top of page
Back Logo (Clean, White).png
  • Can Baran

Yapay Zeka Ne ki?

Bu aralar çok duyduğumuz yapay zekanın ne olduğunu bilmek bence çok önemli.


Yapay zeka(Artificial Intelligence), öğrenme, problem çözme ve karar verme gibi normalde insan zekası gerektiren görevleri yerine getirebilen bilgisayar sistemlerinin geliştirilmesini içeren, hızla büyüyen bir alandır.


Yapay Zeka araştırmasının ana hedeflerinden biri, insanlar gibi "düşünebilen" ve "hareket edebilen" makineler yaratmaktır. Bu makinelere, "güçlü yapay zeka" olarak denir ve günümüzdeki teknolojiyle daha mümkün olmamışlardır. Ancak birçok araştırmacı, konuşma tanıma veya satranç oynama gibi belirli görevleri yerine getirebilen "zayıf yapay zeka" sistemleri geliştirmeye odaklandı.


Makine öğrenimi, sinir ağları ve uzman sistemler dahil olmak üzere yapay zeka yaratmaya yönelik birçok farklı yaklaşım bulunmakta. Makine öğrenimi, bilgisayarlara açıkça programlanmadan verilerden öğrenmeyi öğretme yöntemidir. Sinir ağları, insan beyninin yapısından esinlenerek modellenen bir tür makine öğrenimidir. Uzman sistemler, karar vermek için gerçekler ve kurallardan oluşan bir veritabanını kullanan bilgisayar programlarıdır.


Yapay zekanın en önemli uygulamalarından biri otomasyon alanındadır. Örneğin kendi kendine giden arabalar, yolda gezinmek ve kararlar almak için yapay zekayı kullanır. Yapay Zeka ayrıca verileri analiz etmek ve tahminler yapmak için sağlık, finans ve üretimde kullanılır. Yapay zeka, müşteri deneyimini geliştirmek için de kullanılmaktadır. Örneğin sohbet robotları, müşteri sorularını doğal olarak anlamak ve yanıtlamak için yapay zekayı kullanır.


Ancak yapay zekanın artan kullanımı, önemli etik ve toplumsal soruları gündeme getiriyor. Örneğin, otomasyon daha yaygın hale geldikçe potansiyel iş kaybı ve yapay zeka sistemlerinin sorumlu bir şekilde tasarlanmasını ve kullanılmasını sağlama ihtiyacı konusunda endişeler var.


Genel olarak Yapay Zeka, birçok sektörü dönüştürme ve hayatımızı kolaylaştırma potansiyeline sahip güçlü bir teknolojidir. Bununla birlikte, herhangi bir yeni teknolojide olduğu gibi, potansiyel etkiyi göz önünde bulundurmak ve olumsuz etkileri azaltmak için stratejiler geliştirmek önemlidir.


Son olarak yapay zeka kendi kendine gelişen ve hatalarını düzelten bir sistem olsa da, bu kaynakların tam potansiyellerinde kullanılması için anahtar kelime zaman. Buna rağmen şu an okuduğunuz yazının büyük bir bölümünün yapay zeka tarafından hazırlandığı düşünülünce yapay zekanın gelişmediğini ve işlevsiz olduğunu söylemek büyük bir haksızlık.

Bu makalenin büyük bir kısmı ChatGPT tarafından hazırlandı.

Comments


bottom of page