top of page
Back Logo (Clean, White).png
  • Begüm Burçak

Okullar Yüz Yüze Açılacak Mı ?

Okullar kapandığında yeni eğitim-öğretim yılının başlangıcı olarak verilen 6 Eylül tarihine yaklaşıldıkça öğrencilerin merakı ve endişeleri arttı. Yaklaşık bir buçuk yıldır okullarından ayrı kalan öğrenciler bu yıl okulların yine online olup olmayacağıyla ilgili kaygı duymaya başlamıştı. Geçtiğimiz günlerde Bakan Koca ve Özer'den gelen açıklamalar herkesin yüreğine su serpti.


Aşılanma çalışmalarının da hız kazanması hatta 12 yaş üzeri kronik rahatsızlığı bulunan çocukların da aşılanmaya başlaması ve 31 milyon vatandaşın da aşılarının tamamlanması olumlu yöndeki gelişmelerden.


Bakan Koca, Bilim Kurulu ile yaptığı toplantı sonrasındaki açıklamalarında; Bilim Kurulunun okulların güvenle açılması için gereken tedbirleri içeren çalışma rehberini hazırladığını belirtti,

"Bu hazırlığı Milli Eğitim Bakanlığımız ve Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığımız ile istişare ederek uygulamaya hazır hale getireceğiz. Daha önce de belirttiğim gibi okullarımızda yüz yüze eğitim ve bunun sürekliliği tek hedefimiz."

Bakan Özer ise yaptığı açıklamada daha fazla okulları kapalı tutmayacaklarını belirtti.

"Konuşmama başlamadan önce şunu net olarak ifade etmek isterim ki bizim için tek tek her bir çocuğumuzun sağlığından daha kıymetli hiçbir şey yoktur. Millî Eğitim Bakanı ve aynı zamanda üç öğrenci babası bir veli olarak biliyorum ki tüm velilerimiz çocuklarını okullara emanet ederken okulların güvenli olmasını isterler. Gelinen noktada koronavirüsün uzunca bir süre daha hayatımızdan çıkmayacağı açıkça görülmektedir. Dolayısıyla hepimiz, koronavirüsün risklerini göz önünde bulundurarak ve gerekli tedbirleri alarak hayatımızı idame ettirmek zorundayız. Daha önce de ifade ettiğim gibi, daha fazla okulları kapalı tutma lüksümüz bulunmamaktadır. Çocuklarımızın gelişimi, sağlığı ve geleceği için koronavirüsle birlikte yaşamayı öğrenmek ve yüz yüze eğitime devam etmek zorundayız."

6 Eylül 2021 tarihi itibariyle tüm kademelerde haftada beş gün ve yüz yüze eğitime başlanacak. Mazereti dolayısıyla yüz yüze eğitime katılamayan öğrenciler için TRT EBA ve EBA platformu aracılığıyla eğitime devam edilecek. Okullarda eğitim, ders saatleri azaltılmadan ve mevcut öğretim programlarının bütünü dikkate alınarak gerçekleştirilecek. Okula giriş-çıkış saatleri, teneffüs zamanları ve özellikle gerek duyulması hâlinde ikili eğitime geçilmesine ilişkin süreç, okulun fiziki kapasitesine ve mevcuduna göre il ve okul yönetimleri tarafından birlikte düzenlenecek. Kantinler, yemekhaneler ve pansiyonlar da açılacak.


Ayrıca Bakan Özer konuşmasında öğretmenlerin %80'inin en az 1 doz aşılandığına da dikkat çekti:

"Öğrencilerimizin sağlıklı bir şekilde eğitimlerine devam etmeleri için aldığımız tedbirlerin başında eğitim personelimizin aşılanması gelmektedir. Özellikle belirtmek isterim ki Türkiye, eğitim personelini öncelikli aşı grubuna alan ülkelerden bir tanesidir. Öğretmenlerimizin en az bir doz aşılanma oranı dün itibarıyla yüzde 80,34’tür ve bu oran, Türkiye’deki genel nüfusun aşılanma oranından yaklaşık yüzde 8 daha fazladır. İki doz aşılanma oranı ise yüzde 69,73’tür ve Türkiye’deki genel nüfusun aşılanma oranından yine yaklaşık yüzde 15 fazladır."

Okullarda hangi tedbirler alınacak?


Bakan Özer okullarda alınacak tedbirleri de şu şekilde sıraladı:

COVID-19 salgınına yönelik öğrenci, veli, öğretmen ve yöneticilerimiz için kılavuzlarımız hazırlanmıştır.
Okullarda müdür yardımcılarımız ve nöbetçi öğretmenlerimizin yanı sıra 35 bin 936 psikolojik danışman ve rehber öğretmenimiz de sağlık tedbirlerinin uygulanmasında destek sağlayacaktır.
Okullardaki tüm kapalı alanlar her gün dezenfekte edilecektir. Okullardaki sınıf ve tüm kapalı alanlarda bulunan kapı ve pencereler açılarak sık sık havalandırma sağlanacaktır.

Herkesi sevindiren bu haberle birlikte okulların açılmasına da 2 hafta kalmışken hepinize sağlıklı ve mutlu bir eğitim-öğretim yılı diliyoruz.

 

Kaynakça:

ความคิดเห็น


bottom of page