top of page
  • Yazarın fotoğrafıHira Göncüoğlu

Tatil için Dizi, Film ve Kitap Önerileri

Sizlere tatil sırasında birazcık rahatlamanız ve evde sıkılınca eğlenebilmeniz için 6 dizi, 6 film ve 6 kitap önerisi ile geldik. Umarız güzel bir tatil geçirirsiniz. İyi seyirler ve okumalar.


1. Brooklyn Nine-Nine


Hepimizin çok aşikar olduğu 2013’te yayınlanmaya başlayan ve 7 sezondan oluşan Brooklyn Nine-Nine dizisine listemizde şu anda yer vermemizin sebebi 6. sezonunun bu hafta Netflix’e gelmiş olması. Eğer başlamak için bir sebep arıyorduysanız bunu bir işaret olarak düşünün ve başlayın. Dizi, 7 sezon ve sezonları genellikle yirmişer bölümden oluşuyor. Her bölüm 22 dakika ve dizi boyunca bir olay örgüsü olsa da aslında bölümler birbirleriyle o kadar da bağlantılı ilerlemiyor. Cadılar Bayramı bölümlerini insan tekrar tekrar izlemek istiyor.


2. Bridgerton

Son dönemlerin popüler dizilerinden bir tanesi de Bridgerton. Özellikle de the Crown izleyenlerin hoşuna gittiği söylenen bu dizi 25 Aralık 2020 de Netflix’te yayınlandı. 19. yüzyılın başlarında Londro’da geçen bu dizi Ingiltere’nin asil ailelerinden biri olan Bridgerton ailesindeki kardeşlerin hayatını ve onların aşk arayışını anlatan 1 sezondanluk bir dizi. Sezon 8 bölümden oluşuyor, her bölüm ortalama 60 dakika, eğer hızlıca izleyip tatilde bitirmelik bir dizi arıyorsanız bu onlardan biri.







3. Lupin

"Lupin" dizisinin konusu aslında bir intikam hikayesi. Dizinin ana karakteri Assane Diop‘un babası yıllar önce haksız yere hapis yatıyor. Assane Diop ise babasının intikamını almak için babasını haksız yere hapse sokanlardan intikam almaya çalışıyor. Sürükleyici olan bu dizi 1 sezon ve sadece 5 bölüm. Bölümler ortalama 47 dakika, yani bir nefeste izlenebilecek dizilerden bir tanesi olan Lupin tatilde izlemek için güzel bir seçenek.




4. The Legend of Korra ve Avatar: The Last Airbender

Aslında "The Legend of Korra", "Avatar"ın bir nevi devamı. Gerçek Avatar öyküsünün yerini tutmasa da merak gidermek için izlenebilecek dizilerden biri. Eğer "Avatar: The Last Airbender"ı izlemediyseniz ilk onu izlemenizi öneririm. Hem daha güzel hem de orijinal.


5. Black Mirror

Eğer, "Benim ne diziye başlayıp bitirecek, ne de 2 saat boyunca film izleyecek vaktim var; bir saatim var, güzel bir şeyler izlemek istiyorum." diyorsanız "Black Mirror" akla gelebilecek tek seçenek. Her bölüm birbirinden farklı bir konuyu işliyor. Benim şahsen favori bölümlerim: "The Entire History of You" (S1E3), "Shut Up and Dance" (S3E3), "Arkangel" (S4E2), "Crocodile" (S4E3), "Smithereens" (S5E2). Benim beğendiklerim genelde teknolojinin ilerlemesiyle insan hayatını ciddi boyutlarda etkilenmesi ve yıpranmasıyla alakalıydı. "Black Mirror"ın filmi de çok güzel. İnteraktif olan "Black Mirror: Bandersnatch" gerçekten çok güzel bir deneyim, izlemediyseniz kesinlikle izleyin.


6. The OA

Benim şahsen gelmiş geçmiş en güzel dizilerden biri diyebileceğim bir örnek. Dizi iki sezon ve sezonların konuları aslında ciddi boyutta farklı, bu yüzden de favori sezonumu bile seçemem. Dizinin konusu ölüme yaklaşmış/ölümden dönmüş insanların dünyaya özel güçlerle (süper kahramanlık güçle, gibi değil) dönmesi ve bir psikoloğun onlar üzerinde deney yapması. İkinci sezonda ise birinci sezonda olan bazı karakterlerin farklı bir gerçeklikte yeniden bir araya gelmesi. Çok güzel şeylere değinen ve gerçekten aklınızı havaya uçurtacak bir dizi. İkinci sezondaki olaylar gerçekten heyecan verici. Normalde bomba gibi bir üçüncü sezon gelecekti fakat Netflix 3. sezonu iptal etti.


FİLMLER


1. The Usual Suspects


Netflix’te olan bu 1995 yapımı film birçok kişinin favorisi. "Olağan Şüpheliler", insanın ikinci bir kez daha izlediğinde yine eğlendiği bir film. Aksiyondan ziyade insanda izleme isteği uyandıran ve şaşırtan bir film. İlk yirmi dakikasının birazcık zor aşıldığı söyleniyor ama ondan sonrası keyifli bir film. Birbirini tanımayan beş sahtekarın karakolda beraber sıraya girmesiyle ve bir soygun planlamalarıyla başlayan bu film gerçek bir klasik.


