top of page
  • Yazarın fotoğrafıGüneş Yıldız

Çevrim İçi Eğitim Sürecinde Sıcak İçecek Tüketiminde Artış

Çevrim içi eğitime geçilmesiyle birlikte okulumuz öğrencilerinin %73,4’ü okul saatleri sırasında sıcak içecek tüketimlerinde artış gözlemlemişler! Termosla odasına çay götüren 10. sınıf öğrencisi Ela BORAHAN, konu hakkında “Sudan çok çay içiyorum galiba artık.” yorumunda bulundu. Bir 11. sınıf öğrencisi ise “Okul online değilken de okul saatlerinde termosum ve bardağımla gezerek çay içiyordum. Sonra hocalarımdan bu konuda tepki aldım. Okulda çay içmem azaldı. Ve şu an normal sistemime döndüm. Günde 5+ bardak çay hiçbir şey değil.” dedi.



Öğrencilerin %48,9’u saat 8.00-13.10 arasında 1-2 bardak sıcak içecek tüketmekte. Bu oranı ise %29,8 ile 3-4 bardak içen grup takip etmekte. İlginçtir ki çevrim içi eğitim sırasında hiç sıcak içecek tüketmeyen öğrenci oranı ve 5+ bardak içecek tüketen öğrenci oranı birbirine eşit. İki grup da örneklemin %10,6’lık bölümünü oluşturmakta.



Yukarıdaki verilere dayanarak ortalama bir UAA öğrencisinin günde 2-3 bardak sıcak içecek içtiği kanısına vardım. Çay ve kahve tüketenlerin ağırlıklı ortalamasını alarak yapılan kabaca bir hesaplama sonucunda okul saatlerinde kişi başına düşen kafein miktarının 180 mg olduğu görülmekte. (Ortalama bir bardak kahvede 95, çayda ise 50 mg kafein olduğunu kabul ettim.) Bu ise okul çapında öğrenciler tarafından okul saatlerinde 2045 bardak sıcak içecek tüketildiği ve 160 gram kafein alındığı anlamına geliyor.

Yüksek miktarda kahve tüketen öğrenciler, uyanık kalmak için kahveye ihtiyaç duyduklarını söylediler. Çeşitli öğrencilerden kahve bağımlısı olduklarını söyleyen yorumlar geldi. Fazla kahve tüketiminin olumsuz etkileri de görülmekte. 11. Sınıf öğrencisi Ceylin GÜN; kahve tüketiminden dolayı şiddetli baş ağrısı çektiğini, tüketimini azaltmayı denediği halde pek başarılı olamadığını bildirdi. Genelde günde bir Türk kahvesi ve bir filtre kahve içen Ceylin, şu an ya Türk kahvesi ya da filtre kahve tercih ederek kendini sınırlamaya çalışıyor.

Benimse bazı günler okul bitiminde odamdaki bulaşıkları mutfağa götürürken aynı anda 4-5 boş bardağı taşımaya çalıştığım oldu. Birçok öğrencinin benzer durumlarla karşı karşıya olduğunu görmek hem içimi rahatlattı hem de biraz endişe uyandırdı. Fazla kafein alımının uykusuzluk, anksiyete, sindirim problemleri gibi sorunlara sebebiyet verdiği bilinmekte. Sağlığımıza özellikle dikkat etmemiz gerektiği bu pandemi sürecinde kahvenin dozunu kaçırmayalım.

 


Comments


bottom of page