top of page
Back Logo (Clean, White).png
  • Yazarın fotoğrafıZeynep Zıngır

Küçük dolap, kolay seçenekler ile kapsül gardrop nedir?

Pandemi ve eve kapanma süreci boyunca benim de dahil olduğum büyük bir kesim online alışveriş bağımlılığına kapıldı. Evdeki tekdüze yaşam, monoton rutin ve dışarı çıkamama durumunun verdiği sıkıntıyı online alışveriş ile yeni şeylere ulaşma hevesi ile gidermeye çalışıyoruz. Aslında bir tür başa çıkma mekanizması.


Neredeyse 15 aydır kapalı yaşamak ve bu süreç içindeki alışverişlerimiz sonucu bunu okurken siz de dolabınızın gerektiğinden fazla dolduğundan, veya dolabınızda bir çok seçenek olmasına rağmen dışarı çıkacağınız zaman giyecek bir şey bulamamaktan yakınıyor olabilirsiniz.


Dışarı rahatça çıkabildiğimiz günlerden hatırlıyor olabileceğiniz bir senaryo: "Dolabım çok dolu, bir sürü giysim var ama ne giyeceğimi bilmiyorum!". Bu çıkmazı nasıl engelleyebiliriz? Dolabımızı az ve öz hale getirmek için püf noktalar ne? Bu soruların iki kelimelik cevabı ise Kapsül Gardrop!


Capsule Wardrobe adında ortaya çıkan konseptimiz iki prensipten oluşuyor. Az ve birbiri ile uyumlu parçalar ile az zaman ve efor gerektiren bir gardrop. Belirli sayılardan oluşan ve basic olarak adlandırabileceğimiz (bu nedenle birbirleriyle de uyumlu olacak) parçalar ile oluşan bu koleksiyon size basit seçimler sonucu birbiriyle uyumlu olacak pratik kombinler yapma şansı tanıyor. Bu parçaların temel parçalar olması sayesinde de uzun yıllar boyunca modası geçmeden kullanabileceğiniz bir dolap sağlayıp alışveriş ihtiyacınızı azaltıyor.


Bahsettiğim karakteristik önlem ve önerilerin yanısıra kapsül bir dolap oluştururken mutlaka elinizde bulunması gereken (kaynaklara göre) bazı giyim parçaları var. Parçalara geçmeden önce tercihlerinizin yanında göz önünde bulundurmanız gereken bazı püf noktalar var.


Püf noktalar

1. Kalıcılık ve dayanıklılık

Alacağınız ürünlerin verimlilik açısından kaliteli materyallerden yapılmış ve sizin uzun yıllar yıpranmadan kullanacağınız dayanıklılıkta olması önemli. Bir kapsül gardrop oluştururken dayanıklı parçalar ile kendinize ömürlük bir giyim koleksiyonu oluşturmuş olacaksınız.


2. Renk teorisi

Bir başka önceliğiniz ise kendinizi tanımanız ve hayatınızda en baskın hangi rengi kullandığınızı bilmeniz. Birçok kaynak bu kapsülü nötr renkler (siyah, beyaz, gri ve bej tonları) üzerine kurmanız gerektiğini söylüyor. Ancak sevdiğiniz bir renk, sizin için önemli olan bir desen giyim karakteriniz demek, onu bırakmamalısınız. Bu yüzden kapsül dolabınızı kurarken baskın bir renk ve bu rengi destekleyen bir-iki renk belirleyerek dolabınızı giyim karakterinizden uzaklaşmadan bu formata sokabilirsiniz. Uyumlu bir renk paleti oluşturmak için renk teorisi üzerinde küçük bir araştırma yapabilirsiniz.