2. Harry Potter Maratonu

En klasiklerden biri de "Harry Potter". Eğer biraz kafam dağılsın, günümü bunla geçireyim ama durmadan da gözümü ekrandan ayıramayacak hale gelmeyeyim, arada telefonuma bakabileyim diyorsanız süper bir tercih. Zaten evden çıkamıyorken bir gününüzü "Harry Potter" maratonuna ayırabilirsiniz.










3. Azizler

Netflix’in 2021’de çıkardığı bir Türk filmi. Komedi tarzında olan bu film Aziz’in tek düze olan yaşamından bıkması ve çevresindekilerden bunalmasıyla içine girdiği kısır döngüden çıkmak amaçlı bir oyun oynamasını konu alıyor.













4. Death to 2020

Herkesin bitmesini iple çektiği 2020’ye komedi çerçevesinden bakan bu film bilindik bir oyuncu kadrosuyla karşımızda. Sadece 70 dakika süren bu film "Black Mirror" dizisinin yaratıcalarından bizlere sunulmuş.















5. The Purge: Anarchy

"The Purge" yani "Arınma" serisi aslında 3 filmden oluşuyor ama benim bu üç film arasından favorim "Arınma: Anarşi". Filmlerin ortak konusu Amerika’da 12 saat boyunca tüm suçların serbest bırakılması ve hastane/itfaiye gibi hizmetlerin devre dışı olması. Bütün insanları 12 saat boyunca kendi başlarına bırakıyorsunuz ve sokaklarda birbirlerini öldürüyorlar da denilebilir filmin konusu için. Aslında devletin amacının yılın geri kalanında suç oranını düşürmek ve hapishanelerdeki insan sayısını azaltmak olduğu söyleniyor ama film boyunca başka birçok şey daha öğreniyorsunuz. Film gerçek bir gerilim filmi ama izlemesi bir o kadar da keyif verici.


6. Interstellar

Hala izlemediyseniz gidin direk izleyin başka bir şey demiyorum! Müzik olsun görsel efektler olsun gerçekten harika…

















FİLMLER


1. 1984

"1984" konusu, kitabın adından da anlaşılacağı üzere, 1984 yılında geçiyor ve kitap genel olarak Okyanusya’da olan bitenleri göz önüne seriyor. George Orwell’in muhteşem eseri "1984", gelecek hakkında oldukça tutarlı bilgiler içeriyor. "1984" romanına baktığımızda bireylerin her daim takip edildiği, bireyselliğin tamamen yok edildiği ve insanların her an izlendiği bir dünya gözümüze çarpıyor. Distopik ve bilim kurgu tarzı kitaplar okumayı seviyorsanız bu kitap tam da size göre.







2. Hayvan Çiftliği Yine aynı yazar tarafından yazılmış popüler kitaplardan biri olan "Hayvan Çiftliği", mecazi bir dille yazılmış olan kitaplar arasında. Toplam 112 sayfadan oluşan bu eser, siyasi bir hiciv romanıdır. "Hayvan Çiftliği" aynı zamanda sinemaya da uyarlanmıştır.














3. Cehenneme Övgü

Gündüz Vassaf tarafından yazılan "Cehenneme Övgü", yazıldığı çağın çok ötesinde. Yaşadığımız totaliter dünyayı, gönüllü veya farkında olmadan çizdiğimiz sınırları, köleliğimizi, bize dayatılan algıları ustalıkla ele alan bir eser. Kitap; totaliter, baskıcı, kollektivist fikirlere ve sistemlere marifetli göndermeler yapan denemelerden oluşuyor. Eser; aşk, ölüm, evlilik gibi evrensel konuları çok farklı yönlerden değerlendiriyor.







4. Otomatik Portakal

Yine filmi de olan kitaplardan biri. Anthony Burgess tarafından yazılan eserde başkarakterimiz olan Alex ve onun 'çetesi' diyebileceğimiz bir grup gencin suçlar işlemesine odaklanılıyor. Kitap “iyilik ve kötülük”, “suç ve ceza” gibi kavramları farklı bir şekilde işlerken aynı zamanda distopik bir atmosfere sahip.













5. Masumiyet Müzesi

"Masumiyet Müzesi" gerçekten ikonik bir kitap, bunun sebeplerinden bir tanesi de tabii ki de kitabın müzesinin yapılması. Kitabı okuduktan sonra müzeyi gezmek çok güzel bir deneyim olmalı. Şu anda Korona’dan dolayı müzeyi gerçekten gezmek zor olabilecek olsa da kitabı okumak da yeterince güzel bir aktivite. "Masumiyet Müzesi"ni okurken yalnız aşk hakkında değil, evlilik, arkadaşlık, tutku, aile ve mutluluk hakkındaki bütün düşüncelerinizin derinden etkilendiğini göreceksiniz.






6. Kırmızı Pazartesi

Başka bir klasik daha Gabriel Garcia Marquez'in "Kırmızı Pazartesi" romanıdır. Bekaretini kaybeden bir kızın düğün gecesinde sırrının açığa çıkmasından sonra, bekaretini kime verdiğini itiraf etmesiyle beraber bir cinayet hikayesine dönüşüyor.

Comentarios


bottom of page