top of page
  • Yazarın fotoğrafıGüneş Yıldız

Red (Taylor’s Version) Albümü Dinleyicilerle Kavuştu!

Taylor Swift albümlerini neden tekrardan kaydediyor? 2012 versiyonuyla Taylor’ın versiyonu arasındaki farklar neler? All Too Well kısa filmi neyi anlatıyor? Tüm dünya neden Jake Gyllenhaal’dan nefret ediyor? Soruların cevabı ve daha fazlası için haberimize göz atın!

Taylor Swift, Fearless albümünü tekrardan kaydedip Nisan’da yayınlamıştı. Bu ay ise Taylor Swift hayranları Red (Taylor’s Version) albümüyle kavuştu. İlk çıkış tarihi 2012 olan bu albümün Taylor’s Version halinde, orijinal şarkıların yanı sıra “From The Vault” diye adlandırdığı yeni şarkılar da mevcut. 30 şarkılık Red (Taylor’s Version) albümünün toplam dinleme süresi 2 saat 10 dakika.


Birçok insan Taylor’ın neden albümlerini tekrardan kaydettiğini ve “Taylor’s Version” parantezinin ne anlama geldiğini merak ediyor. Taylor bu soruların cevabını Late Night with Seth Meyer’s programında verdi. Söylediği üzere Scooter Braun’ın başında olduğu Big Machine Records Taylor’ın şarkılarının yasal sahibiymiş. Şarkı sözlerini Taylor kendisi yazdığı için şarkı sözlerinin yasal sahibi ise Taylor’mış. Ancak Braun, albümleri Taylor’a danışmadan bir üçüncü partiye satmış ve Taylor’ın albümleri satın almasına izin verilmemiş. Bunun üzerine Taylor, şarkı sözleri kendine ait olduğu için albümlerini tekrardan kaydetmeye karar vermiş.



Taylor’ın en büyük sürprizi aslı 5 dakika olan All Too Well şarkısının 10 dakikalık versiyonunu yayınlaması oldu. All Too Well, 2012’de Taylor’ın stüdyoda gitar çalarken spontane bir şekilde şarkı sözleri mırıldanması ve müzisyenlerin de eşlik etmesiyle ortaya çıkan 10 dakikalık bir parçaydı. Ancak Taylor, 10 dakikalık bir parçanın dinlenmeyeceğini düşündüğünden kısaltıp yayınlamış. 2021’de ise uzun versiyonunu dinleyicilerle paylaşmaya karar vermiş. Dahası, uzun versiyonu Sadie Sink ve Dylan O’Brien’ın başrolü paylaştığı bir kısa filmle beraber yayınladı. Şarkı, Taylor’ın aktör Jake Gyllenhaal’la ilişkisini konu almakta. Dolayısıyla Sink ve O’Brien’ın karakterleri de Taylor ve Jake’i temsil ediyor. Sadie’yi Stranger Things’deki bir çocuk karakter olarak aklımıza kazındığından ötürü Sadie ve Dylan arasındaki yaş farkı izleyiciyi bir derece rahatsız etmekte. Bu tatsız duygu ise Taylor’ın 20 yaşındayken 29 yaşındaki aktörle ilişkisindeki güç dengesizliği ve Jake’in bu durumu istismar etmesi üzerine hissettiklerini izleyiciye güçlü bir şekilde aktarmakta.


All Too Well (Taylor’s Version)’ın en çarpıcı sözlerinden biri “I was never good at telling jokes, but the punchline goes: I’ll get older, but your lovers stay my age.” şeklinde. Jake’in Taylor’dan sonra da kendinden oldukça genç kadınlarla ilişki kurmasına doğrudan atıfta bulunuyor. Swiftieler, özellikle istatistik bilimine ilgisi olanlar, bu dizelerin doğruluğunu araştırmak adına Jake’in eski sevgililerinin ve Jake’in yaşını bir grafiğe yansıtarak sevgililerinin yaşlarının eğilim çizgisini oluşturmuş. Ve bu çizginin neredeyse yatay düzlemle 0 derecelik bir açıda olması Taylor’ın sözünü doğrular nitelikte.

Taylor, 2012’de All Too Well şarkısını üzgün ve kırgın bir tonda söylüyordu. All Too Well (10 Minute Version) (Taylor’s Version) ise nispeten daha öfkeli ve kararlı bir tona sahip. Bu öfke ise Jake’in davranışlarının sevgililerine ve genç kadınlara karşı tavrının aynı kalmasından ötürü olmalı. Tondaki değişim, Taylor’ın 9 yıl içerisinde hem bir birey olarak hem de bir şarkıcı olarak ne kadar olgunlaştığını göstermekte.


Türkiye’deki Swiftielere özel bir “inside joke” ise Jake Gyllenhaal ve aktör Çağlar Ertuğrul arasındaki benzerlik üzerine yapılan şakalar. All Too Well şarkısındaki Jake’in çaldığı kırmızı atkı şarkıdaki önemli bir sembol. Bu doğrultuda Türkler tarafından “Çağlar Ertuğrul, Taylor’a atkısını geri ver.” şeklinde birçok tweet atıldı.


Taylor, All Too Well (Taylor’s Version) albümüyle bir kez daha müzik endüstrisinin ta kendisi olduğunu kanıtladı. Albüm, çocuk, genç, yaşlı demeden dünyanın her tarafından insana hitap ediyor. Özellikle kalbi kırılan, kendinden yaşça büyük erkeklerin kötü muamelesine uğrayan, ayrılık acısı çeken dinleyicilerin sempati kurmasını sağlayarak yalnız olmadıkları mesajını veriyor.

Comments


bottom of page