top of page
Back Logo (Clean, White).png
  • Yazarın fotoğrafıThe Üsküdar Claw Editorial Board

UAA Claw Seçim Özel: Öğrenci Birliği Başkan Adayları Röportajı

UAA Claw Tarafsızlık ve Şeffaflık Bilgilendirmesi: Başkan adaylarına sorulan tüm sorular yazılı olarak mail üzerinden iletilmiş ve cevaplar yine aynı şekilde mail üzerinden alınmıştır. Cevaplar, kabine başkanlarının ilk adlarına göre alfabetik olarak sıralanmış; noktası ve virgülüne kadar bizlere iletilen şekliyle sizlere sunulmuştur. İyi okumalar.
  • Kendinizi ve kabinenizi tanıtır mısınız?

Doruk Yiğiter (Tiger’s Way): Ben Doruk Yiğiter, Tiger’s Way kabinesinin başkanıyım. Yardımcım Tolga Elbaşı, yazmanımız Ada Cebbar ve saymanımız Eray Yatçı ile çıktık bu yola. Ben, son MayDay’i düzenleyen Öğrenci Birliğinde, Tolga ise Spor Başkanı olarak geçen sene Öğrenci Birliğinde aktif rol aldık. Ada başta EYP olmak üzere pek çok kulübün başkanlığını yapmakta ve Eray spor alanında okulumuzu temsil etmeye devam ediyor.


Ege Özemek (Üsküdar Refreshed): Merhaba, ben Ege. 12. Sınıfım. 3 sene öğrenci birliğinde görev aldım. Roar TV’nin başkanıyım. Aynı zamanda fotoğrafçılık kulübünün başkanıyım. Başkan yardımcımız Ada Ayas, 12. Sınıf. Self Defense kulübünün kurucu başkanı. Saymanımız Ediz Tan Gezer, 11. Sınıf. Satranç Kulübü başkanı. Sekreterimiz Simay Çelik, 10. Sınıf. Münazara kulübünün yönetim kurulunda. Roar TV Başkan Yardımcısı. Aynı zamanda hukuk kulübü kurucusu.


Hasan Kaan Faydasıçok (Üsküdar Golden): Ben Hasan Kaan Faydasıçok, bazılarınız beni ilk Berat Şenışık olarak tanımış olabilir. Kabinemde kendi dönemimden kimseyi almadım, tercihimi alt dönemlerden yana kullandım. Başkan yardımcım Su Yücel, 24 döneminden, Çorlu’lu. Saymanım Yiğit Kio, o da 24 dönemi. “Kio” ismi onun soyisminden, “Karaibrahimoğlu”ndan geliyor. Son olarak da yazmanım Ada Cingöz, o ise 25 dönemi. Benden 3 yaş küçük olmasına rağmen benden çok daha büyük duruyor.


Sarp Nalbantoğlu (UAA+): Herkese merhaba!


Ben Sarp Nalbantoğlu. Bu sene dört yakın arkadaş olarak kurduğumuz UAAPLUS kabinemizin başkan adayıyım.


Suratımın devasa halini açık hava basketbol sahasında ve minik hallerini okuldaki her yerde görmeniz haricinde beni geçen seneki Öğrenci Birliği Genel Sekreteri ve son üç yıldır UAA Claw baş editörü (gazetemizin objektiflik kuralları gereği bu iki haftalığına emekli oldum) olarak da tanıyor olabilirsiniz. Kabinemizin diğer 12. sınıf üyesi, yardımcı başkan adayımız, Tuna Korkmaz ile birlikte IB öğrencileriyiz. Tuna’yı da geçen seneki Spor Kulübü ve EYP başkanı olarak biliyor olabilirsiniz. Tuna aynı zamanda okulumuzu birçok kez yurt içi ve yurt dışı turnuvalarda temsil etmiş milli bir eskrimcidir. Fakat, kabinemize sadece bir milli eskrimci yetmediği için 11. sınıf Pınar Şişik’i de sayman adayımız olarak kadromuza aldık. Pınar da aynı şekilde okulumuzu birçok spor müsabakasında temsil etmiş çok yetenekli bir sporcudur (kendisi ve Tuna daha geçen hafta Bükreş ve Sofya’da oldukları için branda ve poster basma işleri çok kolay oldu (!)). Takımımızın 10. sınıf üyesi olan yazman adayımız Azra Ayhan ise kabinemize Çanakkale’den geliyor ve doğma büyüme İstanbullu olan (teknik olarak Tuna Philadelphia'da doğdu ama şu anlık saymıyoruz) diğer üyelerine ihtiyaç duydukları kültür dersleri veriyor.


