top of page
Birden Fazla Yazar

Pandemide Yaşam:SAT Hakkında

SAT, dünyadaki birçok üniversite tarafından tanınan ve üniversite girişlerinde başvuruların değerlendirilmesinde kullanılan bir üniversite yeterliliği ölçme sınavıdır. Açılımı "Scholastic Aptitude Test (Eğitim Yetenek Testi)" olan bu sınav çoktan seçmeli ve kağıt-kalem ile çözülen bir sınav. Size sınavın kağıt-kalemle çözüldüğünü belirtmemizin sebebini sorabilirsiniz, bunun sebebi bazı uluslararası yeterlilik sınavlarının bilgisayardan çözülüyor olması. SAT, SAT Reasoning Test ve SAT Subject Test olmak üzere iki bölümden oluşuyor ve SAT’den alabileceğiniz en yüksek puan 1600.


Özellikle yurt dışında okumak isteyen öğrenciler için SAT önemli bir yer tutuyor. SAT sınavının uluslararası geçerliliği olduğundan iyi bir sonuç birçok üniversitenin de kapısını açıyor. Yurt dışına başvuranlar için süreç Türkiye’dekinden biraz daha farklı ilerliyor, tek bir sınava girip o sınav sonucuna göre tercih yapmaktansa yurt dışı isteyenler birçok yeterlilik sınavına giriyor ve gitmek istedikleri üniversiteleri önceden belirleyip spesifik olarak o üniversitelere başvurularını yapıyorlar. Bu üniversitelere girmek için farklı hazırlıklar yapan öğrencilerin aynı zamanda da SAT’ye girmeleri gerekiyor. SAT’nin Türkiye’deki üniversite giriş sınavından bir diğer farkı ise Türkiye’de sınava sadece bir kere girip o sonuca göre üniversite tercihinde bulunulurken öğrenciler SAT’ye istedikleri kadar girip aldıkları en yüksek skoru üniversite başvurularında kullanabiliyorlar. Yani SAT tüm üniversiteler tarafından kullanılan bir kıstas olarak düşünülebilir. Aynı zamanda üniversiteler öğrencilerin başvurularını değerlendirirken onların GPA (Grade Point Average) yani yıl sonu ortalamalarına da bakıyor. Üniversite başvurularında iyi bir SAT skoru GPA'yı dengelemeye de yarayabilir. Çoğu üniversitenin kendine göre SAT skorunda bir alt limiti var, üst limit olmamakla beraber genelde üniversitelerin bir puan aralığı oluyor.


2019’un son ve 2020’nin ilk aylarında global bir pandemi haline gelen Covid-19’un SAT üzerinde de etkileri oldu. Pandemi sebebiyle online eğitime geçilmesi, virüsün bulaşma riski gibi faktörler ile birçok test merkezi sınavları iptal etme kararı aldı. Öğrencilerin birçok öğrencinin bulunduğu sınav sınıflarında uzun süre bulunmaları bir hayli riskli görüldü. Sınavlardaki aksama ve sağlık riskleri göz önünde bulundurularak birçok üniversite 2020 yılında üniversitelerinde başvuran öğrencilere başvurularında SAT skorunu zorunlu değil, opsiyonel olma şansını sundu. Bu okullar arasında Harvard, University of North Carolina ve Cornell University olmak üzere birçok seçici okul da yer alıyor.


Bu ne anlama mı geliyor? SAT sınavına pandemi öncesi giren veya sınav merkezlerinin iptallerinden mağdur çıkmayan öğrenciler test sonuçlarını başvuruları içinde değerlendirilmek üzere kullanabiliyor, sınava henüz girmemiş olan ve pandemi nedeniyle aksaklıklardan mağdur olan öğrencilerin başvuruları ise etkilenmiyor ve okul ortalamaları veya daha önce girdikleri sınav sonuçlarını kullanarak başvurularını tamamlayabiliyorlar. Aynı zamanda The Stanford Daily’de bahsedildiği üzere SAT ve benzeri merkezi sınavların başvuru sürecinden yavaş yavaş çıkacağı gibi beklentiler de var. Bunun sınavlara girme imkanı olmayan öğrenciler için daha eşit imkan sunduğu doğrultusunda görüşler mevcut.


Pandemi sürecinde SAT hakkında deneyim ve görüşlerini öğrenmek için Selin Eryiğit ile olan röportajımızı okumayı unutmayın! Sizlerin deneyimlerini de duymak isteriz. Pandemi süresinde SAT deneyimlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!

-Hira Göncüoğlu & Zeynep Zıngır

Комментарии


bottom of page