top of page
  • aorhan27

Örnek Bir Servis Şoförü: Hidayet Kovan

1- Merhaba Hidayet Bey, kendinizi tanıtır mısınız?

Merhaba, ben Hidayet Kovan. 1959 Tokat-Niksar doğumluyum, ilköğrenim ve ortaöğrenimimi Niksar’ın Yazıcık beldesinde tamamladım. 1973 yılında İstanbul’a gelerek tekstil iş kolunda askerliğimi yapana kadar çalıştım. 1979-1980 yılları arasında askerliğimi tamamladıktan sonra 1982 yılında servis ve okul taşımacılığı yapmaya başladım ve halen devam etmekteyim.


2. Bize aileniz ve çocuklarınızdan bahseder misiniz?

Evliyim, iki kız ve bir erkek çocuğum var. Çocuklarım üniversiteyi bitirerek mühendis oldular, şu anda üçü de kamuda çalışıyorlar, onları çok seviyorum.


3. Üsküdar Amerikan Lisesinde çalışmaya ne zaman ve nasıl başladınız?

ÜAL’de 2 yıldır çalışıyorum. Pandemi zamanında bir tanıdık vesilesiyle başladım.


4. Burada çalışmaya başlamadan önce neler/ne işler yaptınız?

Buraya başlamadan önce de okul personel ve turizm taşımacılığı işiyle uğraşıyordum.


5. UAA’da çalışmaktan memnun musunuz?

Evet, çok memnunum. Sizleri ve Üsküdar Amerikan Lisesini iyi ki tanımışım.


6. Servis şoförü olmanın zorlukları nelerdir?

Her işin olduğu gibi servis taşımacılığının da zor tarafları vardır. Benim işimin en zor tarafıysa İstanbul trafiğinin yoğunluğu. Ancak ben işimi severek yapıyorum ve çalışmayı çok seviyorum.


7. Guinness Rekorlar kitabına nasıl girdiniz?

Gaziosmanpaşa Stadyumu’nda 5.000 kişiyle ellik oynayarak rekor denemesi yaptık ve Guinness Rekorlar Kitabı’na girdik. Bu organizasyon bütün Tokat il ve ilçe derneklerinin katkılarıyla yapılmıştır. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.



8. Ellik oyununun özellikleri nelerdir?

Ben Tokatlıyım ve Tokat’ın halk oyunlarını özellikle elliği iyi oynarım. Ellik de Tokatlılar için olmazsa olmazdır bir halk oyunudur. Yediden yetmişe herkes bu oyunu bilir ve oynar. Ellik oyunu, çok sayıda insanla oynanabilir. Bu oyunu oynayan herkes aynı ritim ve figürleri uygular. Ellik oyunu, atalarımızdan bizlere ve sonraki kuşaklara miras kalmıştır bu yüzden manevi değeri yüksektir.


9. Tokat yöresine ait kültür ve gelenekler ile ilgili bizlere neler söyleyebilirsiniz?

Tokat, Orta Karadeniz’de bulunur. Ormanları, yaylaları, doğası ve doğal kaynak sularıyla şirin ve yeşil bir kenttir. Halkımız tarım ve hayvancılıkla uğraşır. Tokat halkı, gelenek ve görenek, örf ve adetlerine bağlıdır. İmece kültürü yaygındır, yardımlaşma en ön saftadır. Her köyün derneği vardır ve köylerde her yıl kültür sanat festivalleri organize edilir.

Benim için, Tokatlı olmak bir gururdur. Tokat, gezilmesi gereken şehirlerden birisidir. Ayrıca, Evliya Çelebi de seyahatnamelerinde Tokat’ı çok beğendiğini anlatır. Seyahatnamede, herkesin Tokat’a gitmesi, bir Tokatlıyı tanıması ve bir Tokatlıya misafir olması gerektiğinden de bahsedilir.


10. Hayatınızda iz bırakan bir anınız var mı? Varsa bize anınızdan bahsedebilir misiniz?

Evet, var. 1990 yılında Bahçelievler-Şirinevler’de bir dershaneye servis şoförlüğü yapmak üzere görüşmeye gittim. Dershanenin sahibi ve genel müdürü Osman Bey, şartlarından birini ve en önemlisini şöyle açıkladı: “Benimle iş yapan öğretmenler, sekreterler, şoförler kısaca hiç kimse yaz tatilinden önce hasta olamaz.” ve “Artı ölemez.” diye ekledi. Bu sözlerinden sonra buz gibi bir hava oluştu ama ben hemen işin içine espri katarak “Sizi anladım. Hastalık mazeret değil cenazem olsa bile işinizi aksatmayacağım" dedim. Sonra, Osman Bey ayağa kalktı, muhasebe müdürüyle konuştu ve sözleşmeyi yaptık. On yıl sekiz güzergahta bu dershaneye hizmet ettim. Bu benim için çok önemli ve unutulmaz bir anıdır. Böylece bu meseleyi işime verdiğim önem sayesinde çözmüş oldum. Dershane ve okul servislerinin ne kadar önemli olduğunun ve sorumluluk gerektirdiğinin bilincindeyim.



Eklemek istedikleriniz nelerdir?

Başarının sırrı sır saklamak ve çok çalışmaktan geçer, tüm öğrencilere başarılar diliyorum.


Bu röportaja zaman ayırdığı ve soruları içtenlikle cevapladığı için Hidayet Bey’e teşekkür ederim.















Comments


bottom of page