top of page
  • Birden Fazla Yazar

Şampiyon Uçan Hollandalı!


Geçtiğimiz pazar gerçekleşen Abu Dhabi Grand Prix'si ile birlikte 2021 Formula 1 sezonunun şampiyonu Max Verstappen oldu. Son tura kadar kıyasıya bir mücadeleye tanıklık ettiğimiz yarışın sonunda “Uçan Hollandalı” rakibi Lewis Hamilton’ı mağlup ederek adını tarihe Formula 1 tarihinin 34. şampiyonu olarak yazdırmayı başardı. Yarış boyunca Hamilton’ı yakalamaya çalışan Hollandalı aradığı fırsatı bariyerlere çarpan Latifi ardından çıkan güvenlik aracıyla birlikte buldu. Yarış direktörü Michael Masi’nin tur bindirilen araçların güvenlik aracını geçme prosedürünü birebir takip etmemesi ise büyük tepki toplayarak tartışmalara sebebiyet verdi. Gelin haftasonu boyunca neler yaşanmış daha yakından inceleyelim.


Sıralama Turları

Cumartesi yapılan sıralama turları Red Bull pilotu Max Verstappen ve Mercedes pilotu Lewis Hamilton odaklı olsa da eğlencesini kaybetmedi. Sezonun ikinci döneminde düşüşe geçen Mclaren pilotu Lando Norris ikinci sıraya yerleşirken takım arkadaşı Daniel Ricciardo sıralama turlarını 10. olarak bitirerek kötü formunu sürdürdü. Pol pozisyonunu 0.371 saniyelik büyük bir farkla alan Max Verstappen olurken ikinci olarak başlayacak isim de tabii ki Lewis Hamilton’dı.


Pazar günkü yarışa ikinci sıralama turu etabında attıkları en hızlı turda kullandıkları lastikle başlayacak olan sürücülerin çoğu orta hamur lastik tercih ettiler. Red Bull’da tercihini bu yönden yana kullandı. Fakat işler takımın beklediği gibi gitmedi. Bu hamurdaki son lastiklerini kullanan Max Verstappen turuna başlarken ilk virajda frenleri kilitlemesiyle lastiklerinde düz bölge (flatspot) oluşturdu. Bu düz bölge lastiğin dönüşünü ve yol tutuşunu etkilediği için Verstappen yumuşak hamura geçerek en hızlı turu bu lastiklerle attı ve yarışa yumuşak hamurlu lastiklerle başlamak zorunda kaldı ve tek pit stratejisini imkansız hâle geldi.


Yarış

Yarışa Verstappen yumuşak -daha hızlı ancak dayanıklılığı düşük- lastiklerle başlarken Hamilton start açısından dezanvantajlı orta hamur lastiklerle başladı. Bu lastik farkına rağmen inanılmaz bir start yakalayan Hamilton ilk virajdan birinciliği eline aldı. Aynı turda Verstappen 6. virajda geç bir dalışa geçse de pistin dışına çıkmak zorunda kalan Hamilton şikanı keserek pozisyonunu korudu. Verstappen’in Hamilton’ı pistten çıkarması ve Hamilton’ın şikanı keserek adil olmayan bir avantaj kazanması -yaklaşık 1-1.5 saniye- hakkında karar beklenirken hakemler heyetinden bir soruşturma yapılmayacağı kararı geldi.



İlk turdan itibaren dominant bir sürüş ortaya koyan Hamilton yumuşak lastikleriyle zorlanan Verstappen’e karşı büyük bir fark açtı. Hollandalı pilot erken bir pit yapmak zorunda kalırken rakibi Hamilton da bu pite cevap vermek için pite gelerek birinciliğin uzun süredir yumuşak lastikte olan Meksika Savunma Bakanı Sergio Perez’e geçmesine fırsat tanıdı.


Lastik avantajıyla Perez’e hızla yaklaşan Hamilton’ın Checo’yu kolayca geçmesi beklenirken Red Bull’dan gelen savunma emriyle Perez ve Hamilton yaklaşık bir tur boyunca teker tekere savaştılar. Mercedes’in yüksek düzlük hızına rağmen tecrübesi ve yeteneğiyle pozisyonu uzun süre koruyan Sergio Perez, Verstappen’in Hamilton’la farkının 8-9 saniyeden yaklaşık 1.2 saniyeye düşmesini sağladı. Perez’in takım arkadaşına müthiş desteğine rağmen Hamilton, Verstappen ile arasındaki farkı yeniden açmayı başardı.


Alfa Romeo pilotu Antonio Giovinazzi’nin şanzıman arızasından dolayı yarıştan ayrılacakken pist çevresinde riskli bir şekilde bulunmasından dolayı sanal güvenlik aracı çıktı. Buradaki arabaların yavaşlama zorunluluğunu kullanmaya çalışan Red Bull Verstappen’e yeni lastikler takarken Mercedes pist pozisyonunu kaybetmemek için Hamilton’ı pite çağırmadı. Aradaki lastik yaşı farkına rağmen gerekli ivmeyi yakalayamayan Verstappen için şampiyonluk umutları gittikçe azalıyordu.


Latifi Bariyerlerde!

