top of page
Back Logo (Clean, White).png
  • Ata Erdal Yazgan

Türkiye'de Elektrikli Araba Pazarı Büyüyor

Elektrikli arabalar, dünya genelinde hızlıca popülerleşiyor. Yeni bir teknoloji olmasına rağmen, sunduğu avantajlar insanların ilgisini çekiyor. Türkiye'de ise değişim, beklenenden yavaş gidiyor. Ancak, önümüzdeki yıl itibariyle ülkemizde de heyecan verici gelişmeler ve bunların sonucunda talebin artması bekleniyor. Detaylar ve daha fazlası haberimizde.

Neden Elektrikli Arabalar?

Öncelikle, elektrikli arabaların içten yanmalı motorlu araçlara göre temel farkları ve avantajları neler? Alışık olduğumuz içten yanmalı motorlarda, yakıt motorun içerisinde yakılır ve oluşan güç, pistonları ve dolayısıyla da tekerlekleri döndürür. Bu motorlarda kullanılan en yaygın yakıtlar benzin ve dizeldir. Yaygın akaryakıt istasyonları ve deponun hızlıca doldurularak yola devam edilmesi gibi avantajları olsa da, çevreyi fazlaca kirletirler ve küresel ısınmaya katkı sağlarlar. Elektrikli arabalar ise pilde sakladıkları elektrik enerjisini motoru döndürmek için kullanır. Yanma olmadığı için sessiz çalışırlar ve çevreyi kirletmezler. Ayrıca, içten yanmalı motorlu araçlara göre çok daha az hareketli parça içermeleri nedeniyle bakım gerektirmez ve sık bozulmazlar. Farklı vites oranları kullanmadıkları ve maksimum tork, yani döndürme gücünü, ilk baştan sağladıkları için çok daha iyi hızlanma performansına sahiplerdir. Belki de en belirgin avantajı ise, halihazırda yüksek ve artmakta olan fosil yakıt maliyetine rağmen elektrik fiyatının çok daha ucuz olmasıdır.


Dünya Çapında Yaygınlaşıyor

Elektrikli arabalar, 2010'ların ortasına doğru yaygınlaşmaya başladı. İlk başta kısa menzil ve şarj istasyonlarının yaygın olmaması gibi nedenlerle popülerliği sınırlı kalsa da, teknolojinin gelişmesi ile birlikte bu engeller ortadan kalkmaya başlamış ve yaygınlaşmaya başlamışlardır. Satışlardan pay kaçırmak istemeyen birçok markanın da elektrikli araba üretmeye başlaması ve sektörün birkaç markanın tekelinden çıkmasıyla seçenekler de hem boyut hem fiyat açısından çeşitlenmiştir. Satın alma maliyeti olarak diğer arabalara göre pahalı kalsalar da, yurt dışında birçok ülkenin sağladığı devlet desteği, yakıt ve bakım masrafı tasarrufu gibi faktörler eklendiğinde daha mantıklı bir seçim olarak karşımıza çıkmaya başladı. Öyle ki, 2021 yılında Avrupa'da elektrikli araba satışı 1.205.387 satışla %63 arttı ve yıllık satış içerisindeki payı ilk defa %10'u aştı. Belki de elektrikli arabaların en çok benimsendiği ülke olan Norveç'te ise yıllık araba satışlarında payı %63 oldu! Hızla gelişen Çin ise satış sayısında dünyanın %51.7'sine denk gelen 3.519.054 satış ile liderliği yakaladı.


Türkiye'de Engel Ne?

Peki, dünya çapında artan popülerliğe rağmen neden Türkiye'de yaygın değiller? Ana faktör, tabii ki maliyet. İçten yanmalı motorlu araçlara ulaşmanın bile çoğu kişi için imkansız olduğu ülkemizde, elektrikli araçların sahip olduğu fiyat farkı, yüksek ve halen artmakta olan kur neticesinde çok yüksek rakamlara çıkıyor. Bunun üzerine, birçok devlet satın alımlarda destek sağlarken ülkemizdeki çoğu modelde %100'e yakın olan ve içten yanmalı arabalarınki ile yarışan elektrikli araç vergileri durumu çıkmaza sürüklüyor. Sonuç olarak, araç alma düşüncesindeki vatandaşlar, fiyat farkını görünce aradaki farka değmeyeceğini düşünerek içten yanmalı motorlu arabalara yöneliyor.


Heyecan Verici Gelişmeler Var


Bu engellere rağmen, satış sayısı olarak yüksek olmasa da yıllık artış oranına göre yaygınlaşıyor. 2021 yılında, 2020'ye göre ülkemizdeki elektrikli araç satış sayısı %237 artışla 2846 oldu. Özellikle üst segmentte Mercedes, BMW, Audi, Volvo, Porsche gibi markalara ait birçok model ülkemizde satılmakta ve özellikle otoyollar gibi sık kullanılan yollar üzerindeki şarj noktaları da artık yaygınlaştı. Ancak, en bilinenler ve sevilenler olsa da üst segment otomobiller, satışların artması için tabii ki yeterli değil. Satışların gerçekten artması için, çok daha fazla kişinin ulaşabileceği araçların satışa çıkması gerekliliği ortada. Yakın zamana kadar alt ve orta segmentte ülkemizde resmi olarak satılan sadece küçük Renault Zoe modeli vardı. Neredeyse 10 yıldır ülkemizde satılan ve ilk elektrikli arabalar arasında olsa da aylık pil ücretlendirmesi gibi pazarlama hataları nedeniyle çok popüler olamadı. Yakın zamanda ise Hyundai'nin oldukça popüler Kona SUV modeli satışa çıktı ve ülkemizde de yüksek satış rakamlarına ulaştı. Bunun yanında Kia, Subaru gibi bilinen markalarla birlikte Seres ve MG gibi yeni markaların da modelleri satışa çıktı. En yeni gelen model ise Citroen’in Crossover SUV modeli e-C4! Özel bir kampanyayla 780.000 TL, yani benzinli versiyonuyla aynı fiyata çıkacak olan modelin oldukça popüler olması ve stok sorunu yaşanması bekleniyor. 2023 yılında ise farklı markalara ait ulaşılabilir birçok yeni model karşımıza çıkacak. Bunlardan ilki, 1.000.000 TL’lik bir fiyatla çıkması beklenen Kompakt SUV Peugeot e-2008. Opel'in ülkemizde oldukça popüler olan Corsa ve Mokka SUV modellerinin elektrikli versiyonları de 2023 yılının başında satışa çıkacak modeller arasında. Bunları, ülkemizin en çok satan arabalarından Renault Megane'ın elektrikli versiyonu takip edecek. Gelme ihtimali olan bir diğer model ise fiyat/performans oranı ile sevilen marka Dacia'ya ait Spring elektrikli modeli. Gelmesi durumunda 450000 TL fiyat etiketine sahip olması beklenen model, Türkiye'de satılan en ucuz elektrikli araba unvanını alacak. 2023 yılında üretilmeye başlanması planlanan yerli otomobil TOGG ise 1 Milyon TL'lik beklenen fiyatla çıkacak. Fiyat olarak avantajlı olacak olan TOGG'un yabancı markalarla rekabeti fazlasıyla merak ediliyor. Model çeşitliliğinin artması ve uygun fiyatlı seçeneklerin satışa çıkması ile birlikte şüphesiz ki Türkiye'de elektrikli araç satışı artacak ve yollarda sıkça görmeye başlayacağız. Peki bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?

 

Kaynakça



Comments


bottom of page