top of page
  • Ata Erdal Yazgan

Yapay Zekayla Sohbet Etmek: ChatGPT Yayınlandı

Kullanıcıların yapay zekayla diyalog gerçekleştirmesini sağlayan arayüz ChatGPT, kullanıcılara açıldı. Open AI’ın geliştirdiği GPT-3 modelinden uyarladığı arayüzü kullanıcılar test sürecinde OpenAI’ın sitesinde kaydolarak ücretsiz kullanabilecek. İnsanların doğal bir diyalog tarzında yazarak cevaplar almasını sağlayan sistem, kullanıcıların talimatlarına göre makale ve hikaye yazma, konuşma metni hazırlama, tavsiye verme, kod yazma, tamamlama, hata ayıklama ve hatta zevkinize göre görsel olarak bir oda tasarlama gibi birçok ilginç işleve sahip. Sistem oldukça fazla sayıda kişinin dikkatini çekti ve geliştirme gerekse de birçok kişiyi başarısıyla şaşırttı. Akla hemen bu sistemin insanları işlerinden edeceği gelse de, sistemin o seviyeye gelmesi bir süre alacak. Hala birçok eksiği olan model, bazı durumlarda yanlış cevaplar verebiliyor ve sizi doğru olduğuna inandırabiliyor.


Bütün bunlar kulağa hoş gelse de yapay zekanın en korkulan yanlarından biri de karşımıza çıkıyor: Zararlı bilgiler. Yapay zekanın zaralı bilgiler vermesi, art niyetli kişilerin ellerini güçlendirebilir ve zararlı hareketlere özendirebilir veya yönlendirebilir. Birçok şirketin üzerine çalıştığı sorunun, özellikle de ileri seviyelerde, tam olarak engellenip engellenemeyeceği belli değil. ChatGPT’de bu tür yanıtlar engellenmeye çalışılsa da bu engeller bazı kullanıcılar tarafından kısa sürede aşıldı. Örneğin direkt olarak zaralı bir soru sorduğunuzda cevap alamasanız da öncelikle, geçecek olan diyaloğun hikaye olduğunu belirtirseniz bu sorulara cevap almanız mümkün. Buna benzer açıkların engellenmesi gerektiği ortada, ancak gelecekte çok daha gelişmiş ve bağımsız modeller yaratıldığında engellerin işlevi olup olmayacağı bir soru işareti. Ayrıca, Elon Musk ve Sam Altman gibi girişimcilerin kurduğu ve bağışlarla fonlanan OpenAI, çalışmaları hakkında yeterince şeffaf olmaması ve yapay zekanın olası olumsuz yönlerine odaklanmaması gibi nedenlerle eleştirilerin hedefinde.


Sistemin geleceği oldukça merak uyandırıyor ve geliştirmeler heyecanla bekleniyor. Yapay zekanın geleceğimizi nasıl etkileyeceğini ise zamanla göreceğiz.

 

Kaynakça

Comments


bottom of page