Bir araya geldiğimizde de UAAPLUS kabinesini oluşturuyoruz. Bir kabine olarak da kendimizi tanıtmam gerekirse, 7. soruya olan cevabıma ithafen, deneyimimiz gereği güveniliriz, azmimiz gereği bombastiğiz ve birlikte gerçekten eğlenen bir grubuz.


  • Size niye oy vermeliyiz? Sizi diğer başkan adaylarından ve kabinelerden ayıran nedir?

Doruk Yiğiter: Biz bu kabineyi kurduğumuzda okulumuz ve arkadaşlarımız için kalıcı ve anlamlı değişiklikler ve yenilikler yapmayı kendimize görev belirledik. Bu sebeple projelerimiz üzerinde çok çalıştık ve gerçekten yapabileceğimiz fikirlerimizi vaat olarak verdik. “Bu vaat şu grubun gözünü boyar oyumuzu alırız ondan sonra bakarız nasıl yapacağımıza.” asla ağzımızdan çıkan bir cümle olmadı ve olmayacak da. Bütün vaatlerimizde mümkün olduğunca okul dışına bağlı kalmaktan kaçındık çünkü biz öğrencilerin kabinesiyiz. Bu demek değil ki okul dışını hiç düşünmedik veya seçildikten sonra düşünmeyeceğiz. Tam tersine, seçildiğimiz takdirde okul hayatımızın dışını ilgilendiren projeler hem arttırılacak hem de hiç kimsenin yapmadığı kadar özenli çalışılacak.


Ege Özemek: Tutkumuz. Seçimin başından beri verdiğimiz tüm vaatleri ve indirimleri öğrencilerin istek ve ihtiyaçlarına göre planladık. Herhangi biri bize bir probleminden bahsettiğinde o problemi bir araç olarak kullanarak sonuçlar ürettik. Bu süreçte ne kadar yorulsak da kimse şikayet etmedi, çünkü işimizi tutkuyla yaptık. Okulla ilgili herhangi bir etkinlik olduğu zaman yardıma koştuğumuz zamanlardaki enerjimizin kat kat fazlasıyla sizlerin okul yaşamını daha iyi hale getirmek için çabaladık. Çünkü okulumuzla ilgilenmekten zevk alıyoruz, ve okuldaki gelişmelere öncü olmak bizim en büyük motivasyon kaynağı.


Hasan Kaan Faydasıçok: Üsküdar Golden olarak bu soruyu biz de sık sık kendimize sorduk. Dördümüzü bir araya getiren ortak özelliğimiz, okulumuzda köklü değişikler yapmanın yanı sıra hem kendimizin hem arkadaşlarımızın hem de diğer herkesin okul içi ve dışı hayatını kolaylaştırmak ve keyifli bir yıl yaşatabilmek iiçin çabaladık, çabalamaya devam da edeceğiz. Verdiğimiz vaatler de bu düşüncemizle paralel: Porty’den Powerbank Kiralaması, Liselerarası Şarkı Yarışması Roar-a-vision, Aylık Sinema Günleri, Kampüs İyileştirmesi ve fazlası. Bizi diğer kabinelerden ayıran en önemli unsurun, açıkçası dinamikliliğimiz olduğunu düşünüyorum. Kabinemi oluştururken de bu özelliğe çok önem verdim.


Sarp Nalbantoğlu: Bizim kabinemizi diğer kabinelerden ayıran temel nokta şimdiden her vaadimiz için hazır olmamız. Bizi seçtiğiniz gün, saat, dakika, saniye itibariyle sizler için çalışmaya başlayacağız. Proposallarımızı (Öğrenci Birliğinin proje plan sistemi, her vaadin proposal aracılığıyla tekrardan onaylanması ve idareye sunulması gerekmektedir), bu seneki Öğrenci Birliği takvimimizi ve indirimlerimizi şimdiden düzenlediğimiz için geriye kalan tek şey seçilmemiz ve bu projelerin üstünde Öğrenci Birliği olarak çalışarak sizler için en iyi şekilde hayata geçirmemiz.


  • Neden başkan olmak istiyorsunuz?

