20 gelir vergisine tabi tutulacağı belirtiliyor. Güney Kore yönetiminden gelen bu hamlenin ülkedeki büyük operatörleri etkilememesi fakat küçük borsaları zora sokması bekleniyor.


İran'dan Coin Madenciliğine Yasak

Dünya kripto para madenciliğinin yüzde 4.5'inin yapıldığı İran'da, geçtiğimiz aydan beri ülke genelinde süren elektrik sıkıntısı nedeniyle 22 Eylül'e kadar her türlü madencilik faaliyeti duraklatıldı. Bununla beraber İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkede halihazırda bulunan kripto para üretim madenlerinin yüzde 85'inin lisans sahibi olmadığını vurguladı.


Kurumsal Finans Devleri Hala Çok Temkinli

Regülasyon adımları dünyanın dört bir yanında hızlanırken, Bank of America, Citigroup ve Wells Fargo’nun aralarında olduğu bazı büyük ABD merkezli bankalar kripto paralara karşı bir uyarı yaptı. ABD’nin finans devlerinin yayınladıkları ortak bildiride Bank of America’dan Brian Moyniham; bankanın kripto paralara yönelik fırsatlar, riskler ve yatırımcı talebini incelediğini fakat şimdilik bu piyasadan uzak durmaya kararlı olduğunun altını çizdi. Öte yandan Moyniham bankanın mevcut 60 blok zincir patenti olduğunu fakat bu teknolojiye yönelik henüz ölçeklenebilir bir kullanım durumu bulamadıklarını belirtti.


Tutarsız Bitcoin

Gün aşırı yeni düzenlemelerin açıklandığı ve sosyal medya spekülasyonlarının sürdüğü kripto para piyasasında fiyat değişim aralığı hız kesmeden genişliyor. Açıklanan yeni veriler sonrasında, uzmanların Bitcoin’e yönelik fiyat beklentilerinin 15 bin dolar ila 500 bin dolar arasında değiştiği öne çıkıyor. ByBt. com ve Skew'e göre ise Bitcoin’in 30 günlük aralığı 26 Mayıs Perşembe günü itibariyle rekor düzeye ulaşmış durumda. Bu, Bitcoin'in ilerleyen dönemde yukarı veya aşağı yönlü daha etkili şekilde dalgalanacağı anlamına geliyor. Piyasanın en yüksek hacimli ikinci kripto parası Ether’de ise 30 günlük aralık 2017 rekoruna yaklaşıyor. Bitcoin ve Ether, rekorlarının ardından görülen dip fiyatlardan sırasıyla yüzde 36,12 ve yüzde 68,52 toparlanırken, BiotechValley analistlerine göre Bitcoin’de riskler halen artışta. Bitcoin’in ABD enflasyon verisi sonrası yüzde 4,2 kayıp yaşadığını belirten analistler, Bitcoin’in daha da düşebileceğini ve 15 bin ila 16 bin dolar düzeyine çakılabileceğini öngörüyor.


 

Kaynakça:

Comments


bottom of page