top of page
  • Birden Fazla Yazar

TÜBİTAK Araştırma Projesi Bölge Birincisiyle Röportaj - Hüseyin Yağız Devre

Fizik Bölge Birincisi - Hüseyin Yağız Devre (11. sınıf)


TÜBİTAK'ın araştırma projeleri yarışmasına katılmaya neden karar verdiniz?

Aslında, geçen sene fizik hocam ve bir arkadaşımla katılmaya karar vermiştik. Ancak hazırladığımız proje yetişmeyecek gibi gözüküyordu. Aynı zamanda benim fiziğe olan ilgim de 10. sınıfta arttı diyebilirim. Bunda hem fizik hocamın hem de Prof. Dr. Nihat Berker'in dersleri etkili oldu. Bu araştırma projesine katılmaktaki amacım sadece yarışmak da değildi. Asıl amacım aslında gurur duyabileceğim, başarılı olabileceğim ya da bir şeyi araştırıp gerçekten güzel sonuçlar elde edebileceğim bir proje sunmaktı.



Neden özellikle fizik bölümünden katılmaya karar verdiniz?

Dediğim gibi fiziğe karşı olan ilgim 9. sınıfın yazında Prof. Dr. Nihat Berker'den ve 10. sınıfta da Betül Hoca'dan aldığım derslerle arttı. Bu sayede yan dal ya da çift ana dal olarak fizik okumaya karar verdim. O yüzden fizikle ilgili bir araştırma yapmanın güzel olabileceğini ve bu sayede kendimi geliştirebileceğimi düşündüm.


Fiziğe olan ilginiz tam olarak ne zaman başladı?

Fiziğe Üsküdar Amerikan'a geldiğimden beri ilgim var. Ancak Kadir Has Üniversitesinde Prof. Dr. Nihat Berker'in "kuantum mekaniği" üzerine bir dersi vardı ve bu dersi üstün başarıyla tamamladıktan sonra gerek kuantum mekaniği gerekse klasik mekanik üzerine çeşitli araştırmalar ve okumalar yapmaya başladım. O dönemde fiziğe olan ilgim gerçekten arttı. Ayrıca IB seçip Betül Hoca'nın sınıfında fizikle ilgilenmeye başlayınca Betül Hoca'nın ders anlatım şekli ve öğrencilerle ilgilenmesi gerçekten fiziğe olan ilgimi çok etkiledi.


Projenizin detayları nasıldı ve aklınıza nasıl geldi?

Aslında çok deneysel değil, teorik bir projeydi yani hesaplamalı bir projeydi. Normal bir fizik projesinden farklı olarak sonuçlarımı bir bilgisayar programı yazarak hazırladım. Aslında bu bir bakıma da yardımcı oldu diyebilirim çünkü uzun zamandır programlamaya ilgi duyan biriyim ve proglamlama üzerine de çeşitli kulüplerde de aktif olarak rol alıyorum. Bu iki ilgi alanımı bir araya getirecek bir proje olmasını istedim ve bu konuda fotonik kristallerde sıcaklık sensörü tasarımıyla ilgili bir proje karşıma çıktı. Bunun üzerine dünya çapında birçok ülkeden insanlarla çeşitli araştırmalar yapılıyordu. Böyle bir proje karşıma çıktığı zaman da dünyaya ve bilime katkı sağlayabilecek, özgün ve oldukça hassas fotonik kristal yapılarından bir tanesinin sıcaklık sensörü tasarımını hazırlamak istedim. Süreç, bu şekilde başladı. Projenin detayları ise çok hassas bir sıcaklık sensörü tasarlamaktı.


Nasıl bir hazırlık sürecinden geçtiniz?