Yarışın son turlarında bariyerlere çarpan Nicholas Latifi sonucunda güvenlik aracı çıkmasıyla şans adeta Red Bull’un yüzüne güldü. Red Bull son bir atak için Verstappen pite alarak yumuşak hamur lastik takarken Mercedes liderliği kaybetmemek için Hamilton’ı bir kez daha pistte bıraktı. Son turlar güvenlik aracı arkasında geçerken yarış direktörü Masi’den gelen tur bindirilmiş araçların yerlerini geri alamayacakları bilgisi geldi. Red Bull pit duvarının son umutları da bu haberle birlikte yıkılmaktaydı ki Verstappen’in Hamilton ile arasındaki 4 aracı geçmesine izin verildi. Hamilton’ın arkasında yerini alan Verstappen yeni ve yumuşak -çabuk ısınan- lastikleriyle Hamilton’ın 44 turluk sert hamur lastiklerine karşı büyük bir avantaja sahipti. Bu avantajı fırsata çevirmeyi başaran genç pilot cesur bir atakla rakibini geçerek bitiş çizgisinden ilk geçen isim olmayı başardı ve F1 tarihinin 34. şampiyonu oldu.


Fakat bu sonuç beraberinde de bir sürü eleştiriyi doğurdu. Çünkü son turda yaşanan tur bindirilmiş araçların pozisyonlarını geri alma uygulaması esasında yarışta yanlış uygulanmıştı.



Uygulamayla ilgili yanlışlar şunlardı:

- Yarışta esasında tur bindirilmiş 8 araç bulunmaktaydı. Fakat alınan kararla birlikte sadece Hamilton ve Verstappen arasında bulunan 4 aracın güvenlik aracını geçmesine izin verildi. International Sporting Code 48.12’ye göre ise tur bindirilen tüm pilotlara güvenlik aracını geçme hakkı tanınmalıydı. Veya tur bindirilen hiçbir pilotun geçmesine izin verilmemeliydi.


- İkinci yanlış ise güvenlik aracını geçen pilotların sıranın en arkasına geçmesinin beklenmemesiydi. Esasen güvenlik aracı geçiş yapan pilotlar sıranın en arkasına geçtikten sonra 1 tur daha pistte kalmalıydı. Fakat güvenlik aracı aynı turda içeri girdi ve Verstappen Hamilton’ı geçmek için bir tur kazanmış oldu.


Masi’nin bu kararının sebebi şampiyonun güvenlik aracı ardnıda değil yarışarak belirlenmesiydi. Daha önce bu konunun takımlarla görüşüldüğünü ve bu şekilde dönüt aldığını belirten Masi kararını savundu.


Yarış bitiminde karar avukatlarla birlikte itiraz eden Mercedes ekibi FIA’in itirazı reddetmesi sonucu kararı temyize götüreceklerini belirttiler. Fakat sonrasında mahkemeye başvurmaktan vazgeçtiklerini açıkladılar. Ekibin bu kararının sebebinin Hamilton’ın 8. dünya şampiyonluğunu mahkemede değil pistte kazanmak istediği olması konuşuluyor. Sürücüler şampiyonasını kaybetmesine rağmen Mercedes takımlar şampiyonasını kazanarak bu alandaki üst üst 8. zaferini elde etmiş oldu.


Son turdaki tartışmalı karar yüzünden Max’ın sezon boyunca sergilediği olağanüstü bir performansı göz ardı etmemeliyiz. 18 kere podyuma çıkan Uçan Hollandalı müthiş bir sezonun ardından çocukluktan beri hayalini kurduğu şampiyonluğa kavuştu.


Kiitos Kimi

Bir süreliğine yorucu Verstappen Hamilton tartışmasından uzaklaşırsak bir de diğer pilotların yarışlarına bakalım. İyi bir cumartesi geçirse de yine Katar’daki gibi lastik basınç kaybı yaşayan Lando Norris podyum şansını kaybederek yarışı pozisyon korumak yerine ekstra pit sonrası diğer araçları kovalayarak geçirdi.


Çaylak sezonunu geçiren ve son dönemde form yakalayan Alphatauri pilotu Yuki Tsunoda da yarışa 8. başladıktan sonra 4. bitirerek F1 kariyerinin şimdiye kadarki en iyi pozisyonunu aldı. Kritikler tarafından zaman zaman eleştirilmiş olsa da gençliğiyle beraber potansiyelini göstermiş oldu. Alphatauri garajının diğer tarafında da Pierre Gasly yarışa 12. başlasa da yarışı takım arkadaşının hemen arkasında 5. olarak bitirdi. Sezon boyunca orta sıra takımları arasında dominant bir performans göstererek Alphatauri’yi takımlar şampiyonasında altıncılığa götürdü.


Yeni takımlara gelip iyi performans göstermeyi gelenek haline getiren Carlos Sainz Jr. ise podyumdaki üçüncü isim olarak pilotlar sıralamasında Mercedes ve Red Bull pilotlarının ardında en iyi olarak beşinciliğe oturdu. Bir süredir Ferrari’nin altın çocuğu olan Charles Leclerc’i geride bırakmasıyla yeteneğini bir kez daha göstermiş oldu.


En önemli konu ise Kimi Raikkonen, The Iceman. Lotus ve Ferrari takımlarındaki başarılı geçmişiyle, dobra ve komik kişiliğiyle öne çıkan Fin sürücü yirmi yıl sonra piste veda etti. Her ne kadar son yarışı istediği gibi gitmemiş ve yarışı bitirememiş olsa da 2007 Dünya Şampiyonu büyük saygıyla hatırlanacak. 2012’de Abu Dhabi’de istediği gibi artık onu yalnız bırakabiliriz. Kiitos Kimi.


- Deniz Çiçek & Selin Yardım

Comments


bottom of page