top of page
Back Logo (Clean, White).png
  • Sanem Naz Kafalı

Yılın Sonuna Gelirken

Yılın sonuna gelirken yediden yetmişe herkesi yılbaşı heyecanının sardığı bir gerçektir. Yılbaşı ağaçlarımız salonlarımızın köşesinde hazır bizse ailemizle kaliteli bir zaman geçirmek için hazır bekliyoruz. Her sene ondan geriye çoşkuyla sayıyor, yeni yıla nasıl girersek öyle devam edeceğine inanıyoruz.


Birçok değişik gelenek görenek, başka kültürlerden kültürümüze geçen değişik alışkanlıklar… Belki de bunların hepsi arasından her zaman benim en çok ilgimi çeken İspanya’da çıkan ve pek çok kültürde yer sahibi olan on iki üzüm ve hikayesi olmuştur. Bu gece yarısında 12 üzüm yeme inancının kökü 1839’a dayanmaktadır. Önce İspanya’da başlayan gelenek sonrasında birçok Güney Amerika ülkesine de sıçramıştır. Yeni yılda şans ve bereket getireceği inanılan bir yılın on iki ayını temsil eden bu on iki üzüm hem meydanlarda hem de evlerde devam etmekte olan kutlamaların en önemli parçalarından biridir. Geleneğe göre saat 00.00 olmadan son otuz beş saniye içinde on iki tane üzümü yenilmesi ve on ikinci üzümünde yenilmesiyle yeni yıla girilmesi gerekiyor. Yani her üç saniyede bir üzüm yenmesi gerekiyor.


Yüz yıldan beridir Madrid’de Puerta de Sol Meydanı’nda toplanan kalabalık bu geleneğin meydanlarda devam ettirilmesine çok güzel bir örnek. Bu sene de kalabalığın çoşkuyla meydanda toplanacağını şüphe yok.


On iki üzüm gerçekten şans getiriyor mu? Bu geleneği kim başlattı? Bu sorularımız cevapsız ama asıl sorumuz belli: Peki siz yıl başına otuz beş saniye kala on iki üzümünüzle hazır şans ve bereket için bekliyor olacak mısınız?

Comments


bottom of page