Doruk Yiğiter: Ben, Öğrenci Birliğinin şu an olduğundan çok daha büyük şeyler yapabileceğine inanıyorum. Öğrenci Birliği neden çoktan yapılmış faaliyetlerle sınırlı kalsın ki? Öğrenci Birliği neden markaların okulumuzdaki reklam kolu olsun? Ben, Öğrenci Birliği okulumuzdaki herkesin karakterini yansıtsın istiyorum. Daha aktif olsun, daha fazla alana yayılsın, daha bilinçli olsun istiyorum. Bütün bunları yapmak ve Öğrenci Birliğini okuldaki herkesin gurur duyacağı bir organizasyon haline getirmek için başkan olmak istiyorum.


Ege Özemek: Okula geldiğim günden beri okulda çeşitli faaliyetlerde aktif rol alıyorum. Öğrenci Birliği (dönem temsilcisi ve sayman), öğrencilere ve velilere okul turları, okul medyası (Roar TV), vb…


Okuluma ve arkadaşlarıma yardımcı olmaktan zevk alıyorum. Başkan olursam vaatlerimizi gerçekleştirmek için elimden geleni yapacağımı biliyorum, çünkü 4 senedir okulum için elimden geleni yapıyorum, ve yapmaya devam edeceğim. Vaatlerimizi düşünürken herkesin isteyeceği şeyleri düşündük, o yüzden bizim de keyifle yapacağımız projeler oldu. Bu projeleri gerçekleştirmeyi dört gözle bekliyorum.


Hasan Kaan Faydasıçok: Okulumuzu çok daha üst seviyeye çıkarmak istiyoruz. Bunu yapmanın en etkili yolların birisi de okul başkanının elindeki güç ve pozisyondan geçiyor. Okula geldiğimden ve dönem temsilcilisi seçildiğimden beri de bu benim istediğim bir pozisyon. Bu sene üçüncü kez bir kabinedeyim ve umarım ki ilk galibiyetimi de bu yıl alıyor olacağım.


Sarp Nalbantoğlu: UAA’da geride bıraktığım dört senenin dördünde de Öğrenci Birliğinde yer aldım - ya sınıf başkanı ya dönem temsilcisi ya da genel sekreter olarak. Bütün bu süre boyunca okulumuzun inanılmaz öğrenci topluluğunu temsil etmek ve arkadaşlarıma bu sayede yardımcı olabilmek kadar beni sevindiren ve gururlandıran başka bir şey deneyimlemedim.


Benim için Öğrenci Birliği okulumuzu okulumuz yapan temel faktörlerden biridir. Fakat, daha hala tam potansiyeline ulaşamamış durumdadır. Öğrenci Birliğinin kendisinden ve okul içerisinde bulunduğum diğer organizasyonlardan/kulüplerden edindiğim tecrübe ve bilgiyle Öğrenci Birliğini tam potansiyeline ulaştırabileceğime inanıyorum. Bu bağlamda, okul başkanı olmak istiyorum çünkü bu pozisyonun bana ve kabineme vereceği yeni araçlarla Öğrenci Birliğini güçlendirecek vaatlerimizi daha verimli, hızlı ve kapsamlı bir şekilde yerine getirebilirim.


  • Okulumuzu geliştirmek için ne gibi önerileriniz var? Bu önerilerinizi gerçekleştirmek için ne yapacaksınız?

Doruk Yiğiter: Vaatlerimizin her birini seçerken geliştirici ve yararlı bir yanı olmasına dikkat ettik. Eğlence olan vaatlerimizde bile çeşitli yarışmalar ve sanatı dahil ederek geliştirici ve yararlı yönünü kapsadık. MayFest’ten Üsküdar Bieneali’ne, sosyal yardımdan ders notu arşivine ve Öğrenci Meclisinden yeni okul markamıza kadar her bir vaat okul hayatımızı geliştirmek için tasarlanmış vaatler.


Ege Özemek: Okulumuz akademik yönden çok başarılı, ama öğrenci ruhu konusunda eksik yönleri var. Özellikle pandemi sebebiyle birbirimizden çok ayrı kaldık. Öğrencileri mümkün olduğu kadar bir araya getirmek için elimizden geleni yapacağız. Yaz ve kış baloları, noel etkinlikleri, may*week*, yeni spirit day’ler, turnuvalar, ve benzeri birçok etkinlikle öğrenci birlikteliğini arttırmak için çalışacağız. Okulumuzdaki öğrencilerin sürekli yeni bir etkinlik için heyecanlanıp, “haftaya Öğrenci Birliği ne yapıyor, ona da hazırlanalım” diyeceği çeşitliliği sağlamak istiyoruz.


