Bu röportajımızda, UAA’nın en aktif ve önemli kulüplerinden biri olan Sosyal Yardım Kulübü başkanları Filiz Karabulut ve Zeynep Ilgın Sönmez ile konuştuk.
Merhaba Filiz ve Ilgın. İlk önce kendinizi tanıtır mısınız?
(Filiz) Merhaba, ben Filiz. 11. sınıf IB öğrencisiyim. Bu sene Sosyal Yardım ve Hiking kulüplerinin başkanlığını, Technovation kulübünün de başkan yardımcılığını yapıyorum.
(Ilgın) Merhaba, ben Ilgın. Ben de Filiz gibi 11. sınıfım ve IB öğrencisiyim. Sosyal Yardım ve Caffeinated Owl kulüplerinin başkanlığını yapıyorum.
Sosyal yardım kulübü başkanları olduğunuzdan bahsettiniz. Başkan adayı olmaya nasıl karar verdiniz?
(Filiz) Ben hazırlıktan, Ilgın da 10. sınıftan beri sosyal yardım kulübünde aktif olarak katılıyorduk. Ben İngilizce LGS dersleri ve Mardin projesinde yer almıştım. Ilgın da Mardin projesinde yer alıp koordinatörlüğünü yapmıştı. Kısacası, ikimiz de kulübe istekli ve aktif bir şekilde katılıp projelerde yer aldık. Uzun süredir emek verdiğimiz bu kulübe başkan olduğumuzda daha çok katkımızın dokunabileceğini ve yapılan proje sayısını arttırabileceğimizi düşündüğümüz için aday olmaya karar verdik.
Sosyal Yardım Kulübü’nün başkanlarının tüm öğrencilerin katıldığı seçimle seçildiğini biliyoruz. Peki nasıl bir seçim kampanyası yürüttünüz, vaatleriniz nelerdi?
(Ilgın) Aday olmaya karar verdikten sonra yoğun bir kampanya süreci geçirdik. Kulübün işleyişini daha verimli hale getirebilecek meseleler üzerinde tartıştık ve bunlar ışığında vaatlerimizi hazırladık. En temel vaadimiz Sosyal Yardım Kulübü her sene çok fazla üyeye sahip olduğundan yapacağımız birçok projeyi etkili bir biçimde yönetebilmek için kulüp içinde alt başkanlar ve proje koordinatörleri seçmekti. Bu sene sayısını artırdığımız online ders projelerimizin yönetimine destek olacak koordinatörler seçerek bu vaadimizi hayata geçirdik. Vaadettiğimiz çeşitli yeni projeler üzerinde ise çalışmaya devam ediyoruz.
Sizce öğrenciler neden Sosyal Yardım Kulübü’ne katılmalı?
(Ilgın) Sosyal yardım projelerinde yer almak içinde bulunduğumuz topluluklara olumlu bir etki yapma fırsatı sağlarken aynı zamanda etrafımızda var olan ama pek farkında olmadığımız sorunlara karşı duyarlılık geliştirmemizin yolunu da açıyor. Bu değerli farkındalığı kazanmak için, bu süreçte aktif çalışan ve etkili bir işbirliği içinde hareket eden bir grubun parçası olmak için Sosyal Yardım Kulübü’nün doğru yer olduğunu düşünüyoruz. Bunların yanında CAS ve CALP’in gerekliliği olan toplum hizmeti saatlerinizi doldurmak için de Sosyal Yardım Kulübü’nde aktif olmanız bir artı olacaktır.
Sosyal Yardım Kulübü olarak güncel projeleriniz nelerdir? Planladığınız projeler var mı?
(Filiz) Öncelikle şunu söylemek istiyorum: şu anda aktif bir şekilde projelerde yer alan 101 sosyal yardım kulübü üyemiz var. En aktif şekilde yürüttüğümüz online ders projelerimiz. Sarıkamış’tan 4. sınıf öğrencilerine, Nevşehir ve Mardin’den lise öğrencilerine ve Kalben Derneği’nden koruma altındaki öğrencilere, toplamda 86 öğrenciye, ders desteği sağlıyoruz. Çoğunda İngilizce konuşma pratiği olmak üzere matematik, Türkçe ve LGS dersleri de yapıyoruz. Bunun dışında senenin başında kulüp üyelerimizin yardımıyla birçok okuma kitabı topladık. Senenin sonunda Sarıkamış’ta ders verdiğimiz okula ziyaret düzenleyip bu topladığımız kitaplarla bir kütüphane kurmayı istiyoruz. Hayvan barınaklarına ve huzurevlerine yapmak istediğimiz ziyaretleri planlama aşamasındayız. 23 Nisan’da, her sene düzenlediğimiz gibi, bir grup öğrenciyle dans ve resim etkinlikleri yapacağız. Malzeme yardımları da yapıyoruz. En son Siirt’ten bir okuldan istek gelmesi üzerine oradaki 150 öğrenciye kışlık ayakkabı göndereceğiz. Bu yardımları sağlamak için Drama ve Müzik kulüpleriyle bir işbirliği yapıp yardımlarımıza bütçe oluşturma projelerimiz var. Bu bahsettiklerim dışında en son toplantımızda konuştuğumuz ve henüz fikir aşamasında olan birtakım projelerimiz de mevcut. Umarız ki çoğunu gerçekleştirebilir ve sizinle paylaşabiliriz!
Kulübe katılmak isteyen öğrencilere ne önerirsiniz?
(Ilgın) Yeni bir proje fikriniz varsa ve bunu hayata geçirmek için destek istiyorsanız ya da devam eden bir projeye katılım sağlamak istiyorsanız bana veya Filiz’e ulaşmanız yeterli.
Peki, kulübün üyesi olmasalar bile öğrenciler ve öğretmenler kulübe nasıl destek olabilir?
(Filiz) Biz aslında sosyal yardım kulübü üyeleriyle yapacağımız projeleri tartışıp fikir üretip planlamasını yapıyoruz. Projeleri uygulama aşamasında ise tüm okuldan yardım bekliyoruz. Örneğin, online ders verme projelerimizde önceliği kulüp içi üyelere vermekle birlikte kulüp dışından ders vermek isteyen öğrencilere de yardımcı oluyoruz. Sarıkamış’taki iki okula kulüp olarak temin ettiğimiz kırtasiye malzemelerini gönderdik. Önümüzdeki haftalarda yardım ihtiyacı olan bir okul için ayakkabı/mont alacağız. Kulüp bütçemiz bu tarz yardımların hepsini karşılayamıyor. Kısacası, yardım etmek isteyen herkesi kulübümüzün projelerine desteğe bekliyoruz!
Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Biz teşekkür ederiz! Her Pazartesi bahçede cookie satıyoruz, hepinizi bekleriz :)
Comentarios