top of page
Back Logo (Clean, White).png
  • Defne Horasanlı

Stresi Azaltmanın 3 Yolu

Sınavlarımız daha yeni bitti, kimimizin iyi kimimizin ise kötü geçse de atlattık. Bu da güzel bir tatilin habercisi. İlk dönemi yavaş yavaş geride bıraksak da önümüzde daha koca bir dönem var ve bunun sonucunda sınavlar da var. Stres pek çoğumuzun hissettiği ve başa çıkmaya çalıştığı insani tepkidir. Stresi azaltmanın yollarını açıklamadan önce stres hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.



Önelikle stres şu şekilde tanımlanmaktadır: “Stres, kişinin biyolojik ve psikolojik dengesinin bozulmasına gösterdiği tepki durumudur. Tehdit duygusu veya acıya neden olan olaylara karşı vücudun kendi dengesini kurabilmek için verdiği normal bir fiziksel cevaptır.” Araştırmalara göre stres pek çok farklı nedenden dolayı hissedilebilir. Bir hastane tarafından yapılan çalışmalara göre strese sebep olan faktörlerden birkaçı şu şekildedir:


  1. Baskı altında hissetmek

  2. Bir hastalığa yakalanmak

  3. Bunaltıcı hissettiren sorumluluklara sahip olmak

  4. Bir konu hakkında endişelenmek

  5. Büyük değişiklikler ile karşılaşmak

Stresin her birey üzerindeki etkisi birbiriden farklıdır. Stres pek çok sağlık sorununa ve psikolojik sıkıntılara yol açabilir. Yapılan araştırmalara göre en sık görülen rahatsızlıklar: Baş ağrısı, yüksek kan basıncı, kalp rahatsızlıkları, cilt rahatsızlıkları ve astım gibi fiziksel rahatsızlıklardır. Aynı zamanda stres; depresyon, anksiyete, uyku sorunları ve kaygı bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklara da sebep olabilir. Bunlar gibi sağlığımıza olan etkilerinden dolayı stresi mümkün olduğunca azaltmayı amaçlamalıyız.




Peki, stresi azaltmak için ne yapabiliriz? Kendi başımıza uygulayabileceğimiz bazı değişimler, stresi minimum seviyeye indirmekte önemli bir rol üstlenmektedir. Belirli kişisel alışkanlıkların değiştirilmesi, stresin fiziksel ve psikolojik etkilerini azaltmasında fayda sağlayabilir. Stresin zararlı etkilerini kontrol altına almada yeni alışkanlıklar edinmek ve günlük rutini değiştirmek stresi azaltmaya yönelik yapılabilecek en basit uygulamalardandır. Stresi azaltmak için yapılabilecek en basit ve spesifik üç maddeyi sizinle paylaşmak istiyorum. Bu maddeler şu şekilde:


1. Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı beslenme her şeyin olduğu gibi stresi alatmanın en etkili yöntemlerinden biridir.

2. Nefes Egzersizleri ve Meditasyon

Meditasyon ve nefes egzersizleri gün içerisinde sakin kalmamıza ve anı yaşamamızda çok etkilidir.

3. Düzenli egzersiz ve spor

Düzenli olarak spor yapmak kafamızı dağıtmanın en güzel yollarından biri olduğu gibi stresle başa çıkmada önemli bir rol üstleniyor.


Ayrıca kendinizi her zaman şunu hatırlatın, hiçbir sınav sizin sağlığınızdan değerli değil. Alınan düşük bir not çalışılarak düzeltilebilir fakat kaybedilen sağlığı geri getirmek çok zordur.


Comments


bottom of page