Hasan Kaan Faydasıçok: Okulu geliştirmek için bir sürü yerle anlaştık. Porty ve Gir-in sayesinde, okuluuza powerbank kiralama hizmeti ve QR kodu okutarak turnikelerden girme olayını okulumuza getiriyoruz. Aynı zamanda, kampüs yenileme, armut koltuklar, sinema günleri, sportsfest - her branşta turnuva, roaravision, otomat, dünya kupası maçları, Türk Kahvesi ve hot choco günleri, yeni spirit dayler, yeni kıyafetler, yılbaşı ve aylık çekilişler, study place, kütüphane renavasyonu aylık uzmanlık seminerleri, yurtiçi üni gezisi, öğrenci marşı, peluş kaplan, ÖB’de şeffaflık Staff Appreciation Day, maç biletleri çekiliş, ped makinaları, ödüllü yarışmalar, UAASC youtube kanalı, Alumni Network ve daha birçok yeniliği okulumuza getirmeyi hedefliyoruz. Aynı zamanda Nom Burger, J Burger, Boston Donuts, Bafetto, AVVA, Gulshi, Atelier Nail Studio ve Veritas gibi yerlerden de indirim aldık. Bu icraatlerimizin bir çoğunu seçildikten hemen sonra hayata geçirebiliyoruz, diğerlerini de hayata geçirmek için öğrenci birliği ile çalışılacak.


Sarp Nalbantoğlu: Her bir vaadimiz okulumuzun gelişime açık olduğunu düşündüğümüz farklı bir alana hitap ediyor.


Bizim görüşümüzde bu alanların başında okul ruhu gelmektedir. Okulumuzun yoğunluğu ve zorluğu nedeniyle okul ruhu sene boyunca git gide zayıflamaktadır. Bunun için vaatlerimizde Öğrenci Birliğinin okul ruhu aktivitelerini yeniledik, geliştirdik ve çoğalttık. Bu seneye kadar hep aynı olan Halloween, Yeni Yıl ve Valentine's Day etkinliklerine öğrencilerin daha çok kaynaşabileceği (özellikle Valentine’s), daha çok eğlenebileceği etkinlikler getirdik. Öğrenci Birliğinin büyük etkinlikler programına da yeni olarak Winter Masquerade balosunu ekledik. Artık Üsküdarlılar tek balolarını mezuniyette yapmak zorunda kalmasın diye. Aynı zamanda, hem favorileri hem de yenileri içeren Spirit Day takvimimizi şimdiden düzenledik ki herkes önceden hazırlanabilsin ve her ay en az bir tane Spirit Day olsun. Bunlara da ek olarak akademik yılın bunaltıcılığına ilaç olsun diye yurt içi ve yurt dışı gezileri organize etmek istiyoruz. Gezilerimiz aracılığıyla öğrencilerimize mezun olduklarından sonra bile hatırlayabilecekleri sıradışı deneyimler sunacağız. Bütün bu vaatlerle okul ruhunu sene boyunca yüksek tutacağız ve öğrencilerimize sunacağımız yeniliklerle 2022-2023 senesini Üsküdar Amerikan tarihinin en eğlenceli senesi yapacağız.


Diğer ele aldığımız konu ise okulumuzun öğrenci-mezun ilişkileri ve öğrencilerine sunduğu staj imkanları oldu. Okulumuz gerçekten hem Türkiye’de hem de Dünyada eşi ve benzeri olmayan bir okul. Her mezunumuz kendi çapında ayrı bir başarı seviyesine ulaşıyor ve bunun için mezunlarımızın bir bütün olarak elde ettikleri sükseyi yazıya dökmek çok zor bir iş. Fakat, internete “Ünlü UAA Mezunları” yazıldığında boş sayfalar çıkıyor ve birçok öğrencimiz mezunlarımız arasından yalnızca Canan Karatay’ı ve Halide Edip Adıvar’ı tanıyor (o ikisi bile yeter de mezunlarımız arasında daha kimler var bir bilseniz…). Bunun için biz UAAPLUS kabinesi olarak bir Mezun Veritabanı Komitesi oluşturarak gidebileceğimiz en eski yıla kadar geri giderek bütün mezunlarımızın yer aldığı bir veritabanı kuracağız. Ek olarak oluşturacağımız UAA Alumni Network ile öğrencilerimizi sene boyunca sürekli olarak açık staj/mentorluk pozisyonu olan mezunlarımızdan haberdar ediyor olacağız. Ve bu ağı mezunlarımıza da sunarak UAA mezunları arasındaki dayanışmayı ve ortaklaşmayı artıracağız. Öğrencilerimiz için staj ve CV imkanları için de Türkiye’nin lider girişimcilik organizasyonu olan GirVak ile konuştuk ve anlaştık. Ben ve Tuna mezun olduktan sonra bile sürecek olan UAA+ GirVak ortaklaşması ile öğrencilerimiz GirVak’ta ve/veya GirVak ile bağlantılı havacılık, finans, teknoloji vb. alanlarda lider şirketlerde staj yapabilecek. Bu röportajı okuyan öğrencilerin son durağı UAA değil; üniversite ve meslek alanları konusunda büyük hedefleri var. Bu yüzden de UAAPLUS olarak öğrencilerimize hedeflerine kadarki yollarında yardımcı olacağız.