Aslında şöyle ki bir projenin belirli amaçları ve aşamaları vardır. Benim ilk aşamam konuyla ilgili biraz bilgi toplamaktı çünkü konu birazcık ileri seviye matris çarpımları ve farklı teorik işlemler içeriyordu. Ancak daha öncesinde bir bilgi deneyimimizin olması gerekiyordu. Bu yüzden onları incelemeye başladım. Bu noktada IB okumamın da büyük bir faydası oldu. Çünkü tam bu projeye hazırlanmaya başladığım dönemlerde "Calculus" gibi dersleri görüyorduk. Onun dışında daha öncesinde yapılmış araştırmaları tanımam gerekiyordu. Mesela daha öncesinde insanlar ne gibi çalışmalar yapmış, nasıl sonuçlar elde etmiş, hangi proglamları kullanmışlar, vb. araştırmam gerekiyordu. Ek olarak, tarihsel arka planı da incelemem gerekiyordu. Örneğin fotonik kristal aslında ne, vb. araştırmam ve daha sonrasında kendi projeme yönelmem gerekiyordu. Çünkü öncelikle arkamda temel bir yapı bulundurmak projede ilerlememi çok daha kolaylaştıracaktı ve böyle de oldu.


Bu yarışma size ne kattı?

Öncelikle planlama, organizasyon yönetimi ve zamanı kontrollü kullanma açısından oldukça gelişmemi sağladı. Onun dışında bir araştırma raporu nasıl yazılır bunu öğrendim. Evet, daha öncesinde birtakım araştırma raporları yazmıştım ancak bu kadar resmi raporlar değillerdi ve bu kadar geniş bir araştırma gerektirmiyorlardı. Ayrıca, araştırma becerilerim de gelişti. Bunun dışında iki ilgi alanım olan fizik ve bilgisayar bilişimini bir araya getirmemi sağladı.


Bölgede birinci oldunuz ve bölge finallerine katılma hakkı elde ettiniz fakat şimdi önünüzde daha zorlayıcı rakipler var. Kendinize bu konuda güveniyor musunuz?

Diğer öğrencilerin yaptığı projelerin içeriğini tam olarak bilmesem de ben projemi gerçekten düzgün bir şekilde hazırladığımı ve bu yüzden de projemin Türkiye Finalleri'ne gitmesi için bir şansım olabileceğini düşünüyorum. Bu da birazcık yarın saat 11.00'da yapacağım sunuma bağlı olacak. Bunun dışında projeme güvenme nedenim de üzerine oldukça emek harcamış olduğum ve önem verdiğim bir proje olması. Bu yüzden de emeğimin karşılığını alırsam çok iyi olur diye düşünüyorum.


Sizin gibi bu TÜBİTAK Proje Yarışması'na katılabilecekler ve katılmak isteyenlere ne önerirsiniz?

Öncelikle, benim de aktif olarak yer aldığım ve Betül Hoca'nın önderliğinde ilerlediğimiz fizik proje kulübüne katılmalarını tavsiye ederim. Bunun dışında gerçekten fiziğe ilginiz varsa bu konuda kendinizi geliştirmeye çalışın. Örneğin hocalarınızla iletişime geçin, internetten kaynaklar araştırın ve bunları inceleyin. Çünkü artık internet çağında yaşıyoruz ve her şey elimizin altında. Örneğin, oturduğumuz yerden MIT'den bile ders alabiliyoruz. Bu yüzden ilgi alanınıza yönelmeye bakın ve hayallerinizin yolunda ilerleyin. Asla sizi bir şeyi araştırmaya yönlendiren merakınızı kaybetmeyin. Bu gerek tarih olsun gerek matematik olsun, herhangi bir branş için geçerlidir. Ayrıca, bir şeyi merak ettiyseniz onu gidin ve araştırın. Çünkü bu proje yarışmasının temeli kesinlikle araştıran-sorgulayan bir kişiliğe sahip olmaktan geçiyor. Ek olarak, fizik proje kulübünün dışında tarih için de matematik için de proje kulüplerimiz var. Bunlara katılabilirsiniz. Ya da öğretmenlerinizle iletişime geçin. Örneğin onlara deyin ki: "Hocam, benim böyle bir fikrim var. Yardım etmek ister misiniz?". Emin olun ki, bütün hocalarınız size her şekilde yardım etmeye hazırlar.


- Eliz Payaslı & Melek Azra Yaman

Comments


bottom of page