top of page
  • Yazarın fotoğrafıKorhan Tan

Sınav Haftası Bir kez Daha Belirsiz Bir Tarihe Ertelendi

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede arasında yüz yüze eğitimin, sınavlar dahil, yıl sonuna kadar yapılmayacağı açıklandı. Bunun yanında sınavların ertelendiği ifadesi de kullanıldı. Bu kısıtlamalardan önce yapılan sınavların geçerli sayılacağı haberi de bu açıklamlarla geldi.


Peki bu öğrencileri nasıl etkiledi?


Sınav haftasının günler kala iptal edilmesi konusunda öğrencilerin farklı düşünceleri var. Öğrencilerin bu haberi sınav haftasına kısa bir süre kala öğrenmelerinin öğrenciler üstünde farklı etkileri oldu. Okulumuzdaki öğrencilerle yapılan birtakım röportajlarda bu ertelemenin hakkında farklı düşüncelerin olduğunu görmek mümkün.



”Dönemin sonuna yaklaşıyoruz ve vakalar artıyor, virüs çok daha hızlı yayılmaya başladı. Bizim okulumuzda önlemler özenle alınsa bile birçok okulda önlemler yeterince iyi alınamıyor. Bu nedenle öğrencilerin ve ailelerinin sağlığı açısından sınav haftasının ertelenmesinin çok doğru bir karar olduğunu düşünüyorum.” ”Bence iyi oldu çünkü daha çok çalışma süremiz oldu. Konuların artıp artmayacağı bilinmezliği beni korkutuyor sadece. “ ”Bence sınavlar 24 Kasım haftasında yapılmalıydı çünkü sınavlar ertelenince hem çalışma süresi kısaldı hem de konular arttı. Ertelenmese daha iyiydi.”


Görüldüğü üzere bu durum hakkında farklı düşünceler var. Bazı öğrenciler bu alınan karara sağlık ve vaka sayılarının artması yönünden olumlu bakarken, bazı öğrenciler okulumuzda bu sınav haftasının olması gerektiği yönünde fikirlerini paylaşıyorlar. Farklı öğrencilerden ortak bir kaygı ise sınavların ileri bir tarihte yapılması durumunda olması gerekenden daha fazla konu birikmesi ve öğrencilere daha büyük bir sınav yükü gelmesi. Sınav haftasının ertelenme açıklamasının geç gelmesi öğrencilerin motivasyonunu ve psikolojisini de büyük oranda etkiledi. Bu haberden sonra sınavlara çalışmaya başlayan birkaç öğrenciden fikirlerini öğrendiğimiz birkaç röportaj.


“Evet başlamıştım fakat doğrusunu söylemek gerekirse çok zorlanıyordum. Okulun gerekli önlemleri aldığından emindim ama sınavlar için okula gitme konusunda kaygılıydım. Elimden geleni yaptığımı bilmeme rağmen motivasyonum düştü ve dikkatimi toplamakta zorlandım. Şu an çalışmaya devam ediyorum çünkü bir ay sonra sınavlara girme ihtimalimiz var fakat vakalar bu şekilde artmaya devam ederse sınav haftasının gerçekleşebileceğini düşünmüyorum.” “Evet, ben iki hafta önce çalışmaya başlamıştım araya tatil girince de bu gün bunu şu gün şunu diye planlamıştım fakat iptal olunca motivasyonum düştü, artık gerek de yok diye çalışmayı bıraktım.” “Evet başlamıştım. İlk gün motive olmamıştım ama sonra kendimi zorlayıp günde 8 saat çalışmaya başladım. Okçuluk antrenmanlarıyla biraz zor oldu.”


Online eğitimin ve sınavların getirdiği yük öğrencilerin çoğunda bir motivasyon eksikliğine yol açtı. Öğrencilerin bir kısmı bu zorluklara ve motivasyon eksikliklerine rağmen kendilerini zorlayıp sınavlara çalışmaya başladıktan sonra sınavların erteleneceğinin haberi gelmesi öğrencilerin motivasyonun daha fazla kırılmasına yol açsa da, sağlık açısından sınavların yüz yüze yapılmasından endişe duyan öğrencilerin içine su serpmiş oldu. Sınavların yapılıp yapılmayacağı hakkında hala bir kesinlik yok. Sınavların hiç olmaması durumunda ders notlandırmalarının nasıl yapılacağı hala bütün öğrenciler arasında bir soru işareti. Umudumuz bu soru işaretlerinin en yakın zamanda bir kesinliğe ulaşması ve öğrencilerimizin bulunduğu belirsizlik durumundan kurtarmak. Umarız en yakın zamanda Covid-19 virüsünden ve etkilerinden kurtuluruz. Bu süreçte en önemli noktanın sağlığımız olduğunu unutmamalıyız.

Comments


bottom of page