Son olarak da okul içi projelerde öğrenci dahiliyeti, okul dışında yaşam kolaylığı ve UAA prestiji konuları hakkında önerilerimiz ve çalışmalarımız var. Öğrenci Birliğinde geçirdiğim sürede deneyimlediğim en büyük sorun öğrencilerimizin öğrenci birliğinden uzak kalması oldu. Bizim görüşümüzde Öğrenci Birliği her zaman öğrencilerin olmalı. Bu nedenle de UAA Öğrenci Birliğinin yeni sürümüyle karşınızdayız: komisyon sistemi. Komisyonlarla birlikte her öğrencinin Öğrenci Birliği projelerinde yer alma fırsatı olacak. Bu sayede öğrenciler okul içi projelerde daha çok söz sahibi olacak ve bu projelerin yönetiminde daha aktif roller üstlenebilecek. Komisyon sisteminin bir artısı daha Öğrenci Birliğinin iş yükünü hafifletir nitelikte olmasıdır. (ÖB Kulüpleri haricindeki) Öğrenci Birliği toplamda 12 sabit öğrenciden oluşmaktadır. Bu öğrenciler her ne kadar işlerine önem verip çalışsa da Öğrenci Birliğinin gerektirdiği bütün işleri yapıp üstüne 900 kişilik bir okuldaki her öğrencinin temsiliyet görevini üstlenmeleri gerçekçi değildir. Bu durum da her sene Öğrenci Birliği projelerinin birkaçının tamamlanamamasına yol açıyor. Komite sistemiyle ilgilenen öğrencileri de kadroya dahil ederek UAAPLUS her vaadini gerçekleştirmekte kararlı ve azimli. Okul içi projeler konusunda UAA Art Night için de çok heyecanlıyız. Her öğrencimizin bir noktada anlayacağı üzere okulumuz STEM’e daha yakın bir okuldur. Buna rağmen kampüsümüzde inanılmaz yetenekli sanatçılar bulunmaktadır. Bizce bu sanatçılara bir platform verilmeli ve yetenekleri kutlanmalı. YOURSTORE vaadimizle de öğrencilerimize her gün üstlerinde giydikleri kıyafetleri kendileri dizayn etme hakkını sağlayacağız. Böylece kimse dress code yemediği gibi Paris Moda Haftasına layık kıyafetler giyebilecek (The Official UAA Tote Bag’i çok istiyorum). Onun için kokteyl gecesi temalı bir sanat sergisi düzenleyeceğiz ve evet, kırmızı halımız da olacak… Kampüs dışı yaşam kolaylığı konusunda da öğrencilerimizin en çok istedikleri yerlerden indirimler ve ayrıcalıklar aldık: Kaffee Schütz, Aslı Börek, Dürümcü Memo (UAA Starter Pack); VOI, SushiCO, House of B, Meet Lab Coffee, Nezih Kitap Kırtasiye ve Tırnak Butik. Seçildiğimiz takdirde de sene boyunca öğrencilerimizin istediği başka indirimler ve ayrıcalıklar olursa elimizden geldiğince ayarlarız. UAA’nın prestiji konusunda da aklımıza ilk sporcularımız geldi. UAA Tigers takımlarımız bizi hem yurtiçi hem de yurt dışı müsabakalarda temsil ederek okulumuzu gururlandırıyor. Ancak, Türkiye’nin en iyi okullarından biri olmamıza rağmen hala spor takımlarımızın marka sponsoru bulunmamaktadır. Bunun için yaz boyunca birçok lider spor firmasıyla konuştuk ve spor takımlarımıza sponsor bulmaya karar verdik. UAAthlete vaadimiz kapsamında sponsorlarını kendileri seçmeleri için sporcularımıza anket düzenleyerek marka tercihlerini belirleyeceğiz ve bu markalar ile toplantılar düzenleyerek anlaşıyor olacağız. Böylece sporcularımızın formalarının üstünde öncü spor şirketlerinin armaları olacak ve spor takımlarımızı destekleyen öğrencilerimiz için şık taraftar formaları sunulacak. Spor demişken de okulumuza sonunda bir e-spor takımı getireceğimizi mutlulukla belirtmek isterim. Öğrencilerimizin yoğun ilgisine karşı kayıtsız kalmayarak en çok istenilen oyunlar için takımlar oluşturacağız ve e-sporcularımızı okul içi turnuvalarda seçeceğiz. Fakat, tek yaptığımız turnuvalar da okul içi turnuvalar olmayacak… UAA’nın ev sahipliği yapacağı liselerarası e-spor turnuvaları da düzenleyeceğiz.


Şimdi geri dönüp bakınca kaptırıp baya uzun bir cevap yazdığımı fark ettim. Ama böyle önemli bir soruya ancak böyle bir cevap yazılabilirdi. UAA’nın gerçekten faydalanabileceği öneriler sunmak istediğimiz için bir takım olarak vaatlerimiz ve vaatlerimizi nasıl yerine getireceğimiz üstünde bir takım olarak çok düşündük. Umarım hepsini sevmişsinizdir :) Eğer herhangi bir sorunuz varsa her zaman bana veya kabine arkadaşlarıma yazabilirsiniz ve proposallarımızdan vaatlerimizi inceleyebilirsiniz.


  • Kabine kurma fikri aklınıza ilk ne zaman geldi ve şu an içinde bulunduğunuz kabineyi kurarken nasıl bir yol izlediniz?

Doruk Yiğiter: Okul başkanı olma isteğim daha okula girmeden okul tanıtımında başladı. Kabine kurma fikri ise söz verilenleri ve gerçekte yapılanları gördüğüm ve daha iyisini yapabileceğimizden emin olduğum gün başladı. Kabinemi kurarken aynı amaca doğru yürüyüp emek harcayacağına emin olduğum arkadaşlarımı seçtim.


Ege Özemek: Kabine kurma fikri aklıma 2018 yılında, hazırlık sınıfında geldi. Berke Aşaroğlu, o zamanki Öğrenci Birliği başkanı, bize Öğrenci Birliği’ni tanıtıyordu. O zamandan beri bu işin içinde olmam gerektiğini biliyorum. Kabinemi kurarken de kendim gibi insanlar bulmaya özen gösterdim. Seçimi kazanırsak vaatlerimizi gerçekleştirmek için elinden geleni yapacak insanlara ihtiyacım vardı ki okuldaki herkese karşı olan sorumluluğumu yerine getirebileyim. Bu işi içinden geldiği için, sevdiği için yapmayan hiç kimse benim kabinemde yer almadı.


Hasan Kaan Faydasıçok: Kabine kurma fikri aklıma ilk hazırlıkken geldi. İzlediğim yol ise tamamiyle birbiriyle iyi anlaşabilecek insanları seçmekten yana oldu. Kabinedeki herkes iyi anlaştıktan sonra aradaki bağ ve dinamik, otomatik olarak istek ve motivasyonu arttırıyor, o yüzden daha tutkulu bir şekilde yolumuza devam edebiliyoruz.