3. Uyumlu kalıplar

Basit bir kombini üzerinizde şık ve üzerinde düşünülmüş göstermenin belki de en önemli faktörü giysilerinizin üzerinizde uyumlu durması. Pantolonlarınızın bacak boyu ve belleri, uzun kollu üstlerinizin kol boyu, tişörtlerinizin dar veya bol kalıplı olması görünümünüze bambaşka bir hava katabilir. Bu yüzden kendi vücudunuzu tanımalısınız. Alışveriş yaparken parçaları örnek bedenlerde nasıl durduğuna değil, kendi üzerinizde nasıl durmasını istediğinize odaklanın. Kendinize ne yakıştırıyorsanız onu tercih edin. Her beden aynı değil, doğal olarak her parça her bedende aynı durmayacaktır. Kendinize ne yakıştırıyorsanız onu tercih edin. Önemli olan sizin görüşünüz.


4. Kendi tarzınızı göz önünde bulundurun

Önceliğiniz bu gardırobun SİZİN hayat ve giyim tarzınıza uyması tabii ki. Sporun hayatının büyük bir bölümünü oluşturduğu birinin dolabında hiçbir spor giysisi olması saçma olacaktır. Bunun için bu kapsül dolap sizin tarzınız ve ihtiyaçlarınız üzerine şekillenmeli.


Örnek verilen parçaları düşünürken renk tercihleri için mevsimleri ve dolabınızdaki farklı parçalarla uyumunu göz önünde bulundurmayı unutmayın. Bu parçaları seçerken olabildiğince unisex parçaları tercih ettim.

Dış Giyim

Dış giyim için mutlaka dolabınıza bulunması önerilen bazı parçalar var. Bunlar:


- Bir deri ceket (deri ürünleri kullanmak istemiyorsanız vegan deri seçeneklere bakabilirsiniz),

- Bir trençkot,

- Bir kot ceket (uyum açısından elinizde bulunan kot pantolonların renklerini düşünün),

- Bir kaban,

- Hayat stilinize göre bir blazer ceket.


Renk tercihleri için mevsimleri ve dolabınızdaki farklı parçalarla uyumunu göz önünde bulundurmayı unutmayın.


Üst Giyim

Mevsimlere uygun giyinirken işinizi kolaylaştıracak bir tercih kat kat giyinmektir. Bu yüzden seçeceğiniz renk paleti içerisinde farklı materyaller, kalınlıklar ve boylarda tek başına veya birlikte giyeceğiniz parçaları seçmeniz oldukça önemli. Dolabınızda mutlaka bulunması gereken parçalar:


- Siyah ve Beyaz Kısa Kollu ve Uzun Kollu tişörtler. (Size mükemmel uyacak bir tişört bulmak ilk başta zor olabilir. Deneyerek ve kullanarak size en uyumlu kalıbı bulmaya çalışın. Bulduğunuz zaman da farklı renklerde alıp sevdiğiniz tişörtü farklı renkler ve kombinler içinde giyebileceksiniz.),

- İnce bir triko,

- Kalın bir hırka,

- Siyah ve Beyaz Gömlek,

- İstediğiniz renkte bir Crewneck (düz yaka) sweatshirt,


Alt Giyim

Alt giyim konusunda parçaların rahatlığına ve bacak boylarına dikkat etmelisiniz. Alt giyimde sahip olmanız gereken parçalar:

- Bir denim kot pantolon,

- Bir siyah kot pantolon,

- Formal pantolon (Herhangi bir renk olabilir),

- Tercih edeceğiniz renkte sweatpant (kalıplar konusunda yine dikkat edilmesi gereken bir parça).


Ayakkabı

Ayakkabıları seçmeden önce günlük aktivitelerinizi mutlaka gözden geçirin ve günlük temponuza göre tercihlerde bulunun. Eğer aktif biriyseniz dolabınızda formal ayakkabılardan çok günlük sneakerlar veya spor ayakkabıları olacaktır. Ayakkabı tercihleri sizin kendi tarzınıza kalmalı. Yine de bazı essential parçalar:

- Deri bir bot

- Düz tabanlı ayakkabı / loafer

- Beyaz tenis ayakkabısı


Örnek olarak bir kapsül dolapta tercih edeblileceğiniz parçalar ve bu parçalarla yapabileceğiniz örnek kombinler:



Kommentare


bottom of page