Sarp Nalbantoğlu: Tuna’yla kabine kurma fikrimiz ilk defa 10. sınıfın ortalarında oluştu ve gelişmeye başladı. 10. sınıfta Tuna’yla birlikte dönem temsilcileri olmuştuk. O dönem de tabii pandeminin zirvesi olduğu için ikimiz aslında baya zorlanmıştık: hemen hemen her gün çevrimiçi eğitim boyutunda öğrenci perspektifinden zorluklar çıkıyordu ve öğrenciler haklı olarak bu problemlerini idareye iletmek istediklerinde bizim her zaman hazır olmamız gerekiyordu. Bu nedenle biz resmen her gün öğrencilerin önerilerini ve şikayetlerini toplayarak Okan Hocamızla ve/veya müdürlerimizle bir iki saati geçen toplantılar yapıyorduk. Ancak, bu dönem her ne kadar ikimiz için oldukça yoğun geçse de öğrenci topluluğumuza bu gergin ve belirsiz dönemde yardım edebilmek ikimizi de çok mutlu ediyordu. Daha önceden de tanışıyor olmamıza rağmen bu yoğunlukta hemen hemen her gün konuştuğumuz ve birlikte çalıştığımız için çok yakın arkadaş olduk. 10. sınıfın ortasında da böyle bir söz verdik birbirimize: 12. sınıf gelip çatınca birlikte bir kabine kuracaktık. Tahmin de edebileceğiniz üzere 12. sınıf gelip çattı. Biz de kabinemiz kurduk. Ama bundan birazcık öncesinde de, 11. sınıfın yazında, Pınar’ımızı ve Azra’mızı bulduk. 11. sınıfta ben Öğrenci Birliği genel sekreteri oldum, Tuna da Spor Kulübünün başkanı olmuştu. Aramızda yavaş yavaş kabine planlamaları yapmaya başlasak da ikimiz halen Öğrenci Birliğindeyken önce o zamanki görevlerimizi en iyi şekilde yerine getirmek istiyorduk. Onun için okul biter bitmez kabinemizin amaçlarını ve hedeflerini belirledikten sonra yazın ortalarına doğru Pınar’a ve Azra’ya ulaştık. İkisi de bizim ilk tercihimizdi. O yüzden direk kabul ettiklerinde aşırı sevindik. Pınar ve Azra’yı da ekibe dahil ettiğimiz gün itibariyle UAAPLUS kabinemizin vaatleri üzerinde çalışmaya başladık ve hala hemen hemen her gün konuşuyoruz, toplantı yapıyoruz ve bir tane daha DeepTurkishWeb müzikli vlog çeksek mi diye düşünüyoruz (aklımızda deli sorular…)


  • Sizce sizin kurduğunuz kabine, UAA’da diğer senelerdeki kabinelerden farklı olarak nasıl bir değişim yaratacak?

Doruk Yiğiter: Biz sadece görev senemizi düşünmüyoruz. Bizden sonraki dönemlerin de yararlanabilecekleri kalıcı, sürdürülebilir ve inovatif projeler vaat ediyoruz.


Ege Özemek: Bizim kabinemizin icraatları kalıcı olacak. Vaatlerimizi yerine getirirken, sağlam bir temel atıp o projeleri Öğrenci Birliği’nin ve okulun bir parçası haline getireceğiz. Bizim etkinliklerimiz sonraki Öğrenci Birlikleri’nin tıpkı “Mayday” gibi rutin olarak yapacakları etkinlikler haline gelecek. Bir seneyle sınırlı kalmayacak. Bu seneki seçimden sonra her dönem, mezun olana kadar bizim etkinliklerimizin tekrar ettiğini görecek.


Hasan Kaan Faydasıçok: Verdiğimiz vaatlerin tamamı yerine hızlıca getirilebilecek vaatlerdem. Ki eğer seçilirsek de süreç boyunca fazladan icraatler de yapmayı düşünüyoruz


Sarp Nalbantoğlu: Amacımız diğer senelerdeki kabinelerden farklı olarak verdikleri her vaadi yerine getiren ilk kabine olmak. Bu bağlamda vaatlerimizi okul topluluğumuzun gerçekten ihtiyaç duyduğunu düşündüğümüz konulara yönelik hazırladık. Böylece okul ruhu, öğrenci-mezun ilişkileri, öğrencilere CV imkanları, okul içi projelerde öğrenci dahiliyeti, indirimlerle okul dışında yaşam kolaylığı ve UAA prestiji gibi konularda yalnızca bu seneye limitli değil, kalıcı değişimler ve çözümler sunuyoruz.


  • Kabinenizi bir kelimeyle tanımlayacak olsanız bu ne olurdu?

Doruk Yiğiter: Sizin.


Ege Özemek: Güven.


Hasan Kaan Faydasıçok: Golden.


Sarp Nalbantoğlu: Güvenilir.


  • Vaatleriniz arasından bir tanesini (en iyi, güçlü olduğunu düşündüğünüz) seçmeniz istense hangi vaadinizi seçerdiniz? Neden?

Doruk Yiğiter: Ben her vaadimizin okulun bir yönünü geliştirdiğine inanıyorum ve bu yüzden hepsinin güçlü olduğunu düşünüyorum. Birini seçmem gerekirse Öğrenci Meclisi vaadimiz bu soru için belki de en iyi örnek. Bildiğimiz Öğrenci Birliği sistemini yeniliyoruz. Bildiğiniz üzere bu vaadimiz ile Öğrenci Birliğinde 4 yeni departman kurulacak ve kurulacak yeni Öğrenci Meclisine 52 yeni üye alınacak. Bütün sene boyunca kendi verdiğimiz vaatleri ve okul toplumunun isteklerini yerine getirmek için çalışacak bu iki organizasyon, her şeyi daha mümkün kılacak. Bu vaadi yerine getirmek de gayet kolay olacak çünkü plan belli, detaylar hazır sadece yeni seçilecek Öğrenci Birliğinin onayı gerek.


Ege Özemek: Çeşitli Balolar: (Summer Ball, Winter Ball, Masquerade Ball), Amerika’daki liselerde sürekli olarak yapılan etkinlikler. Yaz aylarında birbirimizi özlüyoruz, okul kapanırken vedalaşmak istiyoruz. Neden sadece 12. Sınıfların balosu olsun ki? Bunu bir gelenek haline getirip hem okul ruhuna katkıda bulunuyoruz, hem dönemleri kaynaştırıyoruz, hem de okulumuza Mayday gibi gelenekselleşecek bir etkinlik katıyoruz.


Hasan Kaan Faydasıçok: Kabinemin geri kalanı benimle aynı fikirde olmayabilir ama ben Porty Powerbank Kiralama hizmetinin en iyisi olduğunu düşünüyorum çünkü hem öğrencilerin düşük şarj sorununu giderecek (kablo powerbank’e dahil) hem de okul bütçesine katkı sağlayan bir proje.


Sarp Nalbantoğlu: 5. soruda anlattığım gibi her vaadimiz okul topluluğu için önemli bir gelişim alanı olduğunu düşündüğümüz konulara hitap ettiği için bu soruya tek bir cevap vermekte zorlandım. Fakat, eğer sadece bir tane seçmem gerekirse UAAşk’ı seçerim. Tamam, tamam şaka. UAAşk her ne kadar kalbimin birincisi olsa da büyük ihtimalle en iyi, en güçlü ve en önemli vaadimiz komisyon sistemidir.


Bildim bileli Öğrenci Birliğinin her zaman öğrencilerle bağ kurma konusunda sorunu oldu. Bunun arkasında yatan temel problem ise öğrencilerin Öğrenci Birliği projelerinde çoğu zaman söz sahibi olamamasıdır. Bunun için öğrencilerimize okul içi gerçekleştirilecek projelerde rol vererek lider pozisyonlarına getirmek ve onların düşüncelerine ve isteklerine göre projelerin uygulanışını şekillendirmek bence Öğrenci Birliğinin ihtiyaç duyduğu, bir an önce ele alınması gereken bir değişiklik.


  • Okuyucularımıza söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Doruk Yiğiter: Büyük düşünenlerin büyük düşünen kabinesiyiz. Sizin oylarınız ile daha büyük işler başaracağız. Seçime katılan herkese başarılar dilerim.


Ege Özemek: Vaatlerimizin 16 tane olması size 16 proje yapacağımız anlamına gelmiyor. Web sitemiz (f5uskudar.com) adresinden bize vereceğiniz önerilerden yola çıkarak daha bir sürü proje yapacağız. Bu sene Öğrenci Birliği 13 kişi gibi gözükse de aslında hepimiz Öğrenci Birliği olacağız. Hepinize keyifli bir seçim süreci dilerim :)


Hasan Kaan Faydasıçok: UAA Claw okumaya devam!


Sarp Nalbantoğlu: Arkadaşlar, seçim zamanında doğru veya yanlış bir karar vermek diye bir şey yok. Fakat, seçim sorumluluğunuzu gerçekten en iyi şekilde yerine getirmek istiyorsanız bütün kabinelerin vaatlerini tekrardan gözden geçirin ve sizin bu bağlamda en uygun bulduğunuz ve okulumuz için uzun vadede en yararlı olacağını düşündüğünüz kabineye oyunuzu verin. Son olarak, bu uzun röportajı okuduğunuz için teşekkür ederim. UAAPLUS kabinesi olarak hepinizi çok seviyoruz <3

Comments


